Erken teşhis ile Meme Kanseri’ne dur de!

Kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanseri erken tanı ve tedavi ile yaşam kalitesini düşürmeden tamamen iyileşebilen bir hastalık. Meme kanseri ile ilgili farkındalığın artması erken tanı ve teşhis açısından çok önemli, bu sebeple  Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Bir çok sağlık kuruluşu bu ay boyunca sempozyum ve seminerler düzenlemekte, ücretsiz tanı etkinlikleri ile meme kanseri hakkında bilinçlendirme için çalışmaktadır. 

Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Meme Kanseri’nin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları öngörülmektedir.

 

KADINLARDA EN SIK RASTALANAN KANSER TÜRÜ

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, dörtyüze yakın ise buna bağlı ölüm olayı görülmektedir. Mamografi ile tarama programlarını, önerilen şekilde uygulayabilen ülkelerde erken tanı konması nedeniyle meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır

Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir.

Diğerleri ise:

  • Meme derisinde kalınlaşma,
  • Şişlik,
  • Deride tahriş ya da bozulmalar,
  • Akıntılar,
  • Göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi … gibi belirtilerdir.

Meme kanserleri erken evrede hiç bir belirti göstermezler. Bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları, kendi kendilerine meme muayenesini sık sık yapmaları çok önemlidir. Aile hikayesi, ırk, ilk adet yaşı, çocuk sayısı gibi pek çok faktör kadınların meme kanseri için yüksek risk taşıyıp taşımadığını belirler. Yaş faktörü ve genetik yatkınlık dışında, Alkol, sigara kullanımı; yemek alışkanlıkları, kilo, daha önce alınmış radyoterapiler veya hormon tamamlayıcı tedavi meme kanseri riski açısından sorgulanması gereken özelliklerdir. Meme kanserinde en önemli tarama yöntemi mamografidir. Meme kanserini erken yakalamak için önerilen 40 yaşından sonra belirli aralıklarla mammografi çekilmesidir. Ancak daha sonraki mamogramlarınıza referans olması için otuzlu yaşlarda da bir mamografi çektirerek saklanması önemlidir.

  • 20’li yaşlardan itibaren düzenli olarak kendi memenizi elle kontrol ediniz.
  • Doktorunuza düzenli aralıklarla meme muayenesi yaptırınız. (20-30’lu yaşlarda aşağı yukarı 3 yılda bir kez, 40 yaşından sonra yılda 1 kez)
  • 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektiriniz.
  • Yüksek risk taşıyorsanız (özellikle genetik açıdan) mamografiye ek olarak yılda bir kez MR incelemesi yaptırabilirsiniz.

. Meme kanserinin erken teşhis etmenin en iyi yolu düzenli aralıklarla mammogram yapılmasıdır.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir