Kırım Usulü Çiğ Börek

Çok sevilen ve beğenilerek tüketilen bu böreğin adı konusunda çeşitli rivayetler bulunuyor. Kimileri pişerken çıkardığı kızartma sesinden dolayı ‘Şır börek’, kimileri de Kıpçak lehçesinde böreğin lezzetli anlamına gelen ‘çi’den geldiğini öne sürüyor.

Kullanılacak Malzemeler:

(Hamuru İçin)
1 yumurta,
1 çay bardağı yoğurt,
3 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ,
1 yemek kaşığı sirke,
3 buçuk su bardağı un.

(İç Harcı İçin):
300 gram kıyma,
1 adet rendelenmiş soğan,
Karabiber,
Tuz.

(Kızartmak İçin):
Bir miktar Sıvı Yağ

Yapılışı:
Hamuru için gerekli olan un haricindeki malzemeleri, yoğurma kabı içerisine alın ve bu malzemeleri birlikte karıştırın. Üzerine azar azar un ilave edin iyice yoğurun. Elde edilen hamuru 15 dakika dinlendirin. İç harcınız için gerekli olan malzemeleri, bir kap içerisinde karıştırın. Dinlendirdiğiniz hamuru üç eşit parçaya ayırıp, beze şekline getirin. Bezelerden ilkini düz bir zemin üzerinde oklava yardımı ile yarım santim inceliğinde açın. Açılan hamurdan, çorba kasesi ile yuvarlak daireler halinde kesin. Kesilen dairelerin içerisine kıymalı iç harcınızdan koyun ve D şeklinde hamurlarınızı kapatın. Kenarlarını çatal ile bastırarak şekillendirin  ve diğer bezelerde aynı şekilde yaparak bitirin. Hazırlanan kıymalı çiğ börekleri, kızgın yağ içerisinde, arkalı önlü çevrilerek kızartın. Kızaran börekleri havlu kağıt üzerine çıkartın ve sıcak olarak servis edin.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın