Kabızlık bir sindirim sistemi sorunudur. Genellikle beslenme yanlışları nedeni ile oluşur. Kabızlığın giderilmesi için ise doğal çözümlerin kullanılması oldukça etkili olacaktır.
Kabızlığı Ne Önler: Kabızlık için Doğal Yöntemler
Kabızlığı ne geçirir: Bal ile elma sirkesi ve sıcak su
Gerekli malzemeler
– Bal – (2 çay kaşığı)
– Elma sirkesi – (2 çay kaşığı)
– Sıcak su – (1 bardak)
Hazırlanışı
Organik bal ve elma sirkesi bir kap içine konur ve içine sıcak su eklenir. İyice karıştırılan bu karışım, kabızlık için kullanılmadan önce çok sallanarak içilmelidir. Kabızlıktan olumlu sonuç elde edene kadar bu işlem kür halinde düzenli olarak takip edilmelidir.
Kabızlığa iyi gelen bitkiler: Yulaf ezmesi ile bal
Bu süreç içerisinde bal, dışkıyı bağırsaklardan rahat geçmesi için nemlendirir. Yulaf ezmesi ise dışkı oluşumu için gerekli lif verir. Bu ikili anti Papatya – inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde daha iyi bir sindirim için yardımcı olur. Aynı zamanda mideyi yatıştırır. Yapılan bu uygulama kabızlık tedavisi için ve ayrıca gelecekte tekrar etmesini önlemeye yardımcı olur.
Gerekli malzemeler
– Bal – (2 yemek kaşığı)
– Yulaf ezmesi – (3 yemek kaşığı)
– Su – (1 su bardağı)
– Papatya çayı poşet – (1)
– Tencere
Hazırlanışı
Bir tencere alınır ve içine yulaf ezmesi, bal ve su eklenir. İyice karıştırılan bu karışım ve ocak üzerinde ısıtılır. Yulaf ezmesinin düzgün pişmesi için birkaç dakika kadar kaynatılır. Sonra bu karışıma bir papatya çayı poşeti eklenir. Yaklaşık birkaç dakika dinlenmesi için bekletilir ve ardından kabızlığa iyi gelmesi bakımından bu ballı karışım içilir. Bu işlemin, kabızlık tedavisi için olumlu sonuçlar alınması açısından düzenli olarak takip edilmesi gerekir.
Kabızlığı önlemek için ne yemeli: Kabızlığı önlemenin yolları
Etkin bir kabızlık tedavisi ve gelecekte tekrarını önlemek için önerilen birkaç ipucu şöyle sıralanabilir.
– Gece yemeğinde yüksek lifli gıdaların düzenli alımı kabızlık tedavisi için çok yardımcı olacaktır.
– Kolay sindirim için günde daima en azından 8 ya da 10 bardak su içilmesi düzenli bağırsak hareketlerini sağlar ve böylece kabızlığı önler.
– Diyet için tavsiye edilen taze meyve ve sebze her gün en az 5 porsiyon tüketilmelidir. Diyet listesine brokoli, ıspanak, domates, havuç, bezelye, mısır, karnabahar, lahana, tatlı patates, turp, gibi sebze ile elma, muz, portakal, armut, üzüm, şeftali, erik, çilek gibi meyve dahil edilmelidir.
– Armut içeriğinde yüksek diyet lifi bulundurur. Ancak, sindirim sistemini düzenlemede çok önemli olan yaklaşık maksimum 5 ile 6 gr lif içerir. Bu yüzden bu meyvenin diyet listesinde yer alması çok önemlidir.
– Kabızlığa faydalı besinler: Daha iyi sindirim için yardımcı olan ve diyet lif açısından zengin bir kaynak ile aynı zamanda sorbitol (doğal müshil ve şeker gibi benzer moleküler yapıya sahip karbonhidrat türü) sahip olan, kuru erik, kuru üzüm, incir ve kayısı gibi kurutulmuş meyveler kabızlığı rahatlatmak için kullanılır. Bu kuru meyveler bağırsak yolundan dışkının geçmesi için su sağlar.
– Kabızlığı rahatlatmak için gerekli lif almak açısından hizmet başına lif bakımından en azından 7 grama sahip yüksek lif içerikli kahvaltılık tahıllar seçilir. Tahıl lifi gerekli miktarda olmadığı takdirde, sonradan sadece tahıl üstüne keten tohumu ya da buğday kepeğinden birkaç yemek kaşığı dökerek gerektiği kadar lif eklenebilir.
