İştah Kaybı Neden Olur: İştahsızlığa Ne İyi Gelir?

İştah Nasıl Açılır?

İştah kaybı kişinin uzun süre yemek yemese bile bir şey yemek karşısındaki isteksizliği olarak tanımlanabilir. İştah kaybından muzdarip bir kişi belirli süre boyunca vücuda gerekli olan mineral ve vitaminleri almazsa vücut dengeleri bozulabilir. Bu kişi etrafındakilere göre çok daha kolay bir şekilde hastalanabilir. Ayrıca bir kötü yanı ise uzun süren iştah kayıplarının kalıcı bir hal almasıdır. Mide belirli bir süre içerisinde yeme alışkanlıklarını göre kendini şekillendirir. İştah kaybı yaşayan kişilerde mide sürekli boş ya da boşa yakın durumda olduğundan dolayı midenin boyutu bir süre sonra küçülmüş olacaktır. Bu durumda kişinin yeme miktarı da azalacak ve bu sorun kalıcı hale gelecektir. Tedavi çok daha zor bir hal alacaktır. Bu yüzden iştah kaybı yaşayan kişiler bu durumdan kurtulamıyorsa mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.

İştah Kaybının Nedenleri Nelerdir?

İştah kaybına neden olabilecek birçok durum bulunmaktadır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

– Sedanter yaşam tarzı

– Yaşlanma

– Anksiyete

– Depresyon

– Gebelik

– Mide bulantısı

– Koklama duyusunda körelme

– Zorlukla yutma

– Artan dehidratasyon

– Işın tedavisi

– Madde bağımlılığı

– Mide ağrısı

– Kronik obstrüktif akciğer hastalıkları

– Astım

– Sarılık

– Sarı humma

– Addison hastalığı

– Demans

– Gastrointestinal enfeksiyonlar

– Hipotiroidi

– AIDS

– Böbrek hastalıkları

– Karaciğer hastalıkları

– Bağırsak iltihabı

– Safra kesesi hastalıkları

– Bazı depresyon ilaçları

– Stres

– Aşırı alkol kullanımı

– Sigara alışkanlığı

– Fiziksel hareketsizlik

– Aniden değişen hava koşulları

İştah kaybı ile ilişkili çeşitli belirtiler vardır. Bu belirtiler kişinin tüm vücudunda görülmektedir. Çünkü iştah kaybı tüm vücudun beslenmesinin, yani enerji deposunun arızalanması anlamına gelmektedir.

İştah Kaybının Başlıca Belirtileri Nelerdir?

– Yorgunluk

– Kısa sürede aşırı kilo kaybı

– Kabızlık

– Azalan idrar atımı

– Mide asidinin artması

– Uyuşukluk hissi

– Karın krampları

– Hazımsızlık

– Öksürük

– Genel olarak vücutta kırgınlık

– Hafif ateş

– Bozuk ruh hali

– Hızlı nabız

– Baş dönmesi

– Mide bulantısı

– Nefes daralması

İştah açmak için neler yapılmalı: İştahı açan yiyecekler nelerdir?

Azalan iştahı arttırmak ve iştah kaybının neden olduğu belirtileri yok etmek için uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

İştahı Açan Bitkiler Neler?

Hint Bektaşi Üzümü İştahsızlığa İyi Gelir mi?

Hint bektaşi üzümü, gastrointestinal sistem için bir tonik olarak çalışmaktadır. Mide bulantısı ve kusma olduğu zamanlarda midenin yatışmasını ve sindirim işleyişinin gelişmesini sağlar. Aynı zamanda karaciğerde olabilecek detoks sorununun azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek mineral emilimini kolaylaştıran C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir.

– Kuru Hint Bektaşi bir toz temin edilir. Bir çorba kaşığı kuru Hint beştaşi tozu, bir bardak suyun içerisine konur ve güzelce karıştırılır. Toz karışımının gece boyunca bırakılması gerekmektedir. Sabah, bir tutam karabiber ve 2 çay kaşığı limon suyu eklenir. 1 ya da 2 ay boyunca bu karışımın her gün aç karnına içilmesi gerekmektedir.

– Alternatif olarak, 2 çay kaşığı bal bir su bardağı limon suyunun içerisine konur. Bu eşit oranda Hint Bektaşi tozu ile birleştirilir. Bu karışımın aç karnına 3 ya da 4 ay boyunca her gün içilmesi gerekmektedir.

– Ayrıca, bu keskin ve serinletici meyve, turşu şeklinde de tüketilebilir.

– 1 yemek kaşığı Hint bektaşi tozu, bir çay kaşığı bal ile birlikte güzelce karıştırılır. İçerisine bir tatlı kaşığı da tere yağ eklenerek güzelce harmanlanana kadar yoğrulmalıdır. Bu karışımın yemeklerden önce tüketilmesi gerekmektedir.

İştahsızlığa Ne İyi Gelir?

Zencefil İştah Açar mı?

Zencefil iştah uyarıcı ve sindirim rahatlatıcı etkilere sahip olup aynı zamanda çok önemli olan bir kaynaktır. Ayrıca mide ağrılarının hafifletmesi açısından da son derece etkilidir.

– Kurutulmuş zencefil birkaç santim eninde olacak kadar küçük parçalar halinde doğranır. 2 bardak suyun içerisine konarak kaynatılırlar. Son olarak zevke göre içerisine süt ve şeker eklenebilir. Bu karışım günde birkaç kez içilmelidir.

– Alternatif olarak, yarım çay kaşığı ince kıyılmış zencefilin içerisine bir tutam tuz eklenir ve karışım güzelce birbirine harmanlanır. Karışımın yemeklerden yarım saat önce tüketilmesi gerekmektedir. Bu tedavi yönteminin 10 gün boyunca düzenli olarak uygulanması ile gözle görünür sonuçlar elde edilebilmektedir.

Not: Eğer daha önce hiç zencefil tüketilemediyse mutlaka doktora giderek alerji olup olmadığını öğrenmek gerekmektedir.

Karabiber İştah Açar mı?

Beta-karoten, selenyum ve B vitamini gibi birçok besin maddesinin vücuda girmesini ve bunların emilimini kolaylaşmasını sağlayan madde “karabiber” adı ile bilinen baharattır Kişinin damak tadını uyarır ve gastrointestinal problemlerin çözümü açısından oldukça etkili davranarak kişinin sindirim sistemini geliştirir. Dolaylı olarak kişinin iştahının artmasına da yardımcı olmuş olur.

– Yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çorba kaşığı hurma tozu temin edilir. Her iki malzeme de birbiri içerisinde güzelce karıştırılır. Bu karışımın düzgün ve düzenli olarak bir kaç gün boyunca tüketilmesi gerekmektedir.

– Alternatif olarak, eşit oranda karabiber, uzun biber, Kuru zencefil kökü, Kimyon tohumu, kereviz tohumu ve kaya tuzu birbiri içerisinde homojen bir hal alana kadar güzelce karıştırılır. Karışımın hava geçirmez bir kap içerisinde korunması gerekmektedir. 1 çay kaşığı karabiberin yemeklerden hemen önce tüketilmesi gerekmektedir. Karışımın 1 günde 2 defa kullanılması ideal olan dozdur.

Not: Bu ilaç, mide ülseri veya abdominal cerrahisi görmüş kişiler tarafından asla kullanılmamalıdır.

İştahsızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kakule İştah Açar mı?

Kakule, sindirim salgılarının üretilmesini uyararak besinlerin kısa sürede sindirilmesini ve bu sayede kişinin tekrar iştahının artmasını sağlar. Aynı zamanda asidik özelliği, hazımsızlık ve gaz birikiminin giderilmesine yardımcı olur. Sadece ezilmiş kakulenin düzenli olarak çayının yapılması gerekmektedir.

İştahı Açmak İçin Ne Yemeli?

İştah Açan Carom Tohumları

Carom tohumları sindirim enzimlerinin serbest kalmasına yardım ederek kişinin iştahın arttıran tohumlardır. Tohumlardan yarım çay kaşığı kadarı yemeklerden önce mutlaka tüketilmelidir.

Alternatif olarak, 3 çorba kaşığı limon suyu alınıp üzerine bir tutam carom tohum döküldüğümde son derece etkili tedavi yöntemleri elde edilmektedir. Bu karışımın sürekli karıştırılması gerekmektedir. Karışımın kullanmadan önce sıcak olmasına dikkat edilmelidir. Karışımın son olarak bir miktar siyah tuzla karıştırılması gerekmektedir. Her günde 3 ya da 4 kere Ilık su ile birlikte bu karışımdan tüketilmesi gerekmektedir.

Sarımsak İştah Açar mı?

3 ya da 4 diş sarımsak alın ve birkaç dakika boyunca kaynar suyun içerisinde bekletilir. Çözüm süzülür ve üzerine yarım limon suyu eklenir. Bu karışımın günde 2 kez içilmesi gerekmektedir.

Tabii ki bitkisel tedaviler ile birçok hastalıktan kurtulmak mümkündür. Bu hastalıklardan bazıları ciddi bazıları da daha ılımlı hastalıklar olabilir. Ancak yine de bitkisel tedavi uygulansa bile kişinin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo