Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığın temelinde sindirim sisteminin susuz kalması, veya bağırsakların tembelliği nedeniyle sindirimin başarılı bir şekilde gerçekleşememesi yatmaktadır. Bağırsakları iyi ve düzenli çalışan insanlarda kabızlık görülmez. Ancak bazen geçici de olsa hayatımızın belli dönemlerinde kabızlık sorunu yaşayabiliriz. Bunun en önemli nedeni sağlıksız beslenmedir. Bu nedenle de kabızlığa neden olan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Diğer yandan da bazı yiyecekler ve içecekler ve hatta bitkisel yağlar kabızlığa iyi gelebilir. Birçok kişinin hayatının bir döneminde karşılaşabileceği kabızlık sorunu, belki de mutfağımızda bulunan bitkisel çözümler ile giderilebilir. İşte sizlere kabızlığa iyi gelen yiyecekler, besinler ve bitkiler:

Kabızlığa Susam Tedavisi

Susam tohumlarının yağlı yapısı, bağırsakların nemlendirilmesinde önemli rol oynar. Bu sayede bağırsaklardaki kurumuş vaziyette bulunan artıkları (dışkıyı) nemlendirilerek kabızlığı giderici etki oluşturabilir. Susam ile birlikte bir avuç dolusu kepekli tahılı bir kahve ezeceğinde ufalayıp salataya karıştırılır. Özellikle kronik kabızlık için iyi gelen bu yiyecekleri haftada en az üç gün salatayla birlikte tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

Kabızlığa Üzüm Pekmezi İyi Gelir mi?

Üzüm pekmezi ülkemizde oldukça popüler bir besindir. Özellikle kansızlık şikayeti olanların akşamları bir yemek kaşığı pekmez tüketmeleri tavsiye edilir. Keçiboynuzundan elde edilen harnup pekmezi ise özellikle erkeklerde sperm sayısı düşüklüğüne karşı bitkisel çözüm olarak kullanılagelmektedir. Ancak pekmez ister üzümden yapılsın isterse keçiboynuzundan, kronik kabızlık sorunu olanlar için kesin çözüm olarak sayılabilecek birkaç yiyecek ve içecekler arasındadır. Yatmadan önce bir yemek veya çorba pekmezi içerseniz, kabızlığı sabah siz uyanıncaya kadar hafifletmeye yardımcı olur. Pekmezin ülkemizde yapım tekniği genelde güneşte kurutma şeklindedir. Bazen de kaynatma ile pekmez elde edilir. Her iki yöntemde de pekmezde bulunan vitamin ve mineraller ve bilhassa magnezyum özellikle kabızlığa iyi gelen etki oluşturur.

Kabızlığa Lifli Yiyecekler İyi Gelir mi?

Bazı meyvelerin ve tahılların içerisinde bulunan lifler mide ve bağırsakları aynen bir soba borusu temizleyicisi gibi temizler. Sindirim sisteminizdeki yiyecekleri ve yiyeceklerin sindiriminden arta kalan atık maddeler, diyet lifleri aracılığıyla daha da parçalamakta ve bu esnada diyet lifleri sindirim sisteminden önemli ölçüde sıvıyı emmektedir. Kabızlığın en önemli nedeni olan sindirim sonrası artık maddelerin kuruluğu da liflerin su emme özelliği sayesinde azalmakta ve hatta yok olmaktadır. Lifler, aynı zamanda sindirimi iki kat daha fazla çalıştırarak vücudun fazladan kalori harcamasına neden olur. Ayrıca liflerin aslında kalori içermemesi, midede dolgunluk oluşturması gibi etkenler de zayıflamak için lifli yiyecek tüketilmesinin gerekliliğini bizlere anlatmaktadır. Kabızlık şikayeti olanların kabız olmamak için düzenli olarak günde 20 ila 35 gram lif tüketmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle lif bakımından zengin gıdalar, kepekli tahıllar, fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, badem, arpa, pek çok sebze ve taze ve kurutulmuş meyvelerin 7 den 77 ye herkesin sofrasında bulunması gerekir.. Kabızlığa meyilli bir bünyesi olan kişiler mümkün olduğunca sıvı tüketmeli ve lifli yiyecekleri öğünlerinde muhakkak bulundurmalıdır. Bu sayede kabızlığa neden olan dışkı kuruluğu şikayeti bitecek ve daha sağlıklı bir hayat yaşamış olacaksınız.

Kabızlığa İyi Gelen Çaylar Neler?

Nane Çayı ve Zencefil Çayı

Nane ve zencefil bitkilerinden yapılan çayların sindirime iyi geldiği ve kabızlığa doğal çare olduğu bilinen bir gerçektir. Nane de sindirim sisteminin kaslarını rahatlatan ve antispazmodik yani kas gevşetici etkisi olan mentol bulunmaktadır. Zencefil vücudun içine daha fazla ısı üreten “ısınan” bir bitkidir; şifalı bitki uzmanları, zencefilin bu özelliğinin özellikle hazımsızlığa ve sindirim güçlüğüne bitkisel çözüm olabileceğini iddia etmektedirler. Ayrıca bitki çaylarında kullandığımız sıcak suyun da mide ve bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı geçirici etkisi vardır. Nane çayı ve zencefil çayının yanında dileyenler bir de karahindiba çayını deneyebilirler. Karahindiba çayı da iyi bir doğal müshil ve detoksifikatördür.

