Çocuklara Özel “Rafine Şekersiz, Buğdaysız” Lezzetler

Anneler için Eylül ayı telaş ayıdır. Bu ay, birkaç yıl öncesine kadar yalnızca okul telaşını temsil ederken, şimdilerde çocuklar için rafine şekersiz ve lezzetli atıştırmalıklarla beslenme çantası hazırlama telaşını da beraberinde getirir oldu. Doktorların tavsiyesini dikkate alıp çocuğunu rafine şekerden, buğday ve buğday ürünlerinden uzaklaştırmak isteyen annelerin ihtiyaçları doğrultusunda tarifler üretmek kaçınılmazdı.

Annelerin derdi ortak! Rafine şekersiz atıştırmalıkları, sağlıklı kabul edilen yemekleri çocuklarına sevdirebilmek. Mümkün olduğunca sağlıklı gıdalarla besleyip, en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak. Beden ve ruh sağlığının bağırsakla ilişkisi dikkate alındığında, annelerin bu çabasının boşuna olmadığını görüyoruz. Okul hazırlığı, günlük hayat telaşesi derken fazlasıyla yorulan annelerin yardımına yemek yazarları yetişmeli, ihtiyaca uygun reçeteler üretmelidir. Bu doğrultuda kendime görev edinip sağlıklı çözümler üreterek hazırladığım reçeteleri annelerin becerekli elleri vesilesiyle çocukların damak zevkine sunmak benim için büyük mutluluk.

Rafine şekersiz, buğdaysız atıştırmalıklar, tatlılar hazırlarken birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Bu noktalardan en önemlisi ve en çok yapılanı rafine şekere alternatif olarak kullandığımız balı pişirmektir. Balı pişirmek konusunda Dr. Ender Saraç ve kendisine katılan birçok doktorumuz bu işlemin kesinlikle yapılmaması gerektiğini savunurken, bazı gıda mühendisleri bu konuda hemfikir değiller. Şüpheli olandan uzak durmak gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla, pişirme işlemi söz konusu olduğunda kuru meyve kullanmayı tercih ediyorum, balı keklerde kullanmıyorum.

Reçeteleri gözden geçirdiğinizde, malzeme listesinde kabartma tozu ve maya bulunmadığını göreceksiniz. Bu iki rafine ürüne alternatif olarak karbonat kullanmayı tercih ediyorum. Elbette mayanın işlevini görmese de kabartma tozunun kullanıldığı yerde karbonatın iyi sonuç verdiğini hepimiz biliyoruz.

Karşınızda; beslenme tuzaklarından uzak, rafine şeker içermeyen, glutensiz birbirinden lezzetli atıştırmalık, kek ve kraker reçeteleri!

 

MUZLU GLUTENSiZ, RAFİNE ŞEKERSİZ MUFFIN

 

Malzemeler:

10 adet hurma

3 adet muz

3 yemek kaşığı tahin

1 tatlı kaşığı tarçın

4 adet yumurta

½ su bardağı hindistan cevizi rendesi

Bir fiske tuz

½ çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini ve saplarını ayıklayıp ikiye bölün ve 3-4 dakika kadar sıcak suda bekletin.
  • Fırını 180°C’ye getirin ki önceden ısınsın.
  • Yumuşayan hurmaları mutfak robotuna alın. Püre haline gelene dek robotu çalıştırın.
  • Muzları da ilave edin ve iyice pürüzsüz bir kıvama gelene kadar robotu çalıştırmaya devam edin.
  • Tahin, tarçın ve tuzu da ekleyip bir-iki dakika daha robottan geçirin. Hurma parçaları görünmez hale gelince kalan malzemeyi de kek hamuruna ilave edin, birkaç kez robotu çalıştırın.
  • Muffin kalıplarına bir parmak boşluk kalacak şekilde kek hamurunu paylaştırın. İlk 20 dakika fırınınızın kapağını açmayın, kekler kabarmaz. 20 dakikanın ardından kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa, pişirme işlemi tamamlanmıştır. Tamamen soğuyunca kalıptan çıkatabilirsiniz.
  • Eğer muffin kalıbında değil de büyük bir kek kalıbında yapmak isterseniz, baton kalıp tercih edin. Yağlı kağıt serilmiş kalıba alın ve aynı derecedeki fırına verin. İlk 40 dakika fırının kapağını açmayın. 40 dakikanın ardından kürdan testi yapıp pişip pişmediğini kontrol edin ve piştiyse fırından çıkarın.
  • Kek ilk 10 dakika kalıpta kalsın, dinlensin. Ardından yağlı kağıdı soymadan kalıptan çıkarın. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.

 

ÇITIR KİNOA KRAKERLERİ

Malzemeler:

½ çay bardağı kinoa

1 su bardağından bir parmak eksik su

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı keten tohumu tozu

2 yemek kaşığı dolusu rendelenmiş beyaz peynir veya lor

2 yemek kaşığı bıçakla doğranmış çiğ badem

Birer çay kaşığı karabiber ve kekik

İkişer çay kaşığı susam ve çörekotu

Yapılışı:

  • Küçük bir tencereye su ve kinoayı alın. Kinoayı suyu çekene kadar haşlayıp süzün, soğutun.
  • Bir karıştırma kabına; haşlanmış kinoa, yumurta, zeytinyağı, peynir, badem ve baharatları alın, iyice karıştırın.
  • Yağlı kağıdı pişirme için kullandığınız fırın telinin üzerine serin. Elinizi kullanarak harcı ince olacak şekilde kağıdın üzerine yayın. (Bu işlemde fırın tepsisi de kullanabilirsiniz. Fakat telin üzerinde pişen krakerler telin şeklini aldığı için dilimlemeniz daha kolay olacağı gibi daha ince yaymanız da mümkün olacaktır.)
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, 25 dakika kraker tabakasının alt kısmı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp dikkatlice kraker tabakasını ters çevirin, dilimleyin. Tekrar fırınlayın. 15-20 dakika alt kısmı kızarana dek pişirin.
  • Krakerler tamamen kızardığında pişirme işlemini sonlandırın. Soğuyunca servis yapın.

 

SEBZELİ SALATALIK ŞERİTLERİ

Malzemeler:

2 adet büyük boy salatalık

1 adet havuç

1 adet kırmızı biber

1 adet salatalık

1 kase süzme yoğurt

Yapılışı:

  • Bir sebze soyucu yardımıyla 2 adet salatalıktan ince ince şeritler çıkarın. Bu şeritleri bir tabağa alın.
  • Havuç, kırmızı biber ve bir salatalığı kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
  • Kesme tahtasına önce şerit halinde soyduğunuz salatalığı alın. Sarmaya başlayacağınız kısma bir çay kaşığı süzme yoğurt sürün. Süzme yoğurdun üzerine julyen doğradığınız sebzelerden ikişer adet koyup sıkı sıkı sarın. Şerit salatalıklar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Servis tabağına alıp soğuk olarak servis yapın.

 

GLUTENSİZ MİNİ PİZZA

Malzemeler:

1 su bardağı karabuğday unu

½ çay bardağı keten tohumu tozu

1 yemek kaşığı susam

½ çay bardağı su

1 yumurta

2 yemek kaşığı ev yapımı domates konservesi

½ adet domates, çekirdekleri alınmış

½ adet kırmızı biber

1 su bardağı şırden mayalı kaşar peyniri rendesi

½ su bardağı çekirdeği çıkarılmış zeytin

Karabiber, tuz

Yapılışı:

  • Karıştırma kabına karabuğday unu, keten tohumu tozu, susamı ve tuzu alıp karıştırın.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın, suyu ilave edin ve biraz daha çırpın.
  • Yumurtalı karışımı katı malzemenin olduğu kaba alın, bir çatal yardımıyla karıştırın. Biraz cıvık bir hamur elde etmiş olacaksınız. Hamurun bulunduğu kabı streç film ile örtüp buzdolabına kaldırın. Hamur 5-10 dakika dinlensin.
  • Bu esnada bezelyeleri hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Sebzeleri doğrayın.
  • Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Bir kaba su doldurup yanınıza alın. Hamurun yapışmaması için elinizi suya batırın ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yağlı kağıdın üzerine bırakın. İster elinizle ister bıçak yardımıyla hamurları inceltin. (Bu işlem sırasında elinizi ya da bıçağı suya batırmayı unutmayın.)
  • Pizza hamurunun üzerine bir tatlı kaşığı domates konservesini sürün. (Konserveyi her bir hamur için 1 tatlı kaşığından çok kullanmayın.) Ardından rendelenmiş kaşar peynirini hamurun üzerine yayın. Sebzelerle istediğiniz gibi süsleyin. Üzerine biraz tuz ve karabiber serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında 10 dakika kadar pişirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.

 

ELMALI TARÇINLI YASSI KEK

 

Malzemeler:

5 adet hurma

2 adet orta boy elma

2 yemek kaşığı tahin

2 adet yumurta

½ su bardağı hindistan cevizi rendesi

2 çay kaşığı tarçın

1 fiske tuz

½ çay kaşığı karbonat

Üzeri için:

½ adet elma

2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini ve saplarını ayıklayıp ikiye bölün ve 3-4 dakika kadar sıcak suda bekletin.
  • 2 elmanın kabuğunu soyup dilimleyin.
  • Fırını 180°C’ye getirin.
  • Yumuşayan hurmaları mutfak robotuna alın. Püre haline gelene dek robotu çalıştırın.
  • Elmaları da ilave edin ve pürüzsüz bir kıvama gelene dek, 2-3 dakika daha robotu çalıştırmaya devam edin.
  • Tahin, tarçın ve tuzu da ekleyip bir-iki dakika robottan geçirin. Hurma parçaları görünmez hale gelince kalan malzemeyi de kek hamuruna ilave edin, birkaç kez robotu çalıştırın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Bir kaşık yardımıyla hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Kaşığın arkasıyla hamuru düzeltin. Hamurların arasında iki parmak boşluk olmasına dikkat edin.
  • İlk 15 dakika fırınınızın kapağını açmayın. 15 dakikanın ardından kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin. Yassı keklerin rengi değişmeyecek, biraz pembeleşecek. Kürdan temiz çıkıyorsa, pişirme işlemi tamamlanmıştır. Ilıyınca kağıttan dikkatlice çıkarın, tabağa alın.
  • Bu esnada küçük küçük doğradığınız elmayı bir tavaya alın, tarçınla karıştırıp iki dakika kadar pişirin.
  • Tabağa aldığınız yassı kekin üzerine elmaları servis yapın. İsterseniz biraz bal da gezdirebilirsiniz.

 

Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo