Keten tohumu ketengiller familyasına ait olan ve keten cinslerinin en yaygın olarak bilinen bir türüdür. Haziran ve bunu takip eden yaz aylarında çiçek açar.
Keten tohumu besin olarak tüketildiği gibi baharat olarak da tercihen kullanılmaktadır.
Keten Tohumunun Sağlığa Faydaları
Asırlardır medeniyetlerin mutfaklarında farklı amaçlarda kullanılan keten tohumu aynı zamanda sağlık açısından pek çok faydası vardır.
Aysha ekibi olarak bu yazımızda keten tohumunun en önemli 12 faydasından bahsedeceğiz.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Keten tohumunun en çok kilo vermek için tercih edildiği bilinmektedir.
Metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olduğu için yağların da etkili bir şekilde yakılmasına yardımcı olmaktadır.
Keten tohumunun hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmasının en önemli nedenlerinden birisi de bağırsakları çalıştırmasıdır.
Kabızlığın Önüne Geçmektedir
Sürekli olarak kabızlık çeken kişilerin şiddetli bir şekilde karın ağrısı ve buna bağlı olarak da şişlik çektikleri bilinmektedir.
Keten tohumu ise bağırsakların daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Kabızlık sorunundan sağlıklı bir şekilde kurtulmak için düzenli olarak sabahları aç karnınıza keten tohumu tüketmeniz yeterli olacaktır.
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Yardımcı Olur
Keten tohumu özellikle güçlü bir vitamin deposudur. İçerisinde bol miktarda omega 6 ve omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır.
Bunlar sadece bağışıklık sistemi için değil kemik gelişimi için de oldukça faydalı olan yağlardır. Aynı zamanda keten tohumunun içerisinde bulunan alfa-linoleik asit ise bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan en önemli maddedir.
Bu asit sayesinde vücuda mikrop girmesi engellenmektedir.Bu sayede de bağışıklık sistemini çeşitli hastalıklara karşın korumuş olur.
Yüksek Kolesterolü Düşürür
Keten tohumu kolesterol sıkıntısı çekenler için de etkili doğal bir şifa kaynağıdır.
Keten tohumunun içerisinde bulunan yağ asitleri kolesterolün dengede kalmasına yardımcı olur.
Hem iyi hem de kötü kolesterol olarak bilinen kolesterol çeşitlerinin dengede kalması için keten tohumunun düzenli olarak tüketilmesi oldukça önemlidir.
Kanser İle Mücadelede Etkilidir
Keten tohumunun kanserli hücreler üzerindeki etkisinin halen araştırılmakta olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak bağışıklık sisteminin hızlı bir şekilde güçlendirici bir etkisi olduğu için kanserli hücrelerin de çoğalmasının önüne geçmektedir.
Bunun için keten tohumunun direkt olmasa da kanserli hücreler üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.
Hormon Dengeleyicidir
Kadınlar üzerinde keten tohumunun faydası çoktur. Kadınsal hormonların dengede tutulması için keten tohumunun düzenli olarak tüketilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Hormonların dengede tutulması için gerekli olan lignans maddesinin keten tohumunda da olduğu tespit edilmiştir.
Bu yüzden de keten tohumu hem kilo vermek isteyen bayanlarda hem de hormon sorunu yaşayan bayanlarda en etkili olan doğal yöntemlerden birisidir.
Hormonları düzenleyici olan bu maddenin meme kanseri üzerinde de olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Menopoz Döneminde Faydalıdır
Keten tohumu üzerinde yapılan araştırmalarda menopoz döneminde de olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Bu dönemde kadınların yaşamış olduğu sıkıntılardan birisi olan vajinal kuruluk sorunu için keten tohumu doğal bir şifa kaynağı olarak tercih edilmelidir.
Aşırı terleme ve stres için menopoz döneminde keten tohumunun faydalarından yararlanabilirsiniz.
Vitamin Deposudur
Metabolizmanın güçlenmesi için yeterli olan vitaminlere sahiptir. B vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Vücudun ve iç organların sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamin değerlerine sahiptir.
Magnezyum ve manganez ise bunlardan en önemlileridir.
İskelet sisteminin sağlığını koruması için keten tohumunun düzenli tüketiminin oldukça önemli olduğu bilinmektedir.
Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır
Keten tohumu yüksek vitamin değerlerine sahip olduğu için kalp sağlığı için de olumlu etkilerin oluşmasına yardım etmektedir.
Özellikle kalp sağlığı için en önemli konulardan birisi olan kolesterol seviyesini dengede tutmaktadır.
Bu da damar tıkanıklarının oluşmamasına ve kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Kan şekerini de dengeleme özelliğinden kaynaklı olarak pek çok kalp hastalığının da önüne geçebilmektedir.
Ciltteki İltihaplarda Etkilidir
Sadece keten tohumu değil keten tohumu yağı da oldukça faydalıdır. Ciltteki iltihap oluşumunun önüne geçmek için keten tohumu yağı kullanılabilir.
Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen hastalıların yardımcı tedavisinde de keten tohumu yağının faydaları çoktur.
Romatizma Ağrılarında Etkilidir
Keten tohumu yağı ile romatizma ağrılarını geçirmek mümkündür.
Romatizma ağrılarının önüne geçmek için ise sadece keten tohumu yağını masaj ile sürmeniz yeterli olacaktır.
Sinir Sistemi İçin Faydalıdır
Günlük olarak düzenli bir şekilde keten tohumunun tüketilmesi sinir sistemi için de oldukça faydalıdır.
Yoğurt ile birlikte tüketildiğinde sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Keten Tohumunun Besin Değerleri
- 100 gr keten tohumunun içerisinde 533 kalori bulunmaktadır.
- 42 gr toplam yağ oranına sahip olan keten tohumu aynı zamanda 30 mg sodyum ve 813 mg potasyum oranına sahiptir.
- 29 gr karbonhidrat içeren keