Astım hastası çocukları aileleri doktora genellikle geçmeyen öksürük şikayeti ile getirirler. Astım kronik bir hastalıktır ve ataklar halinde öksürük ve tıkanma krizleri gelir. Genetiktir ve astımlı kişinin hastalığını sonraki kuşaklara geçirmesi ihtimal dahilindedir. Hasta ataklar arası kendini iyi hisseder ancak atak sırasında yorgun düşer. Astımlı çocuklar aynı zamanda aşırı duyarlıdırlar. Çevredeki bir çok madde normal bir kişiyi etkilemezken astımlı bir insanı krize sokabilir. Astım çocuklukta görülen hastalıklar arasında en çok yaşananlardan biridir. Ülkemizde her 15 çocuktan birinde astım veya benzeri bulgular görülür.
Allerjen maddeler astımı tetikler. Bu nedenle astımlı bir çocuk bu tip maddelerden uzak durmalıdır. Astımlı bir kişinin en çok hassasiyet duyduğu maddeler arasında polenler, mantar küfleri, hayvan tüyleri, ev tozları ve süt, yumurta gibi bazı besinler bulunur.
Astım ilaçları iki farklı grupta toplanır. Rahatlatan ve koruyan ilaçlar adı verilen bu türler sadece doktor kontrolünde alınabilir. Ancak her ilaç tedavisi gören astımdan korunamayabilir. Bu gibi durumlarda doktor aşı tedavisine karar verebilir.