Kabızlığa İyi Gelen Bitkisel Yağlar

Zeytinyağı, Fındık Yağı ve Avokado Yağı

Zeytinyağı, fındık ve avokado bitkilerinin doğal yağlarının hepsi de bağırsaklarınızın yağlanmasına yardımcı olan ve kabızlığı hafifleten sağlıklı omega 3 ve omega 6 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağları kabızlığa karşı doğal tedavi amacıyla kullanacaksanız en iyisi mevsim salata veya çoban salatası üzerine dökerek kullanmalısınız. Salatanın içerisinde mutlaka zeytin, domates, marul, salatalık bulunmalıdır. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, fındık yağı veya avokado yağı gibi doğal yağları içeren bu salatalar aynı zamanda kilo kontrolü ve sağlıklı zayıflama için de iyi bir yoldur. Çünkü lif açısından oldukça zengin olan bu salata, aynı zamanda içerdiği düşük kalori oranıyla da kilo almanıza engel olur ve tok tutar.

Limon Suyu ile Kabızlık Tedavisi

Limon suyundaki sitrik asit, sindirim sisteminizi uyarıcı olarak görev yapar ve kabızlığı azaltarak vücuttan toksin atmaya yardımcı olur. Her sabah bir bardak taze limon suyu sıkarak ya da limon çayı olarak içime hazırladığınız limon ile kabızlığa kesin çözüm bulabilirsiniz. Limon suyunun faydaları sadece kabızlığa ve pekliğe iyi gelen bir içecek olması değildir. Limon suyu aynı zamanda zayıflamak için de kullanılabilir. Çünkü limon suyunun metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Aynen elma sirkesi gibi limon suyu da yağ yakımını hızlandırır. Uzun süreli bir şekilde limon suyu içerek bile 4-5 kilo fazlalığınızı doğal yollardan atabilirsiniz. Zayıflamak için limon suyu içecekseniz öğünlerden 30 dakika evvelinden 3 su bardağı şekersiz limon suyunu tüketmenizi tavsiye ederiz.

Kahve Kabızlığa Neden Olur Mu?

Genel olarak bilinenin aksine aşırıya kaçmadan bir miktar kahve içmek kabızlığa neden olmaz. Aksine kahve bağırsakları uyarıcı bir etki yaparak tuvalet ihtiyacını artırabilmektedir. Sadece kahve değil diğer sıcak içecekler de işe yarar: Bitki çayı veya biraz limon suyu (içerisindeki sitrik asit doğal müshildir) veya limon bal sıcak su karışımı da kalın bağırsaklarımızı yani kolonunuzu uyarır ve kabızlığa iyi gelir. Kahve aynı zamanda iyi bir diüretiktir, bu nedenle aşırı biçimde kahve tüketen kişilerde bağırsaklarda su kalmayacağı için kabızlık görülebilir ve hatta kabızlık şikayetleri olan kişilerde kabızlık kötüleşebilir. Bu nedenle kahve içerken muhakkak yanında bir bardak su içmeye özen gösterin.

Kabızlık İçin Kuru Üzüm

Yüksek lifli bir yiyecek olan kuru üzüm, aynı zamanda bağırsaklar üzerinde laksatif etkisi olan tartarik asiti de içerir. ABD’nin Maryland üniversitesinde yapılan bir çalışmada, doktorlar, günde 100 gram kuru üzüm yiyen deneklerin yemeyenlere nazaran diğer besinleri daha yavaş sindirdiklerini göstermiştir. Lifli olmasından dolayı sindirimi iyice çalıştıran kuru üzümün yanında kayısı kurusu, erik kurusu, incir kurusu gibi ülkemiz şartlarında kolaylıkla bulabileceğimiz meyve kuruları da kabızlığa doğal çözüm sunan diğer yiyeceklerdir. Bu meyve kuruları genelde bağırsakları yatıştırıcı probiyotikleri barındıran doğal mayalı yoğurt ile birlikte tüketildiğinde midede gastrit, ülser, mide yanması gibi bir çok şikayeti tedavi edici etki oluşturabilmektedir. Kısacası kabızlığı ne giderir diye merak edenlere cevabımız kuru üzüm olacaktır.

Erik Kurusu Kabızlığa İyi Gelir mi?

Kabızlığı ne önler sorusunun bir diğer cevabı kurutulmuş eriktir. Kuru erik te hem içerdiği doğal bitkisel liflerin zenginliği hem de barındırdığı bitkisel enzimler nedeniyle kabızlığa evde çözüm sunan bir yiyecektir. Her bir kuru erikte 1-2 gram kadar diyet lifi bulunmaktadır. Bu lifler özellikle kalın bağırsakları çalıştırır ve yağlar. Bu nedenle de kabızlığa doğal çare veya bitkisel çözüm arayanların muhakkak bir suretle kurutulmuş eriği dengeli bir şekilde tüketmeleri önerilir. Kuru eriği çok tüketmek midede şişkinliğe neden olabilir. Peki siyah erik kabızlık yapar mı? Aşırı tüketim durumunda midede ve bağırsaklarda gaz oluşturur ama kabızlık yapmaz. Bu durumdan şikayetçi olan okurlarımızın mümkünse incir kurusu tüketmesini tavsiye ediyoruz.

Kabızlık Sorunu İçin Hintyağı

Doğal müshil ilacı arayanların muhakkak hintyağını mutfaklarında bulundurmalarını tavsiye ediyoruz. Aç karnına 1-2 çay kaşığı hintyağı içildiği takdirde 4-6 saat içerisinde kabızlığı söktürücü etki yapmaktadır. Kabızlığı söktürücü şeyler arasında hintyağı eski uzak doğu geleneksel tıbbında önemli bir yere sahiptir.

Egzersiz

Bağırsakları çalıştırmak için her gün en az 20 dakika yürüyüş yapmanızı uzmanlar tavsiye ediyorlar. Bağırsakları çalıştırmak için hareket etmek zorundayız. Hareketsiz insanlarda sindirim sistemi faaliyetleri de ne yazık ki sağlıklı olmuyor.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın