Doğru Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru eş seçiminde en önemli noktanın kişinin önce kendini iyi tanıması olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişinin kişisel farkındalığı ne kadar yüksek ise karşı tarafı tanıma ihtimali o kadar kolay olacaktır” dedi. Güven veren ilişkinin kişiye tatmin duygusunu ve huzuru hissettirdiğini söyleyen Taşkın, “Karşılıklı olarak uyum sağlamak ve bir orkestranın ortak şefi olabilmek çok önemlidir. Eş adayınız sizin sınırlarınıza, hayata bakış açınıza, özgürlük alanlarınıza, iş okul hayatınıza, hedeflerinize ve hayallerinize saygı duymalıdır. Sonradan değiştiririm diyerek hiçbir zaman yola çıkılmamalıdır.” tavsiyesinde bulundu. 

 

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, evlilik ve doğru eş seçimine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Eş adayını ne kadar tanıyorsun? 

 

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, doğru eş seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara işaret ederek “Eş seçiminde ‘Ne kadar seviyorsun?’ sorusu doğru soru değildir. Bu sorunun yerini ‘Ne kadar tanıyorsun?’ sorusu alabilir. Bu konu iki açıdan ele alınmalıdır. Birisi duygusal birisi ise mantıksal açıdır.” dedi.

 

Olumsuz yanların ne kadar tolere edilebileceği önemli

 

Evlenmeye karar verilen kişinin zamanla değişmesini beklemenin doğru olmadığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Karşınızdaki kişiyi değiştirmeye çalışarak bir ilişkiye başlamayın. Karşınızdaki kişinin size göre olumlu-olumsuz yanları olabilir. ‘Olumlu yanlarını ne kadar seviyorsunuz ve olumsuz yanlarını ne kadar tolere edebiliyorsunuz?’ sorusu sizin için oldukça önemli bir soru olmalıdır.” dedi.

 

Kendini iyi tanıyan, karşı tarafı da daha iyi tanır

 

Eş seçiminde bulunacak olan bir kişinin herkesten önce kendisini tanımasının önemli  olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kendisini tanıyan insan ne istediğini ve ne istemediğini belirlemekte zorlanmaz. Kendini tanıyan kişi, karşısındaki kişi ile iletişimde açık ve net olabilir. Kişinin kişisel farkındalığı ne kadar yüksek ise karşı tarafı tanıma ihtimali o kadar kolay olacaktır. Kişinin kendi içsel yolculuğu düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. İçsel yolculuk kimi zaman üzücü, kimi zaman meraklandırıcı, kimi zaman ise mutlu edici olabilir. Adı üzerinde bir yolculuk olacaktır. Fakat aşırı uçlardan kaçınmak önemlidir. Kişi içsel yolculukta ‘çok’ kavramından uzak durmalıdır. Kendisi üzerine belli farkındalıklara varan kişi eş adayını tanımaya da adım atabilir.” diye konuştu.

 

Kişinin tutarlılığına dikkat edilmeli

 

Kişilerin geçmiş yaşantılarının çoğu zaman bir ipucu olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Çevresinden gelen izlenimler de yine aynı şekilde fikir oluşturabilir. Kişinin tutarlılığı oldukça önemlidir. Ağzından çıkan ile eylemleri aynı düzlemde mi noktasına önem verilmelidir.” uyarısında bulundu.

 

İlişki güven vermelidir

 

Doğru eş seçiminde kaçınılmaz etkenlerden bir diğerinin ise aşk ve sevgi olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Aşk ve sevgiyi olmazsa olmazların arasında görsek bile bu kavramların bizim için anlamını iyi değerlendirmek gerekmektedir. Güven veren ilişki, kişiye tatmin duygusunu ve huzuru hissettirir. Evlilik bir köprü kurmaktır. Bu köprü kurulurken araya tuğla örmek nasıl iletişimsizlik sonucu ise arada merdiven olması da güzel bir iletişim örneğidir. Elbette ki 3S kuralı ile. 3S kuralı da karşılıklı sevgi, saygı ve sadakattir.” dedi.

 

Evlenme kararı alırken bu noktalara dikkat edilmeli

 

Çiftlerin evlenme kararı alırken dikkat etmesi gereken noktalara değinen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, eş adayında aranması gereken özellikleri de şöyle sıraladı:

  • Evlenme kararı alan bireylerin evlilik olgunluğunda olup olmadığını ölçüp biçmesi oldukça önemlidir. Karşılıklı olarak uyum sağlamak ve bir orkestranın ortak şefi olabilmek çok önemlidir.
  • Eş adayınız sizin sınırlarınıza, hayata bakış açınıza, özgürlük alanlarınıza, iş okul hayatınıza, hedeflerinize ve hayallerinize saygı duymalıdır.
  • Sonradan değiştiririm diyerek hiçbir zaman yola çıkılmamalıdır. Sonradan değişir diyerek başlayan ilişkiler nihayetinde ego savaşlarına dönüşebilir. Böyle sonuçlar ise kişiyi hüsrana uğratabilir.

 

Bu sorulara mutlaka yanıt aranmalı

 

Kişinin evlilik kararı alırken kendine birtakım sorular sorması gerektiğini de kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu soruları da şöyle sıraladı:

 

  • Ben kendimi tanıyor muyum?
  • Ben kendimi evlilik olgunluğunda hissediyor muyum?
  • Bu kişi evlilik olgunluğunda mı?
  • Ben bu kişi ile bir hayatı paylaşabilir miyim?
  • Bu kişi iyi ve kötü günümde yanımda olacak mı?
  • Ben bu kişinin yanlışını ve doğrusunu biliyor muyum? Onu tanıyor muyum?
  • Karşılıklı olarak sevgi, saygı ve sadakati sağlayabilecek miyiz?
  • Hayata farklı taraflardan bakıp ortak bakış açısını sağlayabilir miyiz? Sağlayamazsak birbirimize saygı duyabilir miyiz?

 

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu soruların kişiler tarafından yanıtlanmasıının önemli olduğunu belirterek “Bu sorular ilişkinin temeli için oldukça önemli olan sorulardır. Temeli sağlam olmayan bir ilişki yıkılmaya mahkûm olabilir.” uyarısında bulundu.

 

Evlilik öncesinde açık ve şeffaf olunmalı

 

Evlilik öncesinde doğru iletişimin de önemini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Çiftler arasında açık iletişim olmalıdır. Açık iletişim ilişkinin en önemli adımlarından biridir. Kişiler evlilik öncesinde açık ve şeffaf olmalılardır. Birbirlerinden isteklerini gizlememeli, karşılıklı olarak ihtiyaçları gözetmelilerdir.” tavsiyesinde bulundu.

 

Aysha

Muhafazakar Moda ,Tesettürlü Bayan Kombinleri ,Kadın Sağlığı konulu aysha.com.tr sitesinin yöneticisidir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın