Kanser Neden Olur?
Kanser hastalığı anormal hücre bölünmeleri ve bu bölünmelerinde diğer doku ve organları istila etmesi sonucu oluşur. Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında 2. sırada bulunmaktadır. Dünyada ölen tüm erkeklerin yarısı ve ölen tüm kadınların üçte 1’i kanser nedeniyle ölmektedir.
Kanser Hücrelerinin Büyümesi ve Metastaz Nasıl Olur?
Normalde her organ kendi hücrelerini üretir ve kendi hücrelerini barındırır. Ama bazen bazı nedenler dolayısı ile hücre bölünmesinde anormallikler görülür ve hücreler kontrolden çıkarak başka bir organın içerisinde gelişir. Bu hücreler büyüyerek tümörlerin oluşmasına neden olur. Tümörlerin büyümesi farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Ancak, tüm tümörleri büyüyen ve kötü huylu tümörler değildir. Bazı tümörler iyi huylu olarak adlandırılır. Bu tümörler ya hiç büyümez ya da büyüme diğer organlara sıçramaz ve baskı yapmaz. Kanser hücrelerinin büyüyerek kan ya da lenf sistemini ele geçirmesinin ardından tüm organlara yayılmasına metastaz denir. Metastaz yapmış kanser gelişmiş olarak kabul edilir ve metastatik kanser tedavisi daha sert tedaviler içerir. Bu kanser türü ölümcül olabilir.
Kanser Çeşitleri Nelerdir?
- Akciğer kanseri,
- Cilt kanseri,
- Meme kanseri,
- Prostat kanseri,
- Mide kanserleri,
- Deri kanserleri,
- Mesane kanseri,
- Kalın bağırsak (kolon) kanseri,
- Yumurtalık kanseri,
- Tiroid kanseri,
- Rahim kanseri,
- Lenf kanseri
Kanser vücudun diğer bölümlerine yayılsa da ilk olarak başladığı bölgenin ismini alır. Örneğin, akciğerlerde başlayan ve karaciğere yayılan kanser hala akciğer kanseri olarak adlandırılır. Ayrıca bazı kanserler için kullanılan çeşitli klinik isimler şunlardır:
– Karsinom; deri veya dokularda oluşan ve diğer organlara yayılan kanser türüdür.
– Sarkom; kemikler, kaslar, kıkırdak ve kan damarları gibi bağ dokusu kanserdir.
– Lösemi; kemik iliği ve kan hücrelerinde oluşan bir kanserdir.
– Lenfoma ve miyelom; bağışıklık sistemi kanserleri türleridir.
Kanserin risk faktörleri ve kanser tedavisi
Kanseri tetikleyen faktörler bellidir. Bu faktörler şunlardır:
Kanseri Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
– Beslenme düzeni
– Kimyasallara maruz kalmak
– Korunmasız güneşe maruz kalmak
– Genetik faktörler
– HPV gibi bazı virüsler
– Sigara kullanmak
Kanser varlığı gösteren belirtiler verir. Belirtilerden biri ya da birkaçı sizde de varda bir doktora gözükmenizde fayda olabilir. Kanser riski taşıyan belirtiler başka hastalıkların da nedeni olabilir. Bazı kanser vakaları ise hiçbir belirti göstermez. Bu nedenle sık sık muayene olmanız önemlidir. Kanser vakalarında erken teşhis hayati önem taşır. Başlıca kanser belirtileri şunlardır:
Kanser Belirtileri
– Ağrı
– Derinin altında bir yumru
– Yeni bir ben oluşumu ya da boyutunu değiştiren aktif benler, içerisinde tüy çıkan benler ve lezyonlar
– Ses kısıklığı
– Kan düzeyinin yükselmesi ya da nefes darlığı, öksürük (Özellikle geçmeye öksürük)
– Yutmakta zorluk yaşama ya da yemek yedikten sonra midede ağrı ve mide ekşimesi
– Bağırsak ya da mesane alışkanlıklarında değişiklikler ve kanda idrar veya dışkıda değişiklikler
– Açıklanamayan kilo kaybı ya da kilo alımı
– Genişlemiş lenf düğümleri
– Karıncalanma hissi, görme değişiklikleri ya da nöbetler gibi nörolojik belirtiler
– Aşırı zayıflık ya da aşırı yorgunluk
– Depresyon
Kanser günümüzde erken teşhis durumunda tedavisi geliştirilmekte olan bir hastalıktır. Bu hastalık bazen belirtiler gösterse de genelde ilk zamanlarında hiçbir belirti göstermeyebilir. Ve hastalık ilerlediğinde tedavi çok daha risklidir. Bu nedenle erken teşhis kanser vakalarında oldukça önemlidir. Sık sık doktora başvurarak gerekli tahlilleri yaptırmalı ve durumunuzu kontrol ettirmelisiniz. Bu şekilde hastalık ilerlemeden durdurabilirsiniz. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise kemoterapi gibi yorucu tedaviler gerekebilir. Bunun gibi tedavilerin yanı sıra hastanın ağrılarını rahatlatmak için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Kanser tedavisinde en önemli nokta hastanın moralidir.