SGK’nin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde ekstra ücret ödemeden muayene ve tedavi olmayı sağlayan tamamlayıcı sağlık sigortası, standart ve ek teminatları ile sigortalıların istedikleri sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlıyor. Muayeneden görüntüleme yöntemlerine, yatarak tedaviden tahlil ve tetkiklere kadar pek çok hizmetin SGK kapsamına girmeyen ücretini karşılıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortaları, SGK’ye bağlı olarak çalışan sigortalı kişilerin, anlaşmalı özel sağlık kurumlarında ekstra herhangi bir ücret ödemeden tedavi ve muayene olmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu kişilerden istenen tahlil ve tetkikler de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında karşılanıyor.
Sağlıkla ilgili ciddi bir durum söz konusu olduğunda özel hastanelerden yararlanmak isteyenler ve fazla ücret ödemek istemeyenler, tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde nitelikli bir hizmet alabiliyor. Bu anlamda yatarak ya da ayakta tedavilerde, SGK’nin karşılamadığı kısım bu sigorta tarafından karşılanıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası teminatları, ayakta ve yatarak tedaviler olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Ayakta tedavide; ayakta yapılan tüm muayeneler, MR, tomografi, röntgen, fizik tedavi ve tüm laboratuvar tetkikleri teminat kapsamına giriyor. Günlük bir limitin bulunmadığı ayakta tedavinin yılda kaç muayeneyi kapsadığı ise poliçede ayrıca belirtiliyor. Sigorta şirketleri genellikle 8 ila 10 muayene için SGK kapsamına girmeyen masrafları karşılıyor.
Yatarak tedavi ise 24 saatten daha uzun süreli hastanede yatışı ifade ediyor. Bu teminat kapsamında ameliyat öncesinde ve sonrasında yapılan tüm kontrol ve tetkikler, ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve diyaliz ücretleri karşılanıyor. Bunların yanı sıra ihtiyaç durumunda sigortalı kişilerin yanında kalan refakatçilerin giderleri de teminat kapsamına giriyor. Çoğu sigorta şirketinde ana teminat olan yatarak tedaviye, kişiler isterlerse ayakta tedavi teminatını da ekleyebiliyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamadığı durumlar ise sigorta şirketlerine göre değişiklik gösteriyor. Ancak bazı durumlar neredeyse tüm sigorta şirketlerinde geçerli oluyor. Poliçe hazırlandığı sırada sigortalı kişinin halihazırda bir hastalığının bulunması durumunda, bu hastalıkla ilgili muayene ve tedavi ücretleri teminat kapsamı dışında kalıyor.
Bunun yanı sıra kişilerin SGK’ye bağlı sağlık sigortasından yararlanması da aranan kriterler arasında bulunuyor. Sigortası aktif olmayan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanamıyor. Ayrıca diş tedavileri ve ilaç masrafları da teminat dışında kalıyor.
Bazı sigorta şirketleri ek teminatlar arasında bu teminatları da gösteriyor. Psikolojik tedaviler, diş tedavileri, diyetisyen görüşmeleri ve check-up gibi farklı teminatlar da poliçeye eklenebiliyor. Ancak ek teminatlar, poliçe primlerinin de yükselmesi anlamına geliyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları
Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları, sigortalı kişilerin yaşadığı şehre, yaşına ve genel sağlık durumuna, teminat ve limitlere ve sigorta şirketine göre değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda standart teminatlara ek olarak kişilerin ek teminatlar da istediği durumlarda prim ücretleri artış gösteriyor.
Sigortalıların yaşı ilerledikçe yaşa bağlı olarak prim ücretleri yükseliyor. Bunun sebebi ise ileri yaştaki bireylerin hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olması. Bu durumda 20 yaşındaki bir kişi ve 60 yaşındaki bir kişinin ödeyeceği prim ücretleri de değişiklik gösteriyor. Genetik ya da çevresel faktörler nedeniyle herhangi bir hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu kişiler için de ücret değişikliği geçerli oluyor.
Poliçe fiyatlarının yükselmesindeki en önemli nedenlerden biri de teminatlar. Sigorta şirketlerinin gösterdiği teminatlara ek olarak poliçeye eklenen her teminat, prim ücretlerinin yükselmesine neden oluyor. Gebelik paketi, ayakta tedavi gibi teminatlarla poliçenin genişletilmesi mümkün hale geliyor.