Vitamin, mineral, protein açısından yüksek değerler içeren bakliyatlar sağlığımız için çok önemli. Bakliyat tanelerinde protein oranı yüzde 40’lara ulaşan düzeydedir. Bundan ötürü aminoasit ve protein açısından zengin besinlerdir. Bakliyatlar yeterli düzeyde tüketildiğinde yağ kontrolünü sağlar. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Bunun sebebi ise bakliyatlar yüksek miktarda lif içeriğine sahiptir. Glisemik indeksi düşük lif oranı yüksek olması nedeniyle diyabet hastalarında glisemik kontrolü sağlayarak insülinin dirençli olmasını önler.
Sağlıklı beslenme yönünden haftada en az 3-4 öğün kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye gibi yüksek proteinler tüketilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrat açısından da zengin içeriğe sahiptir. Yüksek oranda lif içerdiklerinden kabızlığa engel oldukları gibi bağırsak kanserlerinden de korumaktadır.
Bakliyatlar hayvansal gıdalardan sonra en fazla protein sağlayan gıdaları oluşturmaktadır.