Türkiye’de aldığı resim eğitiminden sonra burs alarak Almanya Kassel Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam eden sanatçı, “Auszeichnung” (en yüksek derece) ile mezun oldu. 1977 senesinden beri de yaşamını serbest sanatçı olarak Kassel kentinde sürdürüyor. Ayrıca Mehmet Güler, Kassel’de şehirdeki başarılı çalışmalarından ötürü “Altın Rozet Liyakat Nişanı” na layık görülmüştür.
Mehmet Güler, bugüne kadar çizdiği binlerce figür ve doğa etütleriyle önceleri “Fotorealist” bir çizgideyken; sanatın doğası gereği yoğun çalışma süreci içinde kendi kişiliğinde ve dilinde gelişerek sadeleşti, form ve elementler asgari düzeye indirgenerek sağlıklı bir soyutçuluğa ulaştı.
Mehmet Güler, bir ayağı Anadolu’da olan ancak hayatının kırk yılını Avrupa kültürü içinde geçiren bir sanatçı olarak, farklı kültürleri kendine özgü kişiliğinden ödün vermeden, yeniden yorumlayarak evrensel bir sanat dili oluşturdu.
Çalışmalarının büyük kısmını yağlı boya ile oluşturmakla beraber, sanatında grafik ve heykel gibi çeşitli teknikleri de kullanan Güler için, Almanya Unna Kültür Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir kitapla birlikte, 70. yaşı onuruna 2014 yılında retrospektif bir sergi düzenlendi. Yoğun ilgi gören sergi, 6 ay ile sınırlıyken bu sebeple 1 ay daha uzatıldı ve yirmi bin civarında izleyici tarafından gezildi.
Mehmet Güler’in fikir dolu çalışmaları, memleket ve Anadolu, aynı zamanda Batı Avrupa ve Almanya ekseninde uluslararası bir sanat dilinde birbiriyle kaynaşıyor. Bütün bunlar, onun zaten içinde olan kültürümüzle, her defasında ayrıntılı olarak anlatabildiği birçok duygu ve düşünce ile karılıyor. Bunun sonuçları olarak da müthiş atak ve biçimsel yönden fevkalâde gerilimli yapıtlar ortaya çıkıyor. Mehmet Güler eserlerinde; üslûbunu, soyut biçim dilini, figürsel işaretlerini resim ve çizim ile iç içe sokar, alandan veya çizgiden söz eder. Mehmet Güler’in çok üst düzeyde içerik ve biçimleme iddiası olan ve her zaman özerk, özgün sanatsal ifadeli eserleri için 1 Aralık’ta açılacak bu sergiyi kaçırmayın.