Pandemi döneminde yapılan kısıtlamalar evde ekmek yapımını alışkanlık haline getirse de, hem lezzetli hem de sağlıklı ekmek tarifleri için birkaç ipucu gerekiyor. Lesaffre Türkiye’nin Baking Center ve İnovasyon Direktörü Kerem Çetin, sağlıklı ve lezzetli ekmek yapmak isteyenlere, birbirinden pratik öneriler verdi.
Çetin, normal ekmeklik buğday unundan alınan hacmin, tam buğday veya çavdar unu ile yapılan ekmekten alınamayacağını söylese de, literatürde besleyici özellikleri yüksek olarak bildirilen tam buğday veya çavdar ununun ekmek yapımında kullanılabileceğini belirtiyor.
Maya ve tuz ayrı ayrı eklenmeli
Ekmek yapımı için kullanılan suyun ılık olmasının, hem hamur yapısının daha rahat oluşmasına hem de mayanın daha rahat çalışmasına yardımcı olacağını söyleyen Çetin, mayanın aktivitesini düşürmemesi adına, ekmek yaparken maya ile tuzun da ayrı ilave edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Eklenecek sıvı miktarı dengeli olmalı
Tüm bunların yanı sıra, hamura eklenecek toplam sıvı miktarını ayarlamanın da oldukça önemli bir faktör olduğunu söyleyen Çetin, “Hamura sıvı yağ, zeytinyağ veya bal gibi sıvı malzemeler ekleyecekseniz, normalde ilave edeceğiniz su miktarını düşürmelisiniz. Aynı zamanda, elde ettiğiniz karışıma suyu azar azar ilave edip homojen, pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edene kadar, yoğurma işlemine dıştan içe doğru devam etmelisiniz” açıklamasında bulunarak tarifteki tüm bileşenlerin, oda sıcaklığında olması gerektiğini belirtiyor.
Bir kap su eşliğinde pişirmeli
Çetin, “Ekmeğinizi makinede yapıyorsanız un, ılık su ve tuzu gerekli bölmelere koyduktan sonra, unun ortasına mayayı ekleyip istediğiniz yoğurma ve pişirme ayarını seçebilirsiniz. Pişirme işlemi için kendi fırınınızı kullanacak iseniz, kabuğunun kurumasını önlemek ve yüzeyinin parlak olmasını sağlamak adına, ekmeği fırına atmadan önce fırının içine yanmaz bir kap ile su koyabilir, önceden 240 derecede ısıtılmış fırının sıcaklığını, ekmeği attıktan sonra 220 dereceye düşürüp yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz” açıklamasında bulundu.