Göz Kapağı Düşüklüğünü Hafife Almayın!

Doğumsal bozukluklar sonucu veya ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü, estetik görünüm açısından pek çok kadını rahatsız ediyor. Göz kapaklarındaki bu sorun ileriki yıllarda göz sağlığı için önemli sıkıntılara neden olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar göz kapağı düşüklüğünü ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Göz Kapağı Neden Düşer?

Göz kapağı düşüklüğüne “pitozis” adını veriyoruz. Pitozisin nedenleri arasında yaşlanma, kas/sinir problemleri ve kapakta ağırlık yapan mekanik nedenler yer alır. Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis) ile göz kapağı cildinin gevşemesi farklı durumlardır. Pitozis olduğunda, göz kapağını kaldıran kasa müdahale ediyoruz ve kapak seviyesini yukarı kaldırıyoruz. Bu ameliyata “Pitozis Ameliyatı” adını veriyoruz.

Yaşlanma Nedeniyle Göz Kapakları Nasıl Etkilenir?

Yaşlanma nedeniyle göz kapaklarının cildi gevşiyor, sarkıyor ve kırışıyor. Ayrıca göz çevresindeki yağı geride tutan zarın gevşemesi nedeniyle, göz çevresinde torbalar oluşuyor. Bu değişiklikler her insanda yaşla birlikte az veya çok ama mutlaka olan değişimler.Bir de yaşa bağlı olan ama herkeste görülmeyen değişiklikler var. Bu değişiklikler ise: göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi ve göz kapağının düşmesi.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir? Estetik Göz Kapağı Ameliyatlarının Amacı Nedir?

Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti) ameliyatı alt veya üst kapak için yapılır. Üst kapakta yapıldığında sarkmş deri fazlalığı ve varsa yağ fazlalığı alınır. Alt kapak için yapıldığında ise özellikle gözaltı torbaları düzeltilir ve cilt fazlası alınır. Estetik göz kapağı ameliyatlarının hem estetik, hem de işlevsel amacı vardır. Üst göz kapağındaki sarkmış cilt, üst görme alanını daraltır ayrıca ağırlık ve yorgunluk yapar. Blefaroplasti ameliyatı hem estetik görünümü düzeltir, hem de görme alanını genişletir ve göz kapaklarını hafifletir.

Göz Kapağı Estetik Ameliyatları Ne Zaman Yapılır?

Göz kapağı estetik ameliyatları her ne kadar genellikle 40 yaş sonrası uygulansa da; mutlak bir uygulama yaşı verilemez. Kimilerinde kalıtımsal olarak kapaklarda erken yaşlanma ve gevşeme görülebilir. Eğer belirgin seviyede cilt fazlası ve torbalanma varsa, yaşın ilerlemesi beklenmeden ameliyat gerçekleştirilebilir.

Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Ameliyat göz kapağı başına yaklaşık 20 -30 dakika sürer. Ameliyat göze uyuşturucu damla, göz kapaklarına uyuşturucu iğne ve koldan sakinleştirici ilaç (sedasyon) ile yapılır. Dileyenler genel anesteziyi de tercih edebilir.

Göz Kapağı Ameliyatı İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyat sonrası göz kapağına ten rengi, ince bir bant yapıştırılır. Bir hafta sonra bu bant çıkarılır ve göz kapağındaki dikişler alınır. İlk günlerde kapaklar şiş olur ve morluklar izlenir. Şişlikler 1 hafta içinde hızla azalırken, morlukların geçmesi birkaç haftayı bulur. Morluklar için morluk giderici krem ve gözaltı kapatıcısı/fondöten kullanabilirsiniz.

Ne Kadar Zamanda Düzelir? İz Kalır Mı?

Ameliyattan hemen sonra bile okumaya ve cep telefonu/ bilgisayar kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak göz kapağınızdaki bant ve morluklar yüzünden işe gitmeyi ve sosyal hayata karışmayı tercih etmeyebilirsiniz. Bir hafta sonra dikişler alınınca, kapatıcı kullanarak iş ve sosyal hayatınıza geri dönebilirsiniz. Göz kapağındaki kesi; üstte kapak katlantısından, altta ise ya kapak içinden ya da kirpik dibinden yapılır. Bu nedenle kesi yerleri iyileştiği zaman iz hemen hemen hiç belli olmaz. Ama ilk başlarda kesi yerleri hafif kırmızı olabilir. Zamanla kesi yerleri beyazlar ve iyice silinir. Üç ay sonra izler hayli hafiflemiş olur.

Prof. Dr. Banu Coşar

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın