Bu değişikliklerin başında metabolizmalarda hormonsal bozukluklar geliyor. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlarda artışlar gözlenir. Yumurtalık fonksiyonları azalır bunun neticesinde kadınlar için önem taşıyan östrojenler düşerek sağlık problemleri oluşur. Menopoz döneminde beslenme çok önemli faktörlerden biridir. Bu dönemde kadınların yeterli miktarda kalsiyum tüketmesi önerilmektedir. Bunun için belli başlı kaynak süt ve süt ürünlerinden oluşmakta.
Bunların dışında yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller kalsiyum açısından daha zengin gıda grubudur. Sıvı tüketimlerinde mineral açısından zengin özellikte su tüketiminde bulunmak gerekiyor. D vitamini karşılanması için güneş ışığından düzenli olarak faydalanılması kemik yapısının tedavisinde önemli faktördür. Bu arada aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Zira fazla protein idrarla beraber kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis açısından çok önemli bir risk faktörü yaratır. Yemeklere fazla miktarda tuz atılması ve tuzlu besinleri aşırı tüketmekten kaçınılmalı.
Aynı zamanda fiziksel aktivitelerde bulunulması her gün 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Beden kütle endeksinin 25’in altına inmemesi konusunda dikkat gösterilmeli. Menopoz döneminden sonra vücut yağ dokusundaki östrojen hormonunu kullanır. Aşırı kafein tüketimi geçici olarak rahatlık sağlasa bile kafein içerikli içeceklerden mümkün mertebe uzak kalınması gerekiyor. Beslenme tavsiyelerinin yanı sıra menopoz döneminde kardiyovasküler hastalık ve şişmanlık riskine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle diyet enerjisi ve yağ oranlarına gereken dikkatin sağlanması gerekiyor.