Geleceğin Meslekleri

Özellikle ülkemizin geleceği olan genç kardeşlerim için geleceğin mesleklerini paylaşmak istedim. Yakın gelecekte popüler olacak meslekleri ilk okuduğunuzda hepinize ilginç gelecektir. Çevremdeki insanlara bu meslekleri okuyunca büyük bir çoğunluğundan ”Hadi git işine, olur mu hiç böyle meslekler?” cevabını alıyorum. Belki hepimize uzak geliyor ama kabul etmek lazım dünya hızla değişiyor.

Yukarıdaki geleceğin mesleklerine ek olarak Microsoft Kurucu Bill Gates, geleceğin önemli olacak 3 mesleğini açıkladı. Onları da sizlerle paylaşıyorum.

– Yapay Zeka

– Enerji

– Biyolojik Bilimler

Bill Gates’e kulak asmamak çılgınlık olur bence.

Oxford Üniversitesi’nin bu yıl yaptığı araştırmada dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre mevcut mesleklerin %47’si önümüzdeki 25 sene içerisinde yok olacak. Bu cümleyi okuduğunuzda ”acaba böyle bir şey olur mu?” dediğinizi duyar gibiyim. Teknoloji inanılmaz şekilde ilerliyor, yapay zeka ve robotlar bu kadar gelişiyorken bence bal gibi de olur. Araştırmada; mühendis, doktor, öğretmen, avukat, muhasebeci, taksici, itfaiyeci, satış – call center çalışanları, emlakçı, sekreter, ekonomist gibi bir çok meslek var. Bu meslek sahipleri ya da bu meslekleri tercih edecekler için geleceğin tehlike arz ettiği açık bir şekilde ortada. Bu meslek sahipleri lütfen bana kızmasın. Oxford Üniversitesi’ne kızabilirsiniz. Araştırma raporundaki başka bir ayrıntı ise mavi ve beyaz yakalılara ait pozisyonlar da bu riskli %47’lik dilimde. Aman dikkat!

Yıllar önce sosyal medyayı ne kadar kullanıyorduk? Şimdi ise hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Sosyal medya kullanımı arttıkça da sosyal medya uzmanı diye bir meslek türedi. Kurumsal firmalarda sosyal medya uzmanı olarak çalışanlar da gayet ciddi bir maaş alıyorlar. Hiç düşünebilir miydik böyle bir meslek olacağını? Yorum sizlerin.

Ülke olarak artık günlük kısır çekişmelerden, gereksiz konulardan uzaklaşmalıyız. Teknolojiyi kapsayan konular da gündemimizde en azından diğer konular kadar yer almalıdır. Özellikle gençlerimizin meslek seçimlerinde bugünü değil, geleceği düşünerek yönlendirmeliyiz. Bu konuda aileler kadar devletimize de çok büyük görevler düştüğünü söylemek istiyorum. Devletimiz gerekli çalışmaları bu konuda acilen yapmalı ve gençleri geleceğin meslekleri hakkında teşvik etmelidir. Hep düşünmüşümdür; ilkokuldan itibaren teknoloji, yazılım gibi dersleri ülkemizin geleceği gençlere öğretmeye başlasak nasıl olur diye? Bence harika olur. 

MARSA TÜRK İMZASI! İTÜ’LÜ ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK BAŞARI!

Geçtiğimiz günlerde gurur ve sevinç duyarak okuduğum haberi de yazıma eklemek istedim. Ülkemiz adına önemli ve umut verici bir başarı bence. Helal olsun bu gençlere.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre;

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinden oluşan “İTÜ Rover Takımı” ilk kez katıldığı Üniversitelerarası Robotik Araç Yarışması‘nın (URC) finalinde dördüncülük kazanarak Türkiye’yi temsil etti.

ilki 2007’de gerçekleştirilen yarışmaya bu yıl 13 ülkeden 82 takım başvurdu. İTÜ Rover Takımı, tasarlayıp ürettiği “Altınay Mars Kaşifi” isimli araçla bilim kategorisinde dördüncülüğe yerleşti.

Teknolojik olarak dünyanın önde gelen birçok ülkesini geride bırakan takım 7 farklı ülkeden gelen ilk 13 takım arasına adını yazdırmayı başardı.

10,20,30 yıl sonra bizi nasıl bir dünya bekliyor net olarak bilmiyoruz ama dünyanın hızla değiştiği ortada. Şimdiden yaklaşan dönemin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde hazırlık yapmalıyız. Kendimizi değişen dünyada en iyi yer bulabilecek şekilde yetiştirmeliyiz. Kendini geliştirmeyen, değişime ayak uydurmayanların sonu maalesef belli.

Yazımı Henry Ford’un sözü ile bitirmek istiyorum.

EĞER GELECEK HAKKINDA DÜŞÜNMEZSENİZ, ASLA BİR GELECEĞİNİZ OLMAZ…

 

Zafer Küçükşabanoğlu

Zafer Küçükşabanoğlu

Artı 1 Grup Yönetim Kurulu Başkanı, Gelecek Forumu Kurucusu olan Zafer Küçük Şabanoğlu, Genç TABA Başkanı, TÜGİAD UİK Üyesi, KASGEG Genel Başkanıdır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo