Dövme Nedir: Sildirme Nasıl Yapılır Lazerle Dövme Sildirme

Dövme ( Tattoo ) Nedir

Dövme yapılmasının tarihi, buzul dönemi kadar eskiye gitmektedir. Binlerce yıldır kozmetik amaçlı dövme yapılmasına rağmen endüstri haline gelmesi 1970’lerden sonra olmaya başlamıştır. Bu dönemlerde kozmetik dövme, kalıcı makyaj ve bazı lekelerin düzeltilmesi için rekonstrüktif pigmentasyon denilen uygulamalar geliştirilmiştir. Uygun şartlarda yapıldığında güvenilir bir uygulamadır, ancak sterlizasyon şartlarına dikkat edilmediğinde Hepatit B ve HIV gibi virüslerin bulaştırılması da söz konusu olmaktadır.

Dövme Sildirme Nasıl Yapılır

Allerjik reaksiyonlar ise % 1 ’den daha az görülmektedir. Pek çok insan gençlik döneminde değişik şekillerde dövme yaptırmaktaysa da ileriki yıllarda bundan rahatsızlık duymaya başlamaktadır. Dövmelerin çıkarılması cerrahi olarak o kısmın çıkarılması işlemi, derinin yüzeysel tabakasının soyulması veya lazer gibi yöntemlerle yapılmaktadır. Eğer dövme çok geniş değil ise cerrahi olarak çıkarılması uygundur; fakat dövmenin yerine bağlı olarak değişik oranlarda iz kalmaktadır. Derinin yüzeysel tabakasının soyulmasından sonra da dövme çıkmakta ancak birkaç seans uygulanması gerekmektedir. Ayrıca az da olsa dövme kalıntıları bırakmaktadır.

Lazerle Dövme Sildirme

Lazer uygulamasında ise lazer dövme mürekkebini hızla ısıtmakta ve ısınan mürekkep küçük parçalara ayrılmaktadır. Vücut, küçük parçaları sindirmekte ve deriden uzaklaştırmaktadır. Uygulama esnasında bir miktar rahatsızlık hissedilmektedir. Bu rahatsızlık da ağrı kesiciler, sakinleştiriciler veya lokal anestezi ile ortadan kaldırılmaktadır. Ancak lazerler değişik renkler üzerine etkilidir. Bir renk grubunu ortadan kaldırmak için 34 seans gerekir. Dövmeler genellikle pek çok renkten oluştuklarından tek bir tip lazer tedavide yeterli olmaz, birkaç tip lazer kullanmak gerekir. Dövmeler derin koyu ve karışık renklerden yapılmış ise bunların çıkarılmaları daha güç olmaktadır. Yeni yapılmış dövmelerin çıkartılması daha zordur; çünkü daha fazla mürekkep içerirler. Eski dövmelerin daha kolay çıkmasının nedeni ise vücudun, mürekkebin bir kısmını uzaklaştırmış olmasına bağlıdır.

Silinmeyen Dövme Renkleri

Turkuaz rengini çıkartmak için bir lazer olmadığından bunların çıkarılması daha güçtür. Kırmızı, beyaz ve et renginde olan dövmeler lazer tedavisinden sonra siyahlaşmaya başlarlar ve çıkartılmaları güç olur. Lazer ile dövme çıkarılması dövme büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte 810 seans gerekmektedir ve her seans için 12 aylık bekleme süresi vardır. Her tedaviden sonra bir hafta içerisinde dövme solmaya başlamakta ve bu birkaç ayda daha iyi duruma germektedir.
Dövme çıkartılmasından sonra iz kalması, deri renginin açılması, renk değişiklikleri ve yetersiz çıkartılma gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın