İş güvenliği uzmanlığı maaşları yeni uzman adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisi, 2020 yılında iş güvenliği uzmanlığı maaşı ne kadar olur?
1 Temmuz 2016 tarihi ile çıkarılan yasa ile 50 kişiden az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanlarını istihdam etmek zorundadır.
- Gerekli olan sınavlara giren ve istenen puanları alan iş güvenliği uzmanı adayları direkt olarak C sınıfı uzmanı belgesi alırlar.
- 3 yıl çalıştıktan sonra tekrar sınava girilir ve sonrasında da B sınıfı iş güvenliği belgesi alınır. Bu kadroda da dört yıl çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu süre sonunda sınava girilerek A sınıfı iş güvenliği belgesi alınabilmektedir.
Tüm tehlike sınıfındaki iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanları bulundurulması yasal bir zorunluluktur.
Bu yüzden de iş yerlerinin hem etik değerler, hem iş güvenliği hem de işçi sağlığı gereği firma bünyesinde bu kadrolardan uzman istihdam etmesi gerekmektedir.
Bu da iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı işlerini oldukça popüler bir hale getirdi. Çünkü hala sektörde gerektiği sayıda uzman bulunmamaktadır. Son dönemler yapılan araştırmalarda iş sağlığı ve güvenliği maaşlarının sınıflara göre ayrıldığı bilinmektedir.
Ortalama rakamlara geçmeden önce alınacak maaşın çalışılan kurumla ilintili olduğunu ve birden fazla kurumda çalışıldığı takdirde maaşın çok daha yüksek olacağını belirtmemiz gerekir.
2020 C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaş
Sektör içerisinde oldukça iyi maaşlara çalışan iş güvenliği uzmanları bulunmaktadır. Örneğin piyasa içerisindeki araştırmalar sonucunda C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı,tam zamanlı çalışıyor ise 2500 – 3500 TL civarında maaş almaktadır.
2020 B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı ise 3-5 bin TL civarında maaş alırken A sınıfı iş güvenliği ve sağlığı uzmanlığı kadrosunda bulunanların maaşı ise 9 Bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine çok az sayıda kişinin sahip olmasıdır.
İş güvenliği uzmanlığına artan talep düşünüldüğünde özellikle C sınıfı iş güvenliği ve sağlığı belgesine sahip olan uzmanların sayısı artacak ve bu da 2.500 ile 5 bin lira arasında olan bu uzman maaşlarında düşüş yaşanacağı fikrini oluşturmaktadır. Ancak B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ve sağlığı maaşlarında bir süre daha yüksek fiyatlardan maaş verileceği tahmin edilmektedir.
2020 yılı A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı maaşlarına bir göz atalım:
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaş 2020
Bildiğiniz üzere en yüksek iş güvenliği uzmanı maaşını A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip uzmanlar almaktadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları baktığı işyeri sayısına, işyerinin çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir. Yani A sınıfı iş güvenliği uzmanlarının aldığı maaşı gösterecek sabit bir fiyat yoktur. 2020 A sınıfı iş güvenliği uzmanları maaşı 5 bin TL maaş alanlar olduğu gibi kurum sayısını artırarak aylık 50 bin TL gelir sağlayanlar da bulunmaktadır.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaş 2020
B sınıfı sertifikası olan uzmanlar için de net maaş miktarı söylemek çok mümkün değildir. Aynı şekilde baktığı işyeri sayısı, çalışan sayısına göre maaşı farklılık gösterebilir. Yani bu uzmanın kendi kapasitesi ile ilgili bir durumdur. B sınıfı iş güvenliği uzmanları maaşı ortalama olarak 3 bin – 5 bin TL arasında ve ilgilendiği kurumların sayısını artırarak aylık gelirlerini 20 bin TL’ye çıkartabilirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaş 2020
C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı için sabit bir rakam söylenebilir. Bununla birlikte C sınıfı uzman da birden fazla işyerinde çalışarak maaşının yüksek olmasını sağlayabilir. Bir işyerinde çalışan ya da OSGB’ye bağlı olarak çalışan uzmanlara ödenecek aylık maaş genelde en az asgari ücret üzerinden ödenmekte. Bu da 2019 yılı için 1.600 TL civarındadır. Ancak ortalamaya bakıldığında C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları ortalama 2000-2500 TL civarındadır.
Anlaşılacağı üzere 2020 yılı asgari ücretleri belirlendiğinde C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının alacağı minimum maaş da belirlenmiş olacaktır. Aylık gelirini daha yüksek seviyelere çıkarmak daha fazla kurumla ilişki içinde olmaları sayesinde her sınıftan uzmanın kendi elindedir.