“Kadınlara İlham Oldukça Kendimi Başarılı Sayacağım”

Erkeğin daha egemen olduğu iş hayatındaki bu egemenliği değiştirmek ne kadar mümkün sizce? NCR Türkiye – Türkiye ve Büyüyen Pazarlar Yardımcısı Işıl Hasdemir iş hayatındaki insanları değerlendirdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektronik ve Elektronik Mühendisliği mezunu olan Işıl Hasdemir, 20 yılı aşkındır da bilişim sektörü içinde farklı görevler ve firmalarda çalışmış. Evli ve 2 çocuk annesi Hasdemir, NCR Türkiye – Türkiye ve Büyüyen Pazarlar Yardımcısı olarak görev yapıyor.

İş hayatını kadınların değiştirebileceğini söyleyen Işıl Hasdemir’in bu konudaki görüşleri şu şekilde;

Bence hala kadın sayısının istihdamda oranı çok az. Özellikle kuzey ülkeleri ile karşılaştırıldığında. Örneğin son istatistiklere göre şirketlerin sadece yüzde 5.4’ünde üst düzey kadın yönetici var, tam zamanlı çalışanların sadece yüzde 22’si kadın, üniversite mezunu olup işsiz kadın oranı erkeklerden çok daha yüksek yüzde 29 (bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde sadece yüzde 5) Girişim ekosisteminde ise bu oran yüzde 15’lerde.Sonuç olarak kadınların istihdama katkılarının (sadece yönetimden de bahsetmiyorum) düşük düzeyde gerçekleşmesi hem kadınların yapabilirlikleri önünde önemli bir engel teşkil ediyor hem ülkemizin sosyal kalkınmanın gerçekleşmesini yavaşlatıyor.

Ülkemizde fırsat eşitliği yasaları ve hakları gelişmiş ülkeler seviyesinde olmasına rağmen sonuçlar ortada. Burada çalışan, yönetici, girişimci olan tüm kadınlara ciddi görevler düştüğünü düşünüyorum; önyargısız, eşitlikçi fırsatları kadınlara sunmak ve belli oranda kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak.

Erkek egemen çalışma dünyasının profilini ancak biz kadınlar değiştirebiliriz. Dünyada da bu böyle, baktığınızda Fortune 500 şirketin sadece 25’i kadın CEO’lar tarafından yönetiliyor. Özellikle bu bazı sektörlerde daha da kötü, teknoloji/petrol ve finans şirketlerindeki kadın CEO oranı daha vahim durumda. Bir stereotype bilgi var yaygın olan, erkekler kadınlardan daha iyi yönetici olur, kadınlarla çalışmak zordur diye; işte bu yaygın ve 8 Mart kadınlar günü yanlış bilgileri düzeltmek yine biz kadınların elinde. Kadınların eşit temsil edildiği çalışma ortamlarındaki performans, ilişki yönetimi, motivasyon ve sonuç odaklılık konusunda çok daha farklı ve başarılı olacaktır.

Ben hiç bir zaman çalışmakta olan kadın sayısını yeterli bulmam ve daha fazlası için çalışırım. Merkez ofisimizde kadın erkek eşit temsil edilse de maalesef çok teknik bir iş yaptığımız için yurt genelinde erkek ağırlıklı çalışan sayımız. Sahada teknik destek, tamir bakım işlerinde kadın çalışanımız yok, açıkçası talep de yok. Ama ekip olarak bu konuda ısrarlı olup bu kadar teknik konularda da kadın istihdamına kafa yorup plan yapıyoruz, nasıl kadınları bu teknik konularda çalışmak ister hale getirebiliriz diye.

Benim kişisel hedefim ise, sadece Türkiye değil, Orta Doğu ve Afrika’da da kadın istihdamı, kız çocuklarının teknik konulara ilgisinin artırılması konularında çalışıyor olmak. Ne kadar çok kız çocuğuna, kadına ilham olabilirsem o kadar başarılı sayacağım kendimi.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo