Soğuk havalarda ne yersek vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklardan uzak kalırız? Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, kış mevsiminde hastalıklardan uzak kalmak için beslenme tüyoları verdi…
Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan; ‘’Soğuk kış aylarında, hastalıklara karşı vücudunuzda koruyucu kalkan görevi gören bağışıklık sisteminize daha fazla özen göstermeli ve güçlenmesi için besin takviyesinde bulunmalısınız. Vücudumuzda savaşçı hücrelerden oluşmuş bir savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminde, hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Kanser gibi hızla ilerleyen hastalıklar da dâhil olmak üzere bulaşıcı hastalıklardan, bakterilerden, virüslerden korunmamız, bağışıklık sistemimizin güçlü ve sağlıklı olmasına bağlıdır. Sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi için en önemli etken, yeterli ve dengeli beslenmedir. Özellikle kış aylarında bol vitamin ve mineral deposu meyve-sebzeler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.’’ dedi.
Bağırsak Dostu: Cennet Hurması
Ülkemizde bolca bulunan cennet hurması, lif açısından oldukça zengindir. Trabzon hurması olarak da bilinen bu besin, vitamin ve mineral kaynağı olarak kış aylarının en çok tercih edilen meyveleri arasında yer alır. Pek çok yararı olan cennet hurmasının bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma, içerdiği zengin lif oranından dolayı mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak kabızlık önleme, antioksidanlar açısında zengin olması nedeniyle de vücudumuzda kansere karşı kalkan olması gibi faydaları vardır.
Cildin Dostu Brokoli
Kükürt, potasyum, selenyum ve B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin içeren brokoli; elma suyu ve havuç suyu ile birlikte tüketilmesiyle vücuda direnç kazandırır, hastalıklara karşı mücadele etmesini güçlendirir. Ayrıca brokolinin içerdiği A vitamini, cildin hücre zarlarını korur; kışın soğuğuna ve ultraviyole radyasyon hasarına karşı cildinizi koruyarak sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Gücün Kaynağı Ispanak
Ispanak, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok eskilerden beri alternatif tıp alanında hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kalori ve yağ oranı çok düşük olan ıspanak, bu özelliği ile kilo vermenizi de kolaylaştırır.
Olmazsa Olmaz; Yeşil Çay
Yeşil çayın, bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içermesiyle bağışıklık sistemini güçlendirip grip virüsünün vücutta yayılmasını engellediği saptanmıştır. Aynı zamanda yeşil çayın açlık hissini bastırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve güçlü antioksidan etkisiyle yağı parçalayarak birikime engel olduğu yönünde sonuçları da bulunur. Bu kış günde 2 fincan yeşil çay içmeyi ihmal etmiyoruz…
Mevsimin ‘’En’’i; Portakal
Portakalın da içerdiği zengin C vitamini sayesinde kış mevsiminde görülen hastalıklara karşı vücuda direnç kazandıracağını ifade eden Fidan; soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların daha çabuk atlatılmasını sağlayacağını ekliyor. İçeriğinde bulunan B vitamini ve fosfor sinir sistemini güçlendirir, bedensel yorgunluğun giderilmesinde faydalı olur.