– Daha iyi sindirim ve bağırsak hareketi için yemeklerin içine düzenli olarak gravies ve köriler ile zerdeçal, rezene, kimyon tohumları gibi bazı baharatlar eklenir.
– Düzenli olarak günde 3 ya da 4 saat aralıklar ile sık yemek tüketmek gerekir. Gün içinde 3 ana öğün aralarında yenilen atıştırmalıklar kabızlık tedavisi için çok etkili olur. Ancak bu öğünlerin içine taze meyve, tohum, kuru meyve ve fındık eklemek mümkündür.
– Kabızlığa kahve iyi gelirmi: Kahvenin içeriğinde de kolon kas hareketlerini uyarmak ve kabızlığı önlemek için dışkıyı gevşeten doğal müshil bulunmaktadır. Ama diüretik özelliği nedeni ile günde 2 bardak kahveden fazla almamak gerekir ve fazlası tedavi yerine kabızlık sorununa neden olur.
– Akşamları aperatif yerine herhangi yağlı, baharatlı, hızlı tüketilen gıdalar, daha az şeker ile hazırlanmış humus, fındık, tohumlar, kuruyemiş, çikolata yerine elma, armut, üzüm ya da çilek gibi meyveler ile havuç, yeşil fasulye gibi çiğ sebzeler tüketmek sağlık için mükemmel bir beslenmedir. Aynı zamanda kabızlık sorununu önlemek için yardımcı olur ve bağırsak hareketleri için de uyarır.
– Öğün atlamamak ve her öğünde düzgün sıra ile yemek yenmesi sindirim açısından kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olur. Bu sindirim bağırsak hareketleri için etkili olur.
– Müshil için kullanılan bazı maddeler kişiler üzerinde döküntüler, mide bulantısı ya da boğaz ağrısı yapabilir. Bu dışkı yumuşatan laksatifler, özellikle 6 yaşından küçük olan çocuklar ve hamile ya da emziren kadınlar için doktora sorulmadan ve uygun tavsiye olmadan alınmamalıdır. Çünkü bazı yan etkilere neden olabilir.
– Acil tedavi için dışkının boşalmaması, bulantı hissi ve kan kusma ile kabızlıktan dolayı midede şişkinlik ya da ağrı olan ve 3 gün içinde bağırsak hareketleri olmamasından muzdarip kişilerin hemen bir doktor ya da sağlık kuruluşuna danışması tavsiye edilir.
– Tuvalet ihtiyacını bekletmek ya da tutmak kabızlık için teşvik edici bir durum değildir. Aslında, tuvalete düzenli gidilip gelinmesi bağırsakların çalışması için daha etkileyicidir. Her gün düzenli tuvalete gitmek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve boşalmasına neden olur.
– Magnezyum zengin kaynağı nedeni ile kabızlık tedavisinde yardımcı olur. Bunun için, % 72 ya da daha fazlası magnezyum içeren kakaodan yapılmış organik bitter çikolata yemek çok etkili olur. Vücuda alınan magnezyum sindirim sistemindeki kasların gevşemesi için yardımcı olur ve aynı zamanda bağırsak hareketlerini uyarmak bakımından uygun sindirim sistemi geliştirir.
– Meyan kökü içeriğinde dışkıyı ısıtmak için yardımcı olan dışkı yumuşatma kalitesine sahiptir. Bu meyan kökünün birçok çeşitleri denenebilir. Ancak, kabızlık sorununu kolaylaştırmak için bazı meyan kökü sadece çiğnenir ya da düzenli olarak siyah meyan sopa yenebilir.
– Son yıllarda yapılan çalışmalara göre şekersiz sakız çiğnemek, dışkının gevşemesine ve dışarı çıkmasını kolaylaştırarak kabızlık sorunu için yardımcı olur. Sakızın, diş etlerine tatlı bir tat vererek müshil sorbitol içerdiği kanıtlanmıştır.
Tüm bu ilaçlar ve ipuçları, doğal ve etkilidir. Ancak, bazıları diğerlerinden daha yavaş ya da bazıları çok hızlı olarak etki ederler. Bu yüzden kişi kendi için en uygun tedavi yöntemini seçmek zorundadır.
Kabızlık sorunundan dolayı kişi kendini şişirilmiş ve rahatsız hissetmesi durumunda bu önerilen gıdalardan birini kullanabilir. Kabızlık önlemeye yardımcı gıdalar ile ilgili günlük bağırsak hareketi için su ve müshile yeterli miktarda lif almak için günlük diyet listesine eklenir. Kabızlık ile mücadelede bu diyet gıdalar kür şeklinde uygulanır.