Hayallere sahip olmak, o hayallerle iş fikri geliştirmek ve girişimci olmaya karar vermek insan hayatında dönüm noktalarından biridir. Başarılı olmak, hedeflere ulaşmak ve mutlu & huzurlu bir yaşam sürmek için girişimcilik serüveninin doğru planlanması ve sürecin profesyonelce yürütülmesi şarttır.
Efsun Yüksel Tunç/ Eğitmen-Danışman
Girişimcilik dünyasında kadınlar uzun süredir baltalanıyor, ancak bu eğilim yavaş yavaş değişiyor. Son zamanlarda, normları çiğneyen, meydan okuyan ve muazzam başarılar elde eden çok daha fazla kadın görmeye başlıyoruz.
Girişimci olmaya karar veren kadınlarımız ve genç hanımlarımız için öncelik ve önem vermemiz gereken başlıklar şu şekildedir:
- Girişimcilik alanını doğru belirlemek ilk adımımızdır. Araştırmalar gösteriyor ki hayatta sevdiğimiz, yapmaktan keyif aldığımız konu ile ilgili iş fikirleri her zaman için daha başarılı olmuştur. Saatlerce, günlerce, haftalarca hiç durmadan çalıştığımızda sızlanmayacağımız bir alanda iş kurmak en doğru karar olacaktır.
- Sizin sevdiğiniz bir alan olması kadar gelecekte potansiyeli olan bir iş kolunu tercih etmek de çok önemlidir. Dünya Ekonomik Formu araştırmalarında 2030’a kadar yok olacak işler listelenmiştir. Trend olan işler ve gelecekte yıldızlaşacak işleri bilmek de kararlarımızı alırken farkında olmamız gereken gerçeklerdendir.
- Pazar araştırması yapmak, rakipleri analiz etmek, gerekirse danışmanlık hizmeti alarak temeli sağlam atmak gerekecektir. Temelimiz ne kadar sağlam olursa üstüne o kadar kat çıkabiliriz.
- Kuruluş sermayesi ile işletme sermayesinin farklı kavramlar olduğunu, hiç para kazanmadan 12 aylık minimum işletme sermayesinin de bir kenarda olduğunu bilmek girişimciyi rahatlatacaktır. Bununla beraber işletmeyi kurarken “sıfır” parayla girişimcinin kendini hayal etmesi de yaratıcılığı ateşleyecek, yeni fikirler ve farklı çözüm yolları üretilmesini sağlayacaktır.
- Kadınlar olarak güçlü ve zayıf yönlerimizin farkındalığı ve bu farkındalıkla iş planının kurgulanması başarı için şarttır. İş planını güçlü yönler üzerine kurmak ve adım adım yeni istihdamlarla büyümek, farklılıklarla zenginleşmek küçük girişimin sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
- Bir girişimci olarak ilk önce kendimizi yönetmemiz, ekibi yönetmemiz bunun için de planlama – delegasyon – koordinasyon – kontrol gibi becerilere sahip olmamız gerekmektedir. Fikir sahibi olabiliriz, o fikri bir girişimci olarak hayata geçirirken yetersiz kaldığımız noktalarda danışmanlık desteği almak, profesyonelleri istihdam etmek durumunda kalabiliriz. Ürün ve hizmetin pazara sunulması, pazarlama ve satış faaliyetleri, muhasebe ve finans konuları bir girişimcinin iş listesinin başında gelen konulardır.
Heyecanla, tutkuyla başlanılan girişimcilik yolculuğunda bizlere destek olanlar kadar köstek olanlar da olacaktır. Hedefleri doğru belirlemiş, ne yapmak istediğini bilen, hayata dair bir misyonu ve uzun soluklu vizyonu olanlar için çevrenin olumsuz yaklaşımlarını yönetmek çok daha kolaydır.
Kadınlar ve genç hanımlar olarak toplumumuzdaki “anne – eş – evlat” sorumluluklarıyla iş hayatında var olmaya çalışıyoruz. Bu sorumlulukların kadınlardan daha fazla beklendiği bir toplumda, kadın girişimcinin başarısını zorlayacak pek çok engel ve zorluk mevcuttur. İş ve özel hayat dengesini kurmak, motivasyonu yüksek tutmak, çoklu zekâ kullanımına geçmek, ilişkileri doğru yönetmek ve sürekli öğrenen olmak kadının güçlü özellikleridir. Kadın bu özelliklerinin farkında olduğunda, hayata geçirdiğinde, zayıf yönlerinin farkında olarak kendini sürekli geliştirdiğinde girişimcilik hayatında daha kolay başarılı olacaktır.
- Kirzner neredeyse bundan 50 yıl önce girişimciyi şöyle tanımlamış: “Başkalarının görmediğini algılayan ve bu algıya göre hareket eden kişi”. Girişimciler ekonomiyi ve toplumu, tüm uygarlığı ilerleme ve refah durumuna götürebilecek güce sahiptirler. Bir girişimci iş fırsatları yaratır, yaşam standartlarını yükseltir, araştırmayı ve geliştirmeyi teşvik eder. Girişimciliği desteklemek ve teşvik etmek, ülke ekonomisi ve hatta mevcut işletmeler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Dünyada kadın ve erkeklerin eşit oranda iş sahibi oldukları yalnızca yedi ülke var. Ülkemizde de olduğu gibi çoğu ülkede, erkekler daha fazla işletmeye sahiptir. Harvard Business Review tarafından yapılan bir araştırma gösteriyor ki kadınların çoğu liderlik becerisinde erkekleri geride bırakıyor. Kadınlar, takım çalışması, içsel liderlik, yenilikçilik ve problem çözme gibi temel becerilerde erkeklerden daha yüksek becerilere sahip. Bu tür araştırmalar, mentorluk, kapasite geliştirme ve krediye erişim gibi daha eşit bir oyun alanı verildiğinde kadınların muazzam potansiyellerini daha rahat ortaya koyabileceğinin göstergesidir.