Hayatın en iyi öğretmeni çocuklar… Birbirimizden çok şey öğrendiğimiz, çevrimiçi iletişim kurarak birçok şey paylaşmayı deneyimlediğimiz uzunca bir dönemi geride bırakıyoruz.
HİLAL ÇORBACIOĞLU
Aile Danışmanı – Yazar
Ebeveyn olarak her yıldan çok daha farklı, daha önce hiç tecrübe etmediğimiz birçok hususu tecrübe ettiğimiz, rollerimizin arttığı, belirsizlikler içinde duygularımızı düzenlemeye çalıştığımız, faydalı olmak için çabaladığımız, bazen yorgunluktan ne yapacağımızı şaşırdığımız bir yıldı. Çocuklarımızın bu zamana kadar keyifli ve verimli süreç geçirmesinde, zorlandıkları yerlerde desteğiniz, emeğiniz büyük. Kontrol edemediğimiz bir hafta sonrasına bile plan yapamadığımız farklı bir eğitim dönemi öğrettiklerini bize bırakarak geride kaldı.
Önce değerlerimizle sonra derslerimizle biriktirdiğimiz anıları da nakşettik gönlümüze. Ve önümüzde henüz netleştiremediğimiz bir belirsizlik süreci daha var. Ve bu hastalık aslında her şeyi kontrol etmemizin mümkün olmadığını, kontrol edebildiklerimize odaklanmamız gerektiğini bize bir kez daha hatırlattı. Tatil eğitim-öğretim dönemi boyunca yoğunluk nedeniyle fırsat bulamadığımız birçok aktivitenin yapılması ve çocuklarımızın serbest zamanlarının daha çok olması açısından değerli bir zaman dilimidir. Ve itiraf etmek gerekir ki bu yıl her yıldan çok daha farklı olarak dingin ve huzurlu geçirebileceğimiz, enerji depolayacağımız bir tatil hayali kurduk hepimiz. Tatil sadece enerji depolayacağımız, dinginleşeceğimiz bir zaman dilimi değil aynı zamanda çocuklarımızla bağımızı güçlendireceğimiz, duygularımızı paylaşabileceğimiz anılara gebe.
Yanı başımızdayken sevdiklerimizle dolu dolu vakit geçirmenin çok kıymetli olduğunu da. Tatil için bu hatırladıklarımızı unutmadan süreci en rahat ve etkili şekilde geçirmenizi sağlayacak tatil önerilerimizi derledik.
Tatilde Neler Yapabiliriz?
- Öncelikle bol bol dinlenmenizi tavsiye ederim. Sonra ise teknoloji detoksuna dikkat etmenizi, teknoloji zamanlarına sınır ve süre getirerek oynayacakları oyunlarını, izleyeceklerini süzgeçten geçirmenizi tavsiye ederiz.
“Onu izleme” “Bununla oynama” “Yeter artık” “Hep ekran başındasın” “Bağımlı oldun” “Bıktım şu bilgisayarından” gibi cümleler yerine
“ Ne dersin şu oyunlardan birini oynamaya?” gibi daha destekleyici ve teşvik edici bir üslupla “anılarınızı” birlikte geçireceğiniz, ileride dönüp güzel duygularla hatırlayacağınız zamanlar biriktirmenizi dileriz. Tamamen hayatından kaldırmaktansa, beraber alacağınız karar ile yaşına göre belli saatle sınırlandırabilirsiniz.
- Pandemi sonrasında oluşan kuralları dikkate alarak maske-mesafe başta olmak üzere, daha çok açık havada olacağınız aktivitelere yer açın hayatınızda. Yaz tatili aslında çocukları öğrenmeye ve keşfe de teşvik edebileceğiniz harika bir zaman dilimi. Daha çok keşfe ve doğaya yönlendirebileceğimiz, hayatın içinde öğrendiklerini deneyimlemeye fırsat vermeliyiz. Bir paketmiş gibi haydi okul bitti, sıra o kurstan bu kursa gezmeye yaklaşımı sağlıklı bir yaklaşım değildir.
- Bağımızı güçlendirebileceğimiz bağlanma odaklı dokunsal oyunları artırabiliriz. Toprağa dokunun, tabiatın şifasından yararlanın. Elele tutuşup yürüyüş yapmak, ormanda odunların, çimenlerin, zorlu geçitlerin yürüyüşünde elini tutmak, dokunmak, bazen sırtına almak, bazen omzuna çıkarmak, sarılmak, denizde kumdan kaleler yapmak, dalgaların üzerinden atlamak gibi dokunma odaklı ve beraberce geçirilen zamanlar hem ebeveyn, hem çocuk, hem ilişkileri için iyileştirici, güven ihtiyacını ve özgüvenini de geliştiricidir. Fiziksel sağlığımızdan daha az endişelendiğimiz ilişkilerimizin sağlığı inanın hem ruhsal hem fiziksel ihtiyacı karşılar. Buna sadece çocuklarımızın değil iyileşmeyi bekleyen çocukluğumuzu ve yetişkin yaralarımızın da ihtiyacı var.
- Yaz okumaları; “Şu kadar kitap okumalısın.” gibi bir sınırlandırma içine girmeden sevdiği ve ilgisini çeken kitaplar almaya özen göstermeli ve beraber farklı ortamlarda okuyabileceğiniz alanlar oluşturmalısınız.
- Sorumluluk vermek aslında okul ile ilgili alışkanlıkların üstlerinden kalktığı bu dönemde, hayata dair kazanımları devam ettirmelerini sağlar. Bir çiçek yetiştirmek, sokak hayvanlarına yem dağıtmak, rutin mutfak işleriyle ilgili bir sorumluluğu düzenli yapmasını istemek ona yardımcı olur. Yemek ve uyku düzeni gibi fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığı rutinlere de dikkat edin.
- Akraba ziyareti, pandeminin bizi en çok mağdur ettiği bu durum ile ilgili bolca hasret var hepimizde. Tabii ki dikkat ederek sevdiklerimizle buluşmak için fırsat oluşturulmalı ve çocukların bunu deneyimlemesine izin verilmelidir.
- Örgü örmek, dikiş dikmek, düğme dikmek, yoğurt mayalamak, makarna pişirmek gibi basit görünen işleri deneyimleyebilirler.
- Karnesinin sağ tarafından ziyade sol tarafıyla ilgilendiğiniz, iki dünya saadeti için beraber çabaladığınız, ne olursa olsun elini hiç bırakmayacağınız, desteklediğiniz, cesaretlendirdiğiniz, hislerini anlayabildiğiniz bir tatil planı yapmanızı tavsiye ederiz.