Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe, dünya üzerinde bilinen en eski yapıları içerisinde barındırmaktadır. Sanırım bu yapı Türkiye’de olduğu için epey şanslıyız!
Henüz tamamen keşfedilmemiş, her geçen gün yeni yapıların ve yeni tarihi eserlerin ortaya çıktığı, ortalama 12 bin yaşında bir hazineden bahsedeceğiz sizlere: Göbeklitepe! Şanlıurfa’daki Tek Tek Dağları üzerinde konumlanan Göbeklitepe, yalnızca Türkiye için değil dünya için de büyük önem taşıyan bir yer. Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe, lokasyon olarak Şanlıurfa’ya 15 kilometre uzaklıkta, kuzeydoğu yönündeki Örencik Köyü yakınında yer alan bu yerleşim yerinde çok fazla yapı var. Ancak bu yapılardan şu zamana kadar yalnızca 6 tane tapınak gün yüzüne çıkabildi.
Şanlıurfa’dan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne!
Arkeolojik çalışmaların halen devam ettiği Göbeklitepe, aynı zamanda çok büyük bir turizm merkezi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Göbeklitepe, dünya üzerindeki en önemli antik tapınaklar arasında da oldukça dikkat çekiyor. İlk kazı çalışmalarına 1995 senesinde başlanan Göbeklitepe’nin Taş Devri esnasında inşa edildiği biliniyor. 2011 yılından beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Göbeklitepe’nin dünya üzerindeki ilk inanç merkezi olduğu yapılan çalışmalar sonrasında kanıtlanmış durumda.
T şeklindeki dikilitaşları ile dikkat çeken büyüleyici bu arkeolojik alan, Mezopotamya’nın bir parçası olarak öne çıkmayı başarıyor. Anadolu’nun uygarlık tarihindeki yeri ve önemini gözler önüne seren Göbeklitepe, görenleri kendine hayran bırakıyor desek yalan söylemiş olmayız.
Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe’nin bir çeşit buluşma alanı olduğu, birbirinden farklı avcı gruplarının burada buluşup av eşyalarını takas ettiği de tahmin ediliyor. Göbeklitepe Arkeoloj alanıyla ilgili ilk olarak 1963 senesinde İstanbul Üniversitesi ile Chicago Üniversitesi ortak bir araştırma çalışması yürütmüş ancak bunun üzerinde çok fazla durulmamıştır. Daha sonra ilk resmi kazıların 1995 yılında başladığı Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, çapları ortalama 30 metre olarak yirmi adet yuvarlak-oval yapı ile iki adet T şeklinde beş metre yüksekliğindeki sütundan meydana geliyor. T şeklindeki sütunların ağırlıklarının 40 ila 60 ton arasında değiştiği söyleniyor.
Tarihin En Eski İbadet Merkezi!
Tarihin en eski ve en büyük ibadet ve inanç merkezi olarak anılan Göbeklitepe’nin inşası Mısır piramitlerinden bile eskiye dayanıyor. Hal böyle olunca hepimiz bu büyüleyici alanı görmek için meraklanıyoruz. Göbeklitepe mağaralarının duvarlarında dönemi temsil eden avcılığa ait hayvan figürleri görülüyor. Alandaki tapınakların zeminlerinin herhangi bir sıvıyı geçirmeyecek şekilde inşa edildiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Paşabahçe Mağazaları’ndan Göbeklitepe Figürleri!
Yerleşik hayata geçişin bir göstergesi olan Göbeklitepe’de arkeolojik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Göbeklitepe’nin önemine dikkat çekmeyi hedefleyen Paşabahçe Mağazaları, Camda Dünya Mirası Koleksiyonu’nda bu yıl Göbeklitepe’den esinlendiği ürünlerini satışa sundu. Göbeklitepe Dikilitaş adı verilen obje arkeolojik alandaki T şeklindeki sütunlardan esinlenilerek üretildi. Yalnızca 2 bin adet ile sınırlı olan bu objenin tamamı el imalatı olarak hayata geçirildi.
El imalatı cam üretilerek yaşama geçirilen bir diğer ürün olan Göbeklitepe Figür ise dünyanın en eski tam boy heykelinden esinlenerek tasarlandı.