Çocuklarda büyüme geriliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “15 Nisan Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Günü” kapsamında Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında, derneğin “Büyümenin Koruyucuları” projesi de anlatıldı.
15 Nisan, ülkemizde Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Günü olarak kutlanıyor. Bu gün kapsamında Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof.Dr.Feyza Darendeliler’in konuşmacı olduğu basın toplantısında “Büyüme” Hakkında merak edilen pek çok konuda bilgi paylaşıldı ve sağlıklı büyüme konusu gündeme taşındı.
Toplantıda, çocuklarda büyüme gerilikleri, sağlıklı büyüme ve boy kısalığıyla ilgili ebeveynlerde farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Büyümenin Koruyucuları” isimli kampanya hakkında da bilgi verildi. Hem aileleri bilinçlendirmek hem de çocukların dikkatini çekmek için hazırlanan kampanyanın Facebook ve Instagram hesaplarından yapılan paylaşımlarda büyüme ile ilgili pek çok bilgiye yer veriliyor; dikkat çekmek amacıyla anne, baba, doktor ve hemşireyi simgeleyen karakterler kullanılıyor.
“Büyümenin Koruyucuları” bilinçlendirme aktiviteleri kapsamında ebeveynlerin konuyla ilgili doğru ve bilimsel bilgiye ulaşmaları için çalışmalar yaptıklarını belirten Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, “Bu kampanya ile çocuklarda sağlıklı büyüme, büyüme geriliklerinin anlaşılarak vaktinde müdahale edilmesi, boy kısalığı, büyüme hormonu eksikliği ve sadece kız çocuklarında görülen Turner Sendromu gibi konulara dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Gerektiği taktirde doktorunuzun kontrolünde erken yaşlarda tedaviye başlanmasının tedavi başarısı açısından öneminin altını çizmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Okul çağı çocuklarının ortalama olarak yılda 4-6 cm uzamaları gerektiğine dikkat çeken Darendeliler, çocuğun sınıfta arkadaşlarına göre küçük olması, pantolonunun kısalmaması veya ayakkabısının küçülmemesi gibi durumların büyüme geriliğinin önemli belirtileri olduğunun ve bu durumlar gözlendiğinde doktora danışılması gerektiğinin altını çizdi.
Sağlıklı da olsa her çocuğun büyüme sürecinin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Darendeliler, çocuğun sağlıklı büyüme sürecinin çeşitli etkenlerin kontrolü altında olduğunu belirtti. Bunlardan bazılarının anne-babadan geçen kalıtımsal faktörler ve sağlıklı beslenme olduğunu söyleyen Feyza Darendeliler, bu faktörlerin çocuğun yetişkinlik boyunu belirleyen önemli etkenler olduğunu belirtti. Prof. Darendeliler, “Ayrıca, patolojik kaynaklı boy kısalıkları olabilir. Bunlar çeşitli iskelet sistemi hastalıkları, uzun süreli beslenme bozuklukları ya da altta yatan başka sistemik hastalıklardan kaynaklanır ve mutlaka tetkik gerektirir.” dedi.
Çocuğun yaşadığı kronik hastalıkların büyüme sürecini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Darendeliler, “Anne ve babadan alınan genlerin dışında kalp, böbrek gibi organların ve kemik sisteminin sağlıklı olması gereklidir. Tiroid hormonu, büyüme hormonu gibi hormonlar büyümeyi sağlar” dedi. Prof. Dr. Feyza Darendeliler altta yatan herhangi bir hastalığın fark edilebilmesinin büyümenin izlenmesi ile mümkün olduğunu, düzenli doktor kontrolleriyle erken teşhisin ve çoğu zaman tedavinin mümkün olduğunu ifade etti.