Çocuklarda Düzenli ve Sağlıklı Beslenme

Çocukların, özellikle de 2-6 yaş arasındaki dönemde düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaları, sağlıklı gelişimlerine katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Evnur Sayar, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.

Çocuklarda Geçici Yeme Problemleri Görülebilir

Özellikle 2-6 yaş arası çocukların günlük enerji ve besin gereksinimleri yüksektir, ancak bir oturuşta büyük miktarda yemek yiyemezler ve yemek alışkanlıkları genelde kötüdür. Bu dönemde en sık karşılaşılan sorun; çocukların belli besinleri yemek istemeleri, aşırı seçici olmaları ve beslenmenin birkaç gıda ürünüyle kısıtlı kalmasıdır. Ancak bu durum geçicidir. İştahları da iyi olmayan bu çocuklar genelde bir öğünde iyi yer, ihtiyaçları olan besin maddelerini aralarda atıştırarak üç küçük öğün yiyebilirler. Bununla birlikte öğünler dışında bisküvi, kraker, simit, kola, çikolata gibi şekerli ve kalorili besinlerin yenmesine izin vermemek; diğer besinlere karşı isteksizliğe, gereksiz yere boş kalori alınmasına ve şişmanlığa neden olur.

beslenme çocuk

Çocuklara Doğru Yemek Yedirme Tüyoları

Çocukların sağlıklı olması için tek çeşit beslenmeleri yeterli değildir. Çocuklara her gün dört temel yiyecek grubundan çeşitli yiyecekler sunulması, önceleri istemeseler de bir süre sonra alışmalarını ve dengeli beslenmelerini sağlayacaktır. Öğün saatlerinin de düzenli olmasına çalışılmalıdır. Besleyici değerleri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Küçük tabaklarda, küçük porsiyonlar şeklinde sunumlar hazırlanması da uygun olabilir. Bu gibi durumlarda çocukların tekrar istemelerine izin verilmelidir. Çocukla birlikte masaya oturmak, birlikte mutfak çalışmaları yapıp yemekleri ya da sofrayı birlikte hazırlamak da önemlidir. Tatlılar, diğer besinler tüketilene kadar sofraya getirilmemelidir.

Çocuk, yemesi gereken yiyeceklerden bazılarını istemeyebilir. O zaman, çocuğa bu besinin yerini tutabilecek başka bir besin verilebilir. Örneğin kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için çok gereklidir. Çocuk süt içmeyi sevmiyorsa onun yerine ayran, beyaz peynir veya yoğurt gibi süt türevleri ya da sütlü tahıl gevrekleri verilebilir. Kakaolu karışımlarla birlikte süt kesinlikle verilmemelidir. Çocuk parça et yemeyi istemiyorsa; köfte, tavuk, balık veya kıymalı pişirilmiş kuru baklagil yemeği tercih edilebilir.
 

çocuk beslenmesi

Gün İçinde Nasıl Beslenmeliler?

2-6 yaş aralığındaki çocukların beslenmesi, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarının gelişmemesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığın oluşmaması açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde çocuklar sebze ve meyve ağırlıklı, lifli beslenmelidir. Yine bu dönem çocuklarında protein, vitamin ve mineral ihtiyacı titizlikle giderilmelidir. 2-6 yaş arasındaki çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller gibi besinler proteinden zengin besinlerdir. Kasların güçlenmesi, kan yapımı, vücudun sağlıklı büyümesi ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Etler köfte yapılarak, haşlanarak, sebze yemekleri ya da çorbalara katılarak yedirilebilir.

 

  • Süt, yoğurt, peynir gibi besinler kemik ve dişlerin gelişimi, sinir ve kasların düzenli çalışması için gerekli kalsiyum, A vitamini ve iyi kalitede proteini sağlar.

 

  • Günlük enerjinin çoğu tahıllar ve tahıl grubu gıdalardan sağlanmalıdır. Buğday, yulaf, arpa, mısır, pirinç ile bunlardan yapılan ekmek, şehriye, bulgur, irmik vb. tahıl grubuna girer. Bu gruptaki besinlerde, bitkisel protein ve B vitaminleri bulunur.

 

  • Vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan sebze ve meyveler, vücut direncinin artmasında ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasında önemli rol oynar. Çocukların günlük olarak meyve grubundan 2 porsiyon, sebze grubundan 2 porsiyon almaları yeterlidir.

 

  • Şeker ve yağ grubundan alınacak yiyeceklerin miktarı, çocuğun enerji gereksinimine göre değişir. Çocuğun tatlı gereksiniminin pekmez, tahin helvası, sütlü tatlılarla karşılanması daha uygundur.

 

  • Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücut ve beyin güne başlamak için enerjiye gereksinim duyar. Çocuklar her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalıdır. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, mandalina çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.  

 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

frg yazılım