Herkese merhaba!
Ramazan ayı için sizlere özel hazırladığım tarifler ile hem sofralarımız şenlenecek hem de ağzımız tatlanacak. Oruçlu iken yemek yapmak özellikle biz kadınlar için oldukça çok ve meşakkatli bir ama iftara birkaç saat kala hazırlayacağınız bu tarifler ile artık ramazan ayında da yemek yapmak bizim için çok zevkli olacak. Şimdiden afiyet olsun!
Minel Çelik
Fırında Levrek
Malzemeler
4 Levrek (kişi sayısına göre değiştirebilir.
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy patates
3 adet orta boy domates
4-5 adet limon
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı
Levreklerin içi güzelce temizlenir.( satın alırken fırınlık derseniz o şekilde hazırlanır.)
Yağı, baharatları ve salçayı derin bir kabın içinde güzelce çırpalım. Daha sonra domatesi patatesi soğanı ve limonu orta kalınlıkta yuvarlak olarak doğrayalım. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıdımızı koyduktan sonra yapmış olduğumuz yağlı sosu balıkların üzerine güzelce sürüp yerleştirelim. Daha sonra sosu sürdüğümüz balıkları fırın tepsisine alalım ve domatesi soğanı patatesi ve limonu tepsimize güzelce yerleştirelim. Hatta birer dilim limonu balıklarımızın içinde koyabiliriz. Evde varsa tepsimize bir iki defne yaprağına koyabiliriz. Defne yaprağı balıklara çok güzel tat verir . 😊
Hazırlamış olduğumuz tepsimize fırına atalım ve yaklaşık 25-30 dakika 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişelim. Pişme süresinin fırına göre değişiklik göstereceğinide göz önünde bulundurmakta fayda var. 😊 Afiyet olsun.
Süzme Mercimek Çorbası
Malzemeler
4 – 6 kişilik
1 su bardağı Mercimek
1 litre sıcak su (5 su bardağı)
1 yemek kaşığı salça(domates veya biber isteğe göre)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Tencerenin içine sıvıyağ salça ve önceden yıkanmış mermicek koyulup 2 3 dakika güzelce kavrulur daha sonra sıcak su ilave edilip yaklaşık 10 dakika ( mermicek haşlanıp dağılana kadar) kaynatılır. Kaynatılan mermicek blender ile güzelce çekilir sonra tekrar ocağa alınıp üzerine nane ve tuz ilave edilip 2 dk daha kaynatılıp altı kapatılır. Afiyet olsun 😊
Yeşil Salata
Malzemeler
6-7 yaprak kıvırcık
7-8 yaprak roka
4 yeşil soğan
3-4 yaprak nane
1 adet limon
6 yemek kaşığı sıvıyağ (zeytinyağı)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Yeşillikler güzelce yıkanıp kesilip.
Yağ limon ve tuz bir kapta karıştırılıp servise yakın salatanın üzerine dökülür.
- Nane ve roka sevmeyenler için adet sayılarını ve yeşilleri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.Unutmayın ki mutfak sizin dünyanız yapacağız her şey sizin hayal gücünüze dayalı. 😊
Sıcak Helva
Malzemeler
500 gr sade tahin helvası
Yarım çay bardağı süt
Yarım limon
Portakal veya kabuğu rendesi
Yapılışı
Derin bir kaba helva alınır bir çatal yardımı ile iyice ezilir üzerine oda sıcaklığındaki süt dökülür rendelenmiş portakal kabuğu ilave edilir( portakal yoksa limon kabuğunda koyulabilir.)ve macun kıvamına gelecek şekilde karıştırılır.
Küçük fırın kaselerine veya küçük güveç kaplarına porsiyonluk olacak şekilde koyulduktan sonra servise yakın 180 derece fırında 15-20 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
- Dilerseniz sade helva yerine fındıklı, kakaolu ve fıstıklı helvada kullanabiliriz. Ya da içerisine fındık fıstık ekleyebilirsiniz bu tamamen sizin damak zevkinize bağlı.
Afiyet olsun 😊