Kahvaltı denince aklan gelen ilk yiyecek hiç şüphesiz yumurta. Protein ve besin değeri yüksek her evin olmazsa olmazı yumurtanın alışagelmiş klasik tariflerinden ziyade birbirinden farklı ve enfes tarifleriyle kahvaltı sofralarımıza servis etmek çok kolay. Hadi beraber belki de daha önce hiç görmediğiniz bu tarifleri beraber inceleyelim.
PATATESLİ YUMURTA
Patatesli Yumurta Tarifi İçin Malzemeler:
- 250gr haşlanmış patates
- 3 adet yumurta
- 1 adet kırmızı soğan
- 50 gr sucuk
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 50 gr mozzarella peyniri
Patatesli Yumurta Yapılışı:
- Patateslerin kabuklarını güzelce soyun ve patatesleri küp şeklinde keserek 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin ve haşlayın.
- Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
- Tavayı ocakta ısıtın ve yağlayın.
- Sucukları, biberleri ve kırmızı soğanı küp şeklinde doğrayın.
- Önce sucukları ve daha sonra biber ve soğanları tavada pişirin ve hemen ardından haşlanmış patatesleri ekleyin. Yavaş yavaş karıştırın.
- Ardından patatesler ilave edin ve yaklaşık 5 dakika patateslerle pişirin.
- Tavanın üç ayrı yerinden patatesleri ezin ve yumurtalar için boşluk yaratın.
- Yumurtaları düzgünce boşluğa yerleştirin ve üzerlerine mozzarella peyniri gezdirin.
- Fırında yaklaşık 5 dakika pişirin ve üzerine taze soğan serperek servis edin. Afiyet olsun
YUMURTA DOLMASI
Yumurta Dolması Tarifi İçin Malzemeler:
- 7 adet yumurta
- 1 avuç maydanoz yaprağı
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı Ayçiçek yağı
Yumurta Dolması Yapılışı:
- Kaynatıp altını kısıp bıraktığımız suda 6 adet yumurtayı 9-10 dakika haşlayın.
- Sonrasında 1-2 dakika boyunca oda sıcaklığında suyun içine koyup pişme işlemini durdurun.
- Kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün.
- Sarılarını bir kaşık yardımıyla çıkarıp alın. Beyazlarını da ayrı bir yerde tutun.
- Sarıları bir çatalla ezip ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ile karıştırıp bir harç haline getirin.
- Hazırladığınız harcı tekrar yumurta beyazlarının içine doldurun. Sıkı doldurmaya çalışın.
- O sırada 1-2 parmak derinliğinde sıvı yağı kızdırmaya başlayın. Çok yüksek ateş olmamasına dikkat edin.
- Doldurma işlemi tamamlanınca, yumurtaları kenarda çırpılmış 7. yumurtaya önlü arkalı bandırıp, kızartmaya alın.
- Altın sarısı renge ulaşınca yumurtaları kenardaki servis tabağına, altta yağı emmesi için koyduğumuz kağıt havluların üzerine alın.
Afiyet olsun
EKMEK ÇANAĞINDA YUMURTA
Ekmek Çanağında Yumurta Tarifi İçin Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 3 adet yuvarlak ekmek
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 dal taze soğan
- 2 adet yeşilbiber
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 kaşığı taze çekilmiş karabiber
Ekmek Çanağında Yumurta Yapılışı:
- Yuvarlak ekmeklerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesin. İç kısımlarını bir kaşık yardımıyla çıkartın.
- Uç kısımlarını alıp ortadan ikiye kestiğiniz yeşil biberleri yarım ay şeklinde kesin. Ayıklanmış taze soğanları ince ince kesin.
- Zeytinyağı ve tereyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Sırasıyla; yeşil biber ve taze soğanları katıp orta ateşte, kısa bir süre soteleyin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ekleyip ocaktan alın.
- Soğuması için kısa bir süre beklettiğiniz yeşil biberli karışıma rendelenmiş kaşar peyniri katıp karıştırın. Hazırladığınız peynirli karışımı ekmek içlerine paylaştırın. İçlerine birer adet yumurta kırın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 20 dakika yumurtalar katı bir kıvam alana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız sıcak ekmek çanaklarını çok ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
TEREYAĞLI YUMURTA KAPAMA
Tereyağlı Yumurta Kapama Tarifi İçin Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çaykaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Tereyağlı Yumurta Kapama Yapılışı:
- İlk olarak yumurtaları haşlayın. Kabuklarının kolay soyulması için haşlanırken içerisine birkaç dilim limon atabilirsiniz.
- Haşlanmış yumurtaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin.
- Bir tavada (bakır tava olursa daha lezzetli olur) yeterince tereyağını eritin. Yağı yakmamaya dikkat edin. Yağ kızmaya başladıktan sonra yumurtaların sarı yüzü yağa bakacak şekilde yatırın.
- 1-2 dakika bu şekilde pişmesini bekleyin ardından üzerine pul biber, tuz, karabiber ve kekik serpip ocaktan alın. Yumurta kapamanız hazır. Afiyetler olsun.
YUMURTALI EKMEK
Yumurtalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet bayat ekmek
- 1/2 çağ kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı pulbiber
- 1/2 çay kaşığı kekik
Yumurtalı Ekmek Yapılışı:
- Bir kasenin içinde yumurta, tuz, karabiber, kekik ve pul biberi homojen bir kıvama gelene kadar çırpın.
- Dilimlenmiş bayat ekmekleri yumurtalı karışımın içerisine batırın.
- Tavada yağı kızdırın ve harcı içine çekmiş ekmek dilimlerini arkalı önlü altın sarısı kıvamına gelene kadar kızartın. Sıcak olarak servis edin.