Geçmişten günümüze kadar sanat ve yaşam biçiminde benzer değerler taşıyan iki müslüman ülke Endonezya ve Türkiye, dünyadaki muhafazakar tekstil ve moda pazarının en önemli oyuncuları olarak güçlerini birleştiriyor.
28 Eylül Perşembe Günü Conrad Otel’de yapılan The Gate: Jakarta-İstanbul buluşmasında 7 Endonezyalı tasarımcı ve marka, hem koleksiyonlarını sundu hem de dünya muhafazakar moda sektörüne dair bilgi ve tecrübelerini ”Indonesia Experience” teması ile Türk tasarımcılarla birlikte masaya yatırma firsatı buldu. The Gate: Jakarta-İstanbul projesiyle iki ülke arasındaki ticari köprüler güçlendirilirken, dünya muhafazakar moda sektörünün gelişimine katkı sağlayacak fikirler tartışıldı.
Think Fashion kurucu ortağı Özlem Şahin “The Gate: Jakarta-İstanbul projesi, iki ülke arasındaki dostluğu ve ticari ilişkileri moda ve tekstil odağında geliştirmek için İstanbul Endonezya Konsolosluğu ile dizayn ettiğimiz bir proje. Her iki ülkenin sektörde sahip olduğu fırsat ve imkanları öncelikle iyi anlamak, mevcut bariyerleri ortadan kaldırmak, yeni iş olanaklarını ortaya çıkartmak projedeki ana hedefimiz. Think Fashion olarak Istanbul, Londra, Dubai gibi dünyanın farklı başkentlerinde organize ettiğimiz moda haftalarında ülkeler arası işbirliklerinin geliştirmesine çok ihtiyaç olduğunu fark ettik. Örneğin satın almacı ve tasarımcı işbirlği yapmak için hazır fakat prosedürler ve yaptırımlar o kadar zorlayıcı ki, her iki taraf da bir süre sonra pes ediyor. The Gate: Jakarta-Istanbul ile bu gibi problemlere çözüm bulmayı, Jakarta ve İstanbul’u muhafazakar giyim sektörünün başkentleri yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Think Fashion ile birlikte The Gate:Jakarta İstanbul projesine ev sahipliği yapan Endonezya Başkonsolosu Herry Sudrajat ise etkinlikle ilgili düşüncelerini, “Türkiye’deki muhafazakar moda sektörü hızla gelişiyor. Türkiye konumu ile çok özel bir yerde ve moda pazarlarına çok yakın bir ülke. Ayrıca tekstil üretim tecrübesi ile dünya markalarına hizmet veren bir deneyimi de barındırıyor. Genç dinamik mufazakar hedef kitlesiyle de muhafazakar giyimde yeniliklere oldukça açık. Biz de ülkemiz tasarım odaklı muhafazakar giyim ürünleri konusunda çok önemli bir deneyimi sunuyoruz. Oldukça iyi eğitimler alan ve özgün stiller sunan bir moda ortamımız var. Moda birliklerimiz bütün dünyayı çok yakından takip etmekte. Bu noktada iki başarılı ve güçlü ülkeyi bu projede buluşturmak istedik. Endonezyalı tasarımcılarıTürkiye’deki muhafazakar moda sahnesiyle tanıştırmamız çok önemli. Bu projeyle bunu gerçekleştirmenin ve güzel sonuçlar almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önemli işbirliklerinin ilk adımlarını burada atmış bulunuyoruz ve inanıyoruz ki devamı da gelecektir.” sözleriyle anlattı.
BİLGİLENDİRİCİ PANELLER İLE MUHAFAZAKAR MODA KONUŞULDU
Defileler arasında üç ayrı panelin de gerçekleştirildiği etkinlikte Aysha Dergi İmtiyaz Sahibi Pınar Küçükşabanoğlu, Hilal Oğuzkan, Yelda İpekli, Önder Özkan, Havva Kahraman gibi sektörün önde gelen isimleri muhafazakar modayı, marka ve lüks algısını ele aldı.
KİMLER VARDI?
Etkinlikte; Endonezya modasının en prestijli ve Endonezya muhafazakar modasının öncü tasarımcılarından sayılan, Avusturalya’dan Hollanda’ya birçok ülkede defileler yapan; 2010 yılında Sultanahmet’te koleksiyon çekimleri yapacak kadar Türkiye’ye yakın; Mercedez Benz Asya Ödülü sahibi Irna Mutiara ve onun zarif stilleri zirveye taşıyan gelinlik markası Irna La Perle, Amerikada 21 satış noktasında sokak modasına yeni bir soluk getiren ve Endonezya’nın en iyi girşimlerinden biri olarak ödüllendirilen Applecoast Noore ve Malezya’dan Singapur’a, Brunei’den Avustrulya’ya uzun ve geniş stilin öncülüğünü üstelenen Jawhara Syari, etnik stili ile global pazarda büyük beğeni toplayan Elemwe by Lily Mariasari, kısa sürede ise tasarımları en prestijli moda platformlarında yerini alan Sazy Zahra, Avrupa’nın en prestijli moda aktivitelerinden Fashion Glam Couture- Paris’te Endonezya muhafazakar giyim modasını başarıyla temsil eden Istanbul Modest Fashion Week ve CPM-Moskova gibi uluslararası platformalarda Endonezya’ya has geleneksel kumaş, doku ve el işlemelerinin en zarif yorumlarıyla stilinin altını başarıyla çizen Anggia Handmade by Anggia Mawardi, mentörlüğünü Franka Soeria’nın yaptığı Endonezyalı genç yetenekleri uluslararası arenada güçlendirmek ve desteklemek için oluşturulan, şu an içinde Run into Hijab, Sumayya Faith, The Official ve daha birçok marka ve tasarımcıyı toplayan ülkenin prestijli yayını SWA dergisi tarafından global olarak en çok etkiye sahip Endonezyalı diasporalardan biri olarak da seçilen #Markamarie de yer aldı.