Grip Kreşe Giden Çocuklarda Büyük Risk

Kış mevsiminin içinde bulunduğumuz bu dönemde en sık görülen rahatsızlık olan grip, özellikle kreşe giden çocuklarda çok daha sık bir şekilde rastlanan hastalıklar arasında bulunuyor. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon birbiriyle karıştırılan hastalıklar olarak biliniyor.

Ancak soğuk algınlığı halk arasında nezle, boğaz ağrısı, hapşırma, vücut ve baş ağrısı, burun tıkanıklığı gibi etkilerle görülen rahatsızlıktır. Gribal enfeksiyon ise genellikle şiddetli eklem ağrıları, baş ağrısı ve çok yüksek ateş ile seyreder.

Grip virüsü taşıyıcısı olan kişilerin öksürme ve hapşırma ile havaya virüs yayması sonucu, sağlam insanlar grip virüsünden etkilenebilir.

Bilhassa 6 yaş altındaki ve kreş çağlarındaki çocuklarda risk çok daha büyük bir şekilde görülmektedir. En hareketli ve aktif çağlarının olduğu bu dönemde grip ile karşılaştıklarında semptomlar ancak ev ortamında göz önünde bulundurulabilir.

Bu nedenle çocuklar arasında gribin yayılması çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Giderek şiddetlenen semptomlar ile birlikte çocuklarda nefes darlığı, solunumda hırıltılı ses ve yüksek ateş mutlak şekilde doktor kontrolünü gerektirir.

Kronik hastalık taşıyıcısı olan erişkinler, sigara kullanan kişiler, okul veya askeriye gibi çok kalabalık yerlerde çalışan kişiler ve sık sık seyahat edenler genellikle risk grubunda yer alıyorlar. Bu kişiler çok daha kolay bir şekilde grip virüsünü vücutlarına alabilirler. Bu nedenle özellikle okul ve kreş gibi yerlerde çalışan yetişkinlerin grip rahatsızlıklarında çocuklar ile aynı ortamda bulunmaması gerekir.

Grip virüsü çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılabilir. İnsan vücuduna ağız, burun ve göz boşlukları sayesinde girebilen grip virüsü bilhassa paslanmaz çelik ve plastik gibi sert yüzeylerde daha uzun süre kalabilir.

Virüsün bulaşma yollarından biri olarak el ile temas yani tokalaşmak veya hasta kişinin kullandığı eşyaları kullanmak da gösteriliyor. Çocuklar kreşte arkadaşlarıyla oyun oynadıkları sıralarda aynı eşyaları kullanarak ve sık sık temas ederek virüs bulaşımını çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Sağlam bir kişi vücuduna virüs bulaştıktan sonra hijyenik olmadan elini burnuna veya ağzına değdirdiğinde bile virüs vücuda yerleşebilir.

Kreş ve okul çağlarında bulunan çocuklarda grip hastalığına karşı doğru bir koruma oluşturabilmek için çocukların okul sonrasında bol sıvı tüketmesine dikkat edilmeli, zencefil çayı, ballı limonlu çaylar, yüzde yüz şekersiz meyve suları gibi gıdalar ile desteklenmesi önemlidir. Özellikle hastalık yaşadıkları dönemlerde okul ve kreşten bir süre uzak tutulmaları da bulaşmanın önlenmesinde önemli bir tedbirdir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo