Evde Sağlıklı Bisküviler Yapma Zamanı

Tamamlayıcı gıdaya geçiş her zaman çok zorlu bir süreçtir. Anneler, hem yapımı kolay, hem de bebek için faydalı tarifler bulmakta sorun yaşarlar. Benim size önereceğim bisküvi; lezzetli olduğu kadar bebişlerin keyifle yiyeceği bir tat olacak.

Diyetisyen Sinem GENÇ

İnstagram: pidiyet

Malzemeler:

2 çay bardağı tam buğday unu

2 çay bardağı yulaf unu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

1 adet yumurta

1 orta boy muzdan elde edilen püre

3 yemek kaşığı yoğurt (ev yapımı tercih edilebilir)

6-8 adet hurma

Yapılışı:

Öncelikle hurmaları çekirdeklerini çıkararak sıcak suda bekletiyoruz ve kabuklarını ayırıyoruz.

Muz ile birlikte ikisini püre haline getiriyoruz. (Muzu ezerken tahta kaşık kullanmak, muzun kararmasını engellediği gibi vitamin kaybını da en aza indirir.)

Derin bir yoğurma kabına; kuru malzemelerden başlayarak, sıra ile malzemeler eklenir. En son püre haline getirmiş olduğumuz meyveleri ekleyerek çok da sert olmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.

Şekil verme aşamasına gelindiğinde sert bir zeminde oklava yardımı ile hamuru bir parmak kalınlığında açıyoruz. (Evinizde çocukların sevebileceği şekillerden oluşan kalıplar varsa bunları kullanarak şekil verebilirsiniz.)Elinizde hiç kalıp yoksa oklava ile açmış olduğunuz hamuru bıçak ile kare veya dikdörtgen şeklinde kesebilirsiniz. Dilerseniz üzerini çatal ile çizebilir böylece bisküvi şekli elde etmiş olursunuz.

Son olarak yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye kurabiyeleri dizerek, önceden 170 dereceye getirilmiş fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

İleriki dönemlerde çocuğunuz için parmak gıda olarak da kullanabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık. Kahvaltısında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tamamen meyve içerikli olup şeker ilavesi yoktur.

8 ayını doldurmuş bebekler için uygundur.

 

Bisküvimizin içindeki malzemelerin sağlığımıza ne gibi yararları var?

Hurma: Enerji, mineral içeriği ve lif bakımından zengin olan hurmanın potasyum miktarı muzun 2,5 katıdır. A vitamini, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin) ve C vitamini içerir. Bunun yanında; demir, kalsiyum, magnezyum ve bakırın da içlerinde olduğu 15 mineral barındırır. 23 aminoasit içeriğinden oluşan kaliteli protein yapısındadır. Şeker içeriği %44 ile %88 arasında değişir. Antioksidan besinler arasında yer alır.

Tam Buğday Unu: Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve selenyum açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit içermektedir. Posa içeriği beyaz una oranla 4 kat daha fazladır. Prebiyotik etkisinin yanı sıra, kan kolestrolünü dengeler, içerdiği B grubu vitaminler sayesinde beriberi hastalığı ve nöral tüp defekti görülme oranını düşürür. Kardiyo vasküler hastalıklar, Tip II Diabet ve obeziteye yakalanma riskini azaltmada yardımcıdır.

Yulaf Unu: Protein ve enerji açısından oldukça zengindir. İyi bir posa kaynağıdır. Antioksidan etki gösterir. Tip II diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ileri yaşlarda görülebilecek obeziteye karşı koruyucudur.

Muz: Flavanoid içeriği 100 ml’de %45 oranındadır. İyi bir antioksidan olmasının yanı sıra, serbest radikalle savaşma gücü %88 olması dolayısıyla kanserle mücadelede yardımcı olur. Vitamin A, C, E, selenyum, potasyum ve likopen içerir. Cilt sağlığı ve sindirim için faydalıdır. Enerji içeriği yüksek olduğu için, günde bir adet tüketilmesi metabolizmayı düzenler.

Sağlıkla kalın…

Malzemeler:

2 çay bardağı tam buğday unu

2 çay bardağı yulaf unu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

1 adet yumurta

1 orta boy muzdan elde edilen püre

3 yemek kaşığı yoğurt (ev yapımı tercih edilebilir)

6-8 adet hurma

Yapılışı:

Öncelikle hurmaları çekirdeklerini çıkararak sıcak suda bekletiyoruz ve kabuklarını ayırıyoruz.

Muz ile birlikte ikisini püre haline getiriyoruz. (Muzu ezerken tahta kaşık kullanmak, muzun kararmasını engellediği gibi vitamin kaybını da en aza indirir.)

Derin bir yoğurma kabına; kuru malzemelerden başlayarak, sıra ile malzemeler eklenir. En son püre haline getirmiş olduğumuz meyveleri ekleyerek çok da sert olmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.

Şekil verme aşamasına gelindiğinde sert bir zeminde oklava yardımı ile hamuru bir parmak kalınlığında açıyoruz. (Evinizde çocukların sevebileceği şekillerden oluşan kalıplar varsa bunları kullanarak şekil verebilirsiniz.)Elinizde hiç kalıp yoksa oklava ile açmış olduğunuz hamuru bıçak ile kare veya dikdörtgen şeklinde kesebilirsiniz. Dilerseniz üzerini çatal ile çizebilir böylece bisküvi şekli elde etmiş olursunuz.

Son olarak yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye kurabiyeleri dizerek, önceden 170 dereceye getirilmiş fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

İleriki dönemlerde çocuğunuz için parmak gıda olarak da kullanabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık. Kahvaltısında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tamamen meyve içerikli olup şeker ilavesi yoktur.

8 ayını doldurmuş bebekler için uygundur.

 

Bisküvimizin içindeki malzemelerin sağlığımıza ne gibi yararları var?

Hurma: Enerji, mineral içeriği ve lif bakımından zengin olan hurmanın potasyum miktarı muzun 2,5 katıdır. A vitamini, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin) ve C vitamini içerir. Bunun yanında; demir, kalsiyum, magnezyum ve bakırın da içlerinde olduğu 15 mineral barındırır. 23 aminoasit içeriğinden oluşan kaliteli protein yapısındadır. Şeker içeriği %44 ile %88 arasında değişir. Antioksidan besinler arasında yer alır.

Tam Buğday Unu: Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve selenyum açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit içermektedir. Posa içeriği beyaz una oranla 4 kat daha fazladır. Prebiyotik etkisinin yanı sıra, kan kolestrolünü dengeler, içerdiği B grubu vitaminler sayesinde beriberi hastalığı ve nöral tüp defekti görülme oranını düşürür. Kardiyo vasküler hastalıklar, Tip II Diabet ve obeziteye yakalanma riskini azaltmada yardımcıdır.

Yulaf Unu: Protein ve enerji açısından oldukça zengindir. İyi bir posa kaynağıdır. Antioksidan etki gösterir. Tip II diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ileri yaşlarda görülebilecek obeziteye karşı koruyucudur.

Muz: Flavanoid içeriği 100 ml’de %45 oranındadır. İyi bir antioksidan olmasının yanı sıra, serbest radikalle savaşma gücü %88 olması dolayısıyla kanserle mücadelede yardımcı olur. Vitamin A, C, E, selenyum, potasyum ve likopen içerir. Cilt sağlığı ve sindirim için faydalıdır. Enerji içeriği yüksek olduğu için, günde bir adet tüketilmesi metabolizmayı düzenler.

Sağlıkla kalın…

 

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

wordpress tasarım web tasarım