“Ve biz, her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık…’’ (isra,17/13)
Merhaba, bu yazımızda bu güzel ve birçok derin mana içeren ayetimizden ne anladığımızı konuşalım istiyorum.
Hep söylüyorum söylemeye de devam etmeyi düşünüyorum, hayatımızda en nihai hedefimiz “cennete kavuşmak”, bu süreçte bu hedefe uygun çerçevede adım adım başka hedefler oluşturmalı ve bize verilen hayatı nihai hedef için dizayn etmeliyiz. Bu hedefimize giderken önümüze nefsimiz, egomuz bizi vazgeçirmek için birçok engeller, sorunlar çıkartıyor ve bizim kulağımıza “yapacak bir şey yok kader böyleymiş” diyerek teslimiyet gibi gözüken bir inanç telkin ediyor.
Şöyle düşünelim, eğer bizim kaderimiz önceden yazılıp, biz önceden yazılan bir hayatı yaşıyorsak; cennet-cehennem, mü’min-kafir, adalet-haksızlık, fayda-zarar, mükafat-cezanın bir anlamı olmazdı ki… Oysa ki Allah Kur’an’da hayatın imtihan olduğunu, bizi deneme süreçlerinden geçirdiğini söylüyor ve bizler de bunu pek iyi biliyoruz. Gelin buna dair bir ayete daha bakalım:
“O, ölümü ve hayatı hanginizin daha güzel amel ortaya koyacağını denemek için yaratmıştır…’’ (mülk,67/2)
Bir din adamı gibi ifadelerle değil, daha hayatın içinden bize ders niteliğinde neler var bu ayetlerde bir bakalım. Bir hedefe ilerlerken bu arada ben hedef dediğimde bunu gözümüzde devleştirmeyelim misafir ağırlamak, üniversiteye hazırlanmak, evlat yetiştirmek, iyi bir eğitimci olmak, yeni bir eğitime başlamak gibi hepimizin hayatının içinde olan programlar demektir hedef… Kaldığımız yerden devam edelim; bir hedefe ilerlerken önümüze sorular çıkacaktır o sorular bizim geçmek için çabalamamız, gerektiği yerde sabır, teslimiyet, azim gösterip ilerlememizi nihai hedefimize ulaşmak için mücadele etmemizi hep aklımızda tutmalı. Hemen vazgeçip kadercilik yapmadan elimizden gelen tüm sebepleri vicdanımız “tamam her yolu denedim” diyene kadar yapmak ve en son artık sonucu Allaha teslim edip başka bir hedefe yönelmektir.
Rabbimiz bize yarattığı tüm mahlûkatlardan ayrı olarak irade nimetini bahşetmiştir, bunun bir sebebi olmalı. İşte tercihlerimizi bizim kaderimiz (hayat birikimimiz) kılmış, bizlere takvalı olmamızı, hayatımızın her alanında O’nun sevdiği davranışları içinde yaşamamızı, yasak ettiği haramlarından sakınmamızı öğütlemiş ve herkesin sorumluluğunu kendi boynuna asmıştır. Sadece kader demek bu işin kolay yanıdır, biz bize verilen hayatı, imtihanları azim çerçevesi içinde sonucu düşünmeden çaba göstererek yaşamalıyız.
YAŞAM KOÇU AYŞE GÜLER USTA