Emziren Anneler Oruç Tutabilir Mi?

11 ayın sultanı ramazana giriş yapmak üzere olduğumuz şu günlerde yaz mevsimine denk gelmesi ile özellikle beslenmemizin önemi bir kat daha arttı.

Uzun saatler aç kalmamızın yanında bir de yaz mevsimi ile artan su ihtiyacını karşılayamama da eklenince kaybedilen su ve mineral kaybını nasıl yerine koyacağız? Halsizlikten kendimizi koruyup gündelik hayatımıza nasıl devam edeceğiz? soruları aklımıza geldi haliyle. Bugün sizlere hem genel beslenme hem de çok önemsediğim emziren annelerim ile ilgili öneriler vermek adına bu yazıyı yazmak istedim.

İlk olarak değinmek istediğim konu sahur. Eğer fırsatınız oluyorsa muhakkak sahur yapınız. Çünkü yaklaşık 16 saat süren açlık kan şekerimizde dalgalanmalara sebebiyet verecek, bir de üzerine sahur yapmayarak açlık süresinin arttırılması kas yıkımına, gün içerisinde daha fazla baş ağrısına, halsizliğe, enerjinizin düşmesine hatta agresifliğe neden olabilecek.

 

PEKİ SAHURDA NELER TÜKETMELİYİM?

 

Uyku arasında uyanıp yemek yemek hepimiz için kolay olmayabilir, bu sebeple size çok fazla yiyin veyahut midenizi tıka basa doldurun demeyeceğim. En azından kahvaltı gibi yapacağım yumurta, peynir, domates salatalık, yeşillik, gün boyu enerjik tutması adına ceviz fındık badem gibi sert kabuklu yemişleri tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde oluşabilecek tatlı ihtiyacını baskılaması için kuru meyveler ekleyebilirsiniz.  Lif içeriği ve kan şekerini dengelemesi adına kompleks karbonhidrat olan 1-2 dilim tam buğday ekmek yine bizim için önem arz etmekte.

 

GELELİM İFTARA…

Saatler süren açlığın ardından bir anda yemek yapılan en büyük hatalardandır. Orucunuzu bir su ile açtınız, ardından içeceğiniz bir kepçe unsuz kremasız çorba yanında biraz yeşil salata ve yoğurt sizi rahatlatacaktır. Benim sizlere tavsiyem bu noktada biraz mola vermeniz. Yapacağınız 10 dakikalık bir ara hem hazımsızlık şişkinlik gibi problemlerden koruyacak hem de tokluk hissi oluşturarak iftarın devamında sizi aşırı tüketimden kurtaracaktır. Ana yemek tercihinizde haftada 3-4 gün et- tavuk- balık gibi kaliteli protein kaynağı tüketmenizi, geri kalan günler lif içeriği yüksek vitamin ve mineral içeriği bakımında zengin mevsim sebzelerini tüketmeniz ve bunların yanına eşlik edecek yine 1-2 dilim tam buğday ekmek veya 1 parça ramazanın vazgeçilmezi pide ile öğününüzü noktalayabilirsiniz.

Genel olarak öğünlerin yanında diğer önemli konular bol su tüketimi ve fiziksel aktiviteyi muhakkak atlamamalıyız. Eğer fırsatınız oluyorsa muhakkak 30-45 dakika yürüyüş yapmalıyız.

 

PEKİ, EMZİREN ANNELERİM ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

 

Aslında ben bu yazdıklarımı genel anlamda sosyal medyada kısa videolar çekerek sizlere anlatmaya çalıştım. Ancak gördüm ki emziren annelerim de oruç tutmak istiyor ve sütlerinin azalacağı kaygısı yaşıyorlar. Evet size kesinlikle sütünüz azalır veyahut beslenme ile artar diyemem, etkilenebilir. Bu konuda muhakkak doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum, eğer tutmanızda bir sakınca görmüyorsa, siz de kendinizi hazır hissediyorsanız tutabilirsiniz.

İlk 6 ay bebeğimiz için çok değerlidir. Benim sizlere naçizane tavsiyem eğer bebeğiniz 6 aydan küçük ise veyahut ek gıdaya geçmemişseniz süt kalitenizin etkilenmemesi için oruç tutmamanız.

 

NELERE DİKKAT EDELİM?

 

Annelerimin en çok dikkat etmesi gereken konu şüphesiz yeterli su ve sıvı tüketimi. Sütümüzün azalmaması için en az 2,5 litre su içmeniz benim sizlere tavsiyem. Günde içeceğiniz 1-2 bardak rezene gibi anne sütünü arttırıcı faydalı bitki çayları da destekçimiz olacak.

Bunun dışında dengeli beslenmek adına her besin grubundan yeterli ve dengeli alınması yine önemli noktalardan. Mümkün olduğunca yumurta- et- tavuk- balık gibi protein kaynaklarını her gün tüketmeye çalışalım, eğer alerjik durumumuz yoksa değerli kalsiyum kaynakları peynir, süt ve süt ürünleri diyetimize dahil edelim.

Mevsim sebzeleri ve meyveleri de olmazsa olmazımız annelerim için. Eğer imkanınız varsa pazarları veya marketleri dolaşıp en tazesini bulmak ve mevsiminde tüketmek bizim için çok kıymetli.

Ayrıca basit karbonhidratlardan, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmanız kan şekerinizdeki dalgalanmaları aza indirecek hem de emzirme döneminde ekstra artan kalori ihtiyacınızın faydasız boş kalori almanızı engelleyecek.

Evet, sizlere genel hatlarıyla ramazanda nelere dikkat etmeliyiz, nasıl beslenmeliyiz kısaca bahsettik. Sizlere bereketin bol olduğu, hayırlı ramazanlar dileriz. Rabbim şimdiden yapacağınız ibadetleri kabul etsin.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın