Çocukların Beslenme Çantalarında Eksik Olmaması Gereken Yiyecekler

ocukların beslenme çantası nasıl olmalı
ocukların beslenme çantası nasıl olmalı

Okullar yakında açılıyor ve çocuklarla birlikte aileler de ayrı bir heyecan içindeler. Çocuklar artık güne daha erken başlayacaklar ve zinde bir başlangıcın yolu sağlıklı ve doğru beslenmeden geçiyor. Okulla birlikte çocukların beslenme alışkanlıklarında da ister istemez bir takım değişimler oluyor. Özellikle ilk kez okula başlayacak olan çocuklar bundan daha çok etkileniyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Nur Çakın, çocukların daha zinde ve daha başarılı olabilmeleri için nasıl bir beslenme düzeni yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verdi.

Okul çağındaki (6-12 yaş) çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri fizyolojik olarak daha dengeli büyümeleri, beden ve zeka gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Çocuklar okula başlamalarıyla çevredeki mikroorganizmalarla daha yakından etkileşimde oluyorlar ve bu durum onları enfeksiyonlara daha açık hale getiriyor. Çocuklarda okulun başlamasıyla oluşan çevre değişimi beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor ve sağlıksız beslenmeye giden yollar aralanıyor. Okula ilk kez başlayacak olan çocuklar içinse durum daha ciddi oluyor haliyle.

Abur Cubur Yerine Sağlıklı Atıştırmalıklar

İlk adım okulda ders araları için çocukların çok sevdiği abur cuburlar yerine alternatif sağlıklı atıştırmalıklar seçeneklerini çocuklara sunmak olmalıdır. Bu atıştırmalıklar çocukla birlikte seçilmeli ve gerekirse beraber hazırlanmalıdır. Mesela ders aralarının uzunluğuna uygun olarak meyve; ceviz, çiğ badem, çiğ fındık gibi yağlı yemişler ve süt, meyveli süt ve ya ayran gibi protein kaynaklarına yer verilmeli. Mevsimine uygun meyveler mümkün olduğunca kabuğuyla tüketilmelidir.

Olmazsa Olmaz Yumurta

Güne zinde bir başlangıç ve güçlü bir bağışıklık sistemi için kahvaltı oldukça önemlidir. Kahvaltının ayrılmaz parçası yumurta da antiviral özelliği sayesinde pek çok viral enfeksiyonla savaşmaktadır. Bu sebeple her sabah bir yumurta tüketilmesi sağlıklı bir bünye için çok önemlidir.

Omega-3 Kaynağı Balık

Balıkta bolca bulunan Omega-3 yağ asitleri, bakterilerle savaşan yağ asitlerinin sayısını artırmaktadır. Balık mevsimi de gelmişken haftada iki gün 200 gram balık tüketmek gerekmektedir. Hamsi, sardalya, levrek, palamut gibi balıkların seçilmesi daha uygun olacaktır; kızartma yerine ızgara ve buğulama gibi daha sağlıklı yöntemlerle pişirmek faydasını artıracaktır.

Renkli Meyve ve Sebzelerle Renkli Öğünler

Ne kadar renkli meyve ve sebze tüketilirse o kadar çok vitamin-mineral alınmış olur. Özellikle de C vitamini ve beta-karoten alımı artığında hücrelerin zararlı bileşikler ile savaşması kolaylaşacaktır. Turunçgiller, brokoli, kapya biber, yaban mersini, kuşburnu, havuç ve balkabağı gibi sebzelerle çocuklar için hem sağlıklı hem de göz dolduran renkli öğünler oluşturabilirsiniz.

Zerdeçal ile Çocuklar Zinde

Yoğun antioksidan içeren zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirir. Zerdeçalı karabiber ile birlikte pişme esnasında yemeklerde kullandığınızda etkisini artırmış olacaksınız.

Meyveli Kefirimizi Evde Yapıyoruz

Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sisteminin yolu 7’den 70’e herkes için sağlıklı bağırsaklardan geçer. Bağırsaklarda ne kadar çok faydalı bakteri olursa bağışıklık sistemi de o kadar güçlü olur. Her gün içilecek olan bir bardak kefir bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin oluşmasına katkı sağlar. Çocukların daha bir keyifle kefir içmesi için meyveli kefir önerilebilir. Fakat marketlerde satılanlar şeker ve tatlandırıcı içerdiği için evde yapmak daha doğru olacaktır. Çocuklar için sade kefir ile sevdikleri bir meyveyi karıştırabilir arzuya göre içerisine bir miktar bal ekleyebiliriz.

Doktor Ceyda Nur Çakın bizler için örnek bir okul menüsü oluşturdu.

ÖĞLE YEMEĞİ:

  • Beyaz peynir ve tam buğday ekmeği ile hazırlanmış doyurucu bir sandviç (salatalık-domates ve biber gibi sevilen sebzeler eklenebilir) yanında 1 kutu ayran
  • Fırında ya da haşlama ve kavurma yöntemiyle pişmiş sebze yemekleri (kızartma olmamasına özen gösterilmeli) yanında 200 gram kadar yoğurt (mümkünse ev yapımı) + çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği + mevsim yeşilliklerinden salata
  • Kıymalı tam tahıllı bir porsiyon makarna+ 1 kutu ayran ya da kefir+ mevsim yeşilliklerinden salata ya da söğüş domates, salatalık, biber

ARA ÖĞÜN:

  • 2 çeşit mevsim meyvesi veya 3-4 adet kuru erik, kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyveler
  • 8-10 adet çiğ fındık, çiğ bağdem veya 3-4 adet ceviz içi
  • 1 çay bardağı leblebi
  • 1 kutu ayran, süt ya da kefir
Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo