Biliyorum çok zor evde kalmak, en önemlisi de çocukları teknolojiye emanet etmeden zamanı yönetmek. Ama bu süreci hem kendiniz hem çocuklarınız için fırsata çevirebilirsiniz.
Çağla Tuğba Selveroğlu
Uzman Psikolog
Hayatın akışı içerisinde çok fazla yüklerimiz oluyor. Bunlar bazen hiç giymemek üzere aldığımız giysiler, oynamasa bile alınan oyuncaklar, okunmak için alınan ama sadece rafta duran kitaplar. Evde olmayı; hayatımızdaki fazlalıkları değerlendirme, öncelikleri yeniden gözden geçirme ve hayatımızı yeniden organize etme fırsatı olarak görsek güzel olmaz mı? Üstelik bu sürece çocukları da çok rahat bir şekilde dahil edebilirsiniz.
Gel beraber seninle oynamak en çok keyif aldığın oyuncakları bir kutuya yerleştirelim. Bir de artık oynamak istemediklerini ayırıp senin için de uygunsa başka arkadaşlara gönderebiliriz. Oyuncak almakta çok zorlanan çocuklar var, birlikte onları çok mutlu edebiliriz, ne dersin?”
🌈Hem kendi kıyafetlerinizi hem de çocuğunuzun kıyafetlerini birlikte düzenleyebilir ve mevsimlerine göre / renklerine göre ayırabilirsiniz. (Hatta #mariekondo tekniğinde birlikte katlamayı öğrenip, oyunla katlama ve çekmece yerleştirme bile yapabilirsiniz)
🌈Çocuklar için spor videolar içeren uygulamalar, youtube kanalları var. Onlara abone olup, indirip birlikte spor yapabilirsiniz.
🌈Evde kutu oyunları, dama, satranç, isim şehir, s.o.s., sıcak-soğuk oynayabilirsiniz.
🌈Birlikte kitap okuma, günlük tutma, hikaye anlatma, hikaye yazma, başladığı cümle ile devam ettirdiği hikaye oluşturma, resim yapma, mandala boyama zamanları oluşturabilirsiniz.
🌈Çocuk yemek tarifleri içeren pek çok youtube kanalı var. Farklı videoları seçip, yeni tarifleri deneyerek evde yemek, salata gibi farklı tarifleri deneyebilirsiniz. Yaptığınız yemeklerin fotolarını çekip sonrasında Minik Aşçı’nın sergisi bile olabilir 🙂
🌈Gerçekten pedagojik alt yapısı olan, çok önemli mesajlar veren animasyon filmler, çocuk filmleri var. Onları yaşlara göre seçip birlikte izleyebilirsiniz.