Kalp hastalıkları herkesin korkulu rüyası. Hele ki kalp krizi… Peki kalp krizi geçirdiğimizi anlamak mümkün mü? Kalp krizi belirtileri ile kriz geçirip geçirmediğinizi anlayıp önlem alabilirsiniz…
En riskli hastalıkların başında gelir kalp hastalıkları. Çünkü kalp vücudun diğer tüm organlarının çalışmasını sağlayan ana organdır. Kalp krizi de kalp hastalıklarının en yaygın ve ani olarak ortaya çıkanıdır. Kalp krizi için önlem alınabilir mi? Şöyle ki bir takım semptomlar kalp krizi geçirip geçirmediğinizi anlamanız için size yardımcı olacaktır. Ama önce “kalp krizi nedir, neden kalp krizi geçirilir” sorularının yanıtlarına bakalım.
Kalp Krizi Nedir?
Ölüm riski çok yüksek olan sağlık problemlerinden biri olan kalp krizi, ilk duyulduğunda herkeste aynı korku ve paniğin yaşanmasına neden olur. Kalbi beslemekte olan atar damarlardan biri ani bir tıkanma nedeniyle kalbin yeterinde kasılamamasına, oksijen alamamasına neden olur. Bu esnada kalpte meydana gelen hasara kalp kriz adı verilir. Zamanında müdahale edilemeyen kalp krizleri kötü sonuçlar doğurabilir. Peki kalp krizi neden olur, kalp krizi kimlerde olur?
Kalp Krizi Belirtileri
Kimlerin kalp krizi geçirme riski altında olduğunu öğrendiğimize göre, şimdi gelelim “Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlayabiliriz” kısmına… Aslında kriz öncesi vücut bazı alarmlar verir, biz bunları erkenden fark edebilirsek krizi en az hasarla atlatmayı başarabiliriz.
- Günlerdir süren göğüs ağrısı,
- Nefes almakta zorlanmak,
- Çok çabuk yorulma,
- Göğüste ağrı dışında sıkışma ve baskı hissedilmesi,
- Sol kolda ağrı,
- Göğüsten kola, çeneye ya da mideye doğru uzanan ağrı,
- Aşırı terleme,
- Kalp çarpıntısı,
- Şiddetli bulantı ya da kusma hali gibi durumlar kalp krizi göstergesi olabilir.
Yukarıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasını gözlemliyorsanız hemen önlemini almanız, hatta acil bir şekilde bir sağlık kuruluşuna gözükmeniz gerekir. Çünkü kalp krizi asla ihmale gelmeyecek bir hastalık türüdür.
Kalp Krizi Kimlerde Olur?
Bu önemli sağlık problemini yaşama ihtimali yüksek olan bazı hastalık grupları bulunuyor. Yani bazı hastalıklara sahip olan kişiler kalp krizi geçirme riskine sahiptirler.
- Yüksek (hiper) tansiyon hastaları,
- Sigara içen,
- Şeker hastaları,
- İlerlemiş yaşa sahip olanlar,
- Sağlıksız bir yaşam sürenler (alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar ve sürekli sağlıksız beslenme)
- Yüksek kolestorel hastaları,
- Genetik olarak ailede kalp hastalığı olanlar,
- Obezite (şişmanlık) hastalığı olanlar kalp krizi riski altındadır.
Bu hastalıkları olan kişilerin sağlıklarını kontrol altına almak için çok dikkat etmeleri gerekir.
Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalıdır?
Çoğu kişi kalbinde hissettiği bir ağrı ya da sıkışma sonrası paniğe kapılıp ne yapacağını şaşırabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığında en önemli şey soğuk kanlı olup, paniğe kapılmadan önerilen şeyleri yapmaktır. Kalp krizinde ilk bir saat hasta için çok kritik bir süreçtir. Kendinizin ya da başka birinin kalp krizi geçirdiğinizi anladığınız zaman;
- İlk olarak yapılacak şey en acil şekilde 112’yi arayarak bir ambulans çağırmaktır.
- Kriz geçiren kişinin rahat nefes almasını sağlamak için ortamdaki kapı veya cam kapalıysa açılıp içeri oksijen girmesini sağlamak gerekir.
- Kriz geçiren kişiye yapılacak ilk ve en temel müdahale hemen yatar pozisyona almaktır.
- Kişinin yakasını kapatan ve rahat nefes almasını engelleyen bir kıyafeti varsa boğaz ve yaka kısmını rahatlatın.
- Hastaya aspirin içirilip kanın sulanmasını sağlamak yapılacak olan en yerinde müdahale olacaktır.
- Eğer kendiniz kriz geçirdiğinizi fark ettiyseniz kuvvetli olarak öksürmeye başlamalısınız. Çünkü bu kuvvetli öksürük kan akımını hızlandırarak kalp ritminin normal seviyede kalmasını sağlar.
- Hastanın cildi soluk ise, çok fazla nefes alıp veriyorsa tansiyonunda bir oynama olabilir. Bu durumda ayaklarını havaya kaldırmakta fayda olabilir.
- Eğer hasta kusuyorsa boğulmaması açısından başı hafifçe yan tarafa doğru çevrilmelidir.
- Tüm bunların dışında hastaya zarar vermemek açısından hiçbir müdahalede bulunmamak, acil sağlık personellerinin gelmesini beklemek gerekir.