Hepimiz büyüklerimizden Ramazan ayı yaklaşırken “Nerede o eski Ramazanlar” cümlesini duymuşuzdur. Peki, eskiden şimdiye neler değişti? Neleri en çok özledik ya da şimdi neler yapıyoruz? O günlerin şimdikilerden farkını değişik perspektiflerden Aysha okuyucuları için hazırladık.
SAHUR VAKTİNİ BİZLERE BİLDİREN ‘RAMAZAN DAVULCUSU’
Ramazanın vazgeçilmez geleneklerinden olan ve geçmişten günümüze bu geleneği taşıyan Ramazan Davulcuları, davullarıyla sokak sokak gezerek bizlere sahurun gelişini haber verir hatta bazen mani söyleyerek bizlere keyifli anlar yaşatırlar. Ramazan Davulcuları, günümüzde hala eskilerdeki gibi var olan ve değişmeyen geleneklerimizden.
İFTARIN GELİŞİNİ BİLDİREN ‘RAMAZAN TOPU’
Ramazan’ın vazgeçilmez geleneklerinden olan Ramazan Topu, hepimize iftarın gelişini haber vermek için atılıyor. Ramazan topu, eskilerde iftarın gelişini haber verse de artık bu gelenek çok sık yapılmıyor onun yerine televizyondan ya da evimize yakın camiden duyduğumuz ezan sesiyle iftarın gelişini anlıyoruz.
RAMAZANIN MEŞHUR SÜSLEMELERİ ‘MAHYA’
Mahyacılar, Ramazan öncesi hazırlıklara başlar. Mahya süslemeleri Ramazan’ı temsil eden bir diğer gelenektir. Cami minareleri her Ramazan «Merhaba ya şehri Ramazan», «Hoş Geldin Mübarek Ramazan», ‹Hoş Geldin Onbir Ayın Sultanı››, “Ramazan berekettir” yazılarıyla aydınlatılmaktadır. Geçmişten günümüze gelen bu gelenek hala eskilerdeki gibi varlığını sürdürmektedir.
RAMAZANIN EĞLENCESİ ‘GÖLGE OYUNLARI’
Eskiler daha iyi bilir, Bir perdede Hacivat ve Karagöz, perde önünde ise seyirciler, arkasında ise seslendirenler… Ramazanın eğlencesi gölge oyunları, eskilerin vazgeçilmez eğlencelerindendi. Günümüzde ise varlığı maalesef yok olmaya adım atıyor.