Histrionik kişilik bozukluğu genel kişinin ilgi görmediği durumlardan rahatsızlık duyması ve ilgi çekmeye yönelik birtakım eylemlerde bulunması olarak tanımlanıyor. Peki, bu kişiler nasıl belirtiler gösteriyor? Devamı yazımızda…
BİRDEN FAZLA KİŞİLİK ÖZELLİĞİ GÖRÜLEBİLİYOR
Kişilik bozukluğu, kişinin kişiliğiyle alakalı bilişsel, duygusal ya da ilişkilerde zorluk yaşaması ve işlevselliğinin bozulması anlamına geliyor. Belirgin bir kişilik örüntüsünün baskın olması ve kişinin hayatında zorluklara sebep olmasıyla da görülebiliyor.
GENELDE ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE KİŞİLİK BOZUKLUĞU ÇOK FAZLA GÖRÜLMÜYOR
Belirgin özellikler çocuk ve ergenlerde görülebilir ama onlarda ‘şu kişilik bozukluğu vardır’ gibi bir tanımlama yapılamaz. Ancak genç erişkinlik sonrası ve hayat boyu süren birtakım özelliklerin ortaya çıkmasıyla kişilik bozukluğu tanısı koyulabilir.
BU BELİRTİLER HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN EN SIK GÖRÜLENLERİ
Histrionik Kişilik Bozukluğuna sahip kişiler; yüksek sesle konuşarak dikkat çekme davranışında bulunması ya da kişilerin dikkatini çekebilmek adına abartılı davranışlarda bulunması en sık görülen belirti şeklidir. Bazen de bu kişiler çok duygusal olabiliyor. Olaylara verdikleri tepkiler aşırı olabiliyor, çok hızlı şekilde ağlayabiliyorlar.
TEDAVİ SÜRECİNDE EN ÖNEMLİ ŞEY KİŞİNİN MOTİVASYONU
Histrionik kişilik bozukluğu tedavilerinde daha çok kişinin motivasyonu, tedavi olma isteği önemli oluyor. Kişiliğiyle ilgili zorlandığı alanlarda ya da sosyal yaşamda zorlandığı alanları tedavi etmek isteyip istemedikleri belirleyici oluyor. Bu motivasyon sağlanmadığı zaman tedaviye açık olmuyorlar. Kişiler bu uzun soluklu terapiden geçtiklerinde kesinlikle yarar görebiliyorlar.