Ülkemizin bulunduğu olumsuz koşullar ve terör olayları sebebiyle geçtiğimiz yaz gerçekleşmeyen çok fazla sanat olayı yaşandı maalesef. İptal edilen sergiler, bienaller… Contemporary Istanbul’un da bu tür sebeplerden ötürü gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusuydu.
Fuar açılışından bir hafta önce yapılan basın toplantısına da bu konu damga vurdu. Fuarın icra kurulu başkanı, akademisyen ve küratör Hasan Bülent Kahraman’ın fuarın açılma cesaretine ilişkin sarf ettiği, “Biz bir mucize gerçekleştiriyoruz” sözleri sanat camiasında da epey konuşuldu.
Türkiye’nin ve bölgenin çağdaş sanat eserlerinin en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul’a bu yıl 19 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçı 1050 eserle katılıyor.
Serginin bu yıl en dikkat çekici bölümü şüphesiz Collectors’ Stories oluşturuyor. Sergide yer alan koleksiyoner ve koleksiyonlar arasında Leyla Alaton, Ahmet Aral, Ali Raif Dinçkök, Mehmet Armağan, Mine & Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak & Nezih Barut, Rezzan Benardete, Hanzade & Osman Boyner, Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu, Banu Vargı Tümay – Büyük Efes Sanat Koleksiyonu, Ahu Büyükkuşoğlu Serter – Büyükkuşoğlu Aile Koleksiyonu, Haro Cümbüşyan, Banu & Hakan Çarmıklı, Demet & Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ayşe & Saruhan Doğan, Gülin & Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya & Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Sevda & Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem & Naim Gençoğlu, Zeynep & Fırat Gönenç, Emine & Selim Gülçelik, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayşegül & Doğan Karadeniz, Hatice & Ferit Meriçten, Ari Meşulam, Naim Nihmet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayşegül & Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu & Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Melis & Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan & Ziya Tacir, Lucette & Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur, Ayşe Umur, Freda & İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem & Mahmut Ünlü, Erdinç Varlıbaş, Ergin Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Şirin & Neşet Yalçın, Arzuhan & Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz gibi isimler yer alıyor. Koleksiyonerlerin kişisel sanat hikayelerine odaklanılan bu bölümde dünyadan ve Türkiye’den önemli sanatçıların eserlerini bazıları için ilk kez bazıları için de yeniden görmek mümkün.
6 yıldır ana sponsorluğunu Akbank ve Ferko İnşaat’in üstlendiği Contemporary Istanbul’un giriş kısmında izleyicileri Fahrettin Aykut’un ‘Kentsel Dönüşüm’ adlı eseri karşılıyor.
Fuara yine Marlborogh Galeri’yle katılan Ahmet Güneştekin’in eserleri izleyicilerin en çok dikkatini çeken bölüm olarak gözlemleniyor.
Contemporary Istanbul sanata bütüncül bir dille yaklaşıyor yıllardır. Bu kapsamda düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getiriyor. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek. CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin’i de kapsayacak.