Diş Macunlarındaki Renkler Ne Anlama Geliyor?
İnternet âleminde sıkça dolaşan bir sorudur bu böyle bir furya ortaya çıktıktan sonra herkes diş macunlarına bakmaya gitmiştir acaba hangi renk diye. İnternetin böyle bir gücü vardır bir şey yazarsın ve insanlar üzerindeki tepkisini anında alırsın. Bilgiye kolay ulaşmanın avantajı varken bazen böyle çelişkili durumlar oluşunca insan arada kalmıyor değil.
Bazı sitelerde ve halk arasında dolaşan söylenti ise bu tüplerin üstündeki renklerin içerdiği kimyasalların oranını yani aslında ne kadar zararlı olduğunu göstermekteymiş. Tüpünüzün arkasındaki kare veya dikdörtgen şeklin rengi üzerine birçok tartışma söz konusu.
Diş Macunu Renk Kodları ve Anlamları
Diş macunu tüpünüzde yeşil renk var ise; bu macununuzun tam olarak doğal ve hiçbir kimyasal barındırmadığının göstergesidir.
Diş macunu tüpünüzde kırmızı renk var ise; bu macununuzun hem doğal hem kimyasal içerik barındırdığını göstermektedir.
Diş macunu tüpünüzde mavi renk var ise; bu macununuzun hem doğal hem tıbbi malzemeler barındırdığını göstermektedir.
Diş macunu tüpünüzde siyah renk var ise; bu macununuzun tamamen kimyasal içerik barındırdığını göstermektedir.
Peki, bunlar gerçek mi?
İnsanı tedirgin eden ve ne yapacağını şaşırtan bir durum gerçekten. Sonuçta kimse tamamen kimyasal olan bir ürünü kullanmak istemez. Artık nerede doğal ve üretim koşulları iyi olan şey varsa ona yönelmeye çalışırken böyle bir durumla karşılaşmak tam anlamıyla sıkıntı.
Ancak yapılan açıklamalara göre bu tüplerde renklerin olma nedeni tamamen üretim süreciyle alakalı yani kimyasal oranlarla alakası yoktur. Fabrikasyon süreçte boruyu tüp haline getirirken makineyi bu renklere duyarlı hale getirerek örneğin mavi rengi gördüğü anda boruyu kesiyormuş ve şu an kullanmakta olduğumuz tüp şeklini alıyor. Hepsinin renklerinin farklı olma nedeni makineye tanımladıkları renkten kaynaklanmaktadır. Bu bilgiden sonra bir markanın tek bir renk kullanması çok mantıklı bir hal alıyor.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine (SABİM) ve CİMER (eski BİMER) de bu konu hakkında açıklama yaparak diş macunları üzerindeki renklerin kimyasal oranını veya doğallık seviyesini gösterme gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.