Eski Eşyalarınıza Ahşap Boyama Tekniği İle Hayat Verin

Evimiz, konforu ve rahatlığı doyasıya yaşadığımız tek mekânlardır. Biz kadınlar ise bu mekânı güzelleştirmek ve daha da yaşanır hale getirmek adına uğraşır dururuz. Duvar renginden, halı seçimine, mobilyadan mutfak/banyo takımlarına kadar, işin tüm stil danışmanı ve uygulayıcısı bizleriz. Mobilya demişken, evin ağır toplarıdır mobilyalar. Sandalyesi, masası, şifonyeri özene bezene seçilir. Ancak her şeyde olduğu gibi mobilyaların da bir ömrü ve kullanılma süresi var. Ama bazen de çok eskimeyen mobilyaları atmaya kıyamayız. Çünkü herbirinin kendine bir anısı vardır. İşte bu durumda yapılacak en doğru ve en keyifli hareket; elbette ki eşyalarınızı boyatmak olur. Eskilerin bu güzel mesleği ahşap boyamacılığı, günümüzde yeniden canlandı. Eski mobilyalarınızı boyayarak hem görüntüsünü değiştirmiş, hem de anılarınızı saklamış olursunuz…

 

Anılarınıza tazelik katın

 

Zaman içinde eskiyen ahşap eşyalarınızı atmak yerine, onları rengârenk boyayarak yeniden kazanabilirsiniz. Eşyalarınızı bu teknikle boyayıp, hem yeni alma zahmetinden kurtulur, hem de bir anlamda kendinize terapi uygulamış olursunuz. Ahşap boyama sanatıyla, siz de zevkinize uygun objeler yapabilir, evinizi daha da güzelleştirebilirsiniz. Sakın ‘Ben yapamam’ diye düşünmeyin. Öncelike bir ‘Ahşap Boyama’ kursuna gidin. Orada öğrendiklerinizin yanında size gereken alet ve boyaları bulabileceğiniz çok yer var. Her şey alındıktan sonra, yapmanız gereken tek şey; sabırla birleşen yeteneğinizi eşyalarınıza uygulamak.

 

 

Ahşap Boyama Nedir?

 

Ahşap boyama eski ahşap eşyaları veya dışarıdan aldığınız ama henüz bir işlem görmemiş ham malzemeyi, çeşitli malzemeler kullanarak, isteğiniz ve zevkinize gore uygun hale getirmektir. Evinizde bulunan tepsi, şifonyer, ekmek kutusu, masa, çerçeve, dolap gibi günlük kullanılan eşyaları, boyaları dökülse hatta eskise bile, tavanarasına ya da çöpe gitmekten kurtarır.

 

Malzemeler:

Zımpara, çeşitli fırçalar, boyalar, vernik, süsleme için çeşitli objeler.

İlk iş zımparalama

Ahşap bir objeyle çalışmaya başlarken yapılacak ilk işlem; zımparalamadır. Sonra boyama işlemi gelir. Ahşap boyarken çok çeşitli renkleri kullanabilirsiniz. Hatta, sünger veya bir bez yardımıyla, başka renkleri de kullanarak, işin içine farklı efektler katabilirsiniz. Eğer fırça darbelerinize güveniyorsanız; objenizi çiçeklerle, kuşlarla da süsleyebilirsiniz.

 

Teknikler

Dekupaj

Stencil

Mozaik

Peçete tekniği

Mobilya eskitme tekniği

Çatlatma tekniği

Boya çatlatma

Varak

Galvaniz boyama tekniği

One stroke tekniği

Yaldız eskitme tekniği

 

Nelere dikkat edeceksiniz?

Çatlatma yaptığınızda asla ıslak fırça kullanmayın. Zemin boyanırken, bir sonraki kat boyayı uygulamadan önce, son kat boyanın kuruduğundan emin olun. Desen fırçalarını su içinde bekletmeyin. Kaliteli ham malzeme kullanmaya özen gösterin.

 

Vernik

Vernikleme yaptığınız işlemlerin en güzel şekilde görünmesi açısından çok önemlidir. Örneğin eskitme yaptığınız bir işlemden sonra parlak bir vernikleme göze hoş görünmez. Ya da ıslanacak bir objenin su bazlı vernikle verniklenmesi ömrünü azaltır.

 

Vernik Türleri:

Sentetik : Kokusu bir miktar ağırdır. Çok koruyucudur, tepsilerde kullanılabilir.

Uygulama sonrası fırça tiner ile temizlenmelidir.

Su bazlı: Kokusu rahatsız edici değildir. Çabuk kurur fakat koruyuculuğu azdır. Boyalı objenin renk tonunun değişmesi istenmediğinde kullanılır. Uygulama sonrası fırça su ile temizlenir.

Yat verniği: Kokusu bir miktar ağırdır. Çok koruyucudur, su ile temas edebilecek veya aşınabilecek yüzeylerde kullanılır. Uzun sürede kurur. Uygulama sonrası fırça tiner ile temizlenmelidir.

 

Niçin Ahşap?

 

  • İnsan doğasına en yakın malzemedir.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Özgül ağırlığına göre, direnci ve taşıma gücü diğer malzemelere göre daha yüksektir.
  • Beton ve çelikten hafiftir.
  • İyi bir ısı yalıtkanıdır,sıcak ve soğuk hissi vermez.
  • Yangına karşı direnci yüksektir.
  • Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.
  • Her ülkede az çok bulunur.
  • El aletleri ve makinalarda kolayca işlenebilir.
  • Çok değişik renk ve görünüme sahiptir.
  • Çevreyi kirletmez.
  • Üretiminde enerji tüketimi; çeliğe, PVC malzemeye göre daha düşüktür.
  • Organik bir malzeme oluşu nedeniyle, çevre ile uyumludur ve hiçbir zararı yoktur.
  • Mikroorganizmaların ahşapta plastiğe oranla çok daha az yaşadıkları saptanmıştır.

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın