Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Yaz gelince önceliğimiz genellikle saçlarımız ve cildimiz oluyor. Aslında yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalarımız arasında gözlerimiz de yer alıyor. Güneşin gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve korunma yollarını Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar ile konuştuk.

Güneşin ultraviyole (UV) ışınları, gözlerimize pek çok zarar veriyor. Bu zararları madde madde sıralayacak olursak:

  • Göz kapağı cildine hasar: Cildin diğer tüm bölgeleri gibi göz kapakları da güneş ışınlarından etkilenir. Ancak kapak derisi daha ince olduğundan, daha fazla koruma gerekir.
  • Gözde et (Pterjiyum): Gözde et oluşumunun ultraviyole ile kesin ilişkisi saptanmıştır.
  • Gözlerde yaşarma ve ışık hassasiyeti (Fotokeratokonjonktivit): Aşırı güneş ışığına maruz kalmaya bağlıdır ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı yaratır. 6-12 saat içinde uygun tedavi ile geçer.
  • Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı: Güneşin UV ışınları, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı için de risk faktörüdür. Bu hastalık görmeyi tehdit eden önemli bir hastalıktır.
  • Katarakt: Gözümüzdeki lensin şeffaflığını yitirmesinde ultraviyole ışınlarının etkisi büyüktür.
  • Göz akında sarımsı renkte kabarıklıklar (Pinguekula)

Bu zararlardan korunmak için ultraviyole (UV) filtreli güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş gözlüğü hem gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korur; hem de güneşin rahatsız edici parlaklığı karşısında rahat etmemizi sağlar.

Güneş gözlüğünde çerçeve seçimi, kişisel tercihe bağlıdır. Ancak çerçeve çok küçük olursa güneş ışınları yanlardan yine göze ulaşacaktır. O yüzden geniş çerçeveler kullanmak önemlidir. Güneş gözlüğünde bulunması gereken özellikleri tek tek sıralayacak olursak:

  • Camlar mutlaka ultraviyole filtresi içermeli
  • Camların saydamlığı iyi olmalı, görme seviyesini ve kontrastı azaltmamalı, parlamaya yol açmamalı
  • Araba kullanırken görüşü azaltıp tehlike yaratabileceği için camlar çok koyu renkli olmamalı
  • Renkli camlar, kırmızı ve yeşilin (trafik ışıkları) algılanmasını bozmamalı

Son yıllarda hayli yaygınlaşan polarize camlar, su ve asfalt yol gibi düz-yansıtıcı yüzeylerden yansımaları azaltır. O nedenle uzun yolda motorlu araç kullananlarda, şoförlerde veya deniz üzerinde çok vakit geçirenlerde polarize camlar özellikle faydalıdır. Bu durumların dışındaki kullanımlar için ise sadece ultraviyole filtresi ve antirefle kaplama yeterlidir. Güneş gözlüklerinin camları kozmetik bir boya ile renklendirilmiş olabilir ve dolayısıyla ultraviyole filtresi içermeyebilir. Böyle bir renkli camın kullanılmasının göze verdiği hasar ise hiç kullanılmamasından daha fazladır. Çünkü renkli camın arkasında göz bebeği genişler ve göz içine daha fazla UV ışını girmiş olur. O yüzden güneş gözlüğü alırken, güvenilir markaların gözlüklerini tercih etmek gerekir.

BEBEKLER VEYA ÇOCUKLAR DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMALI MI?

Bebekler ve çocuklar da tıpkı büyükler gibi, hatta daha fazla güneş gözlüğü takma ihtiyacındadır. Bu yas grubunda da camlar mutlaka ultraviyole filtreli olmalı. Çerçeve ise camları sıkı kavramalı, sağlam olmalı, kolay kırılmamalı. Ayrıca göze batma tehlikesine karşı çerçeve tasarımında sivri köşeler olmamalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2019 Güneş Gözlüğü Modelleri

Renkli Camlı Güneş Gözlüğü Modelleri

Vintage Güneş Gözlükleri 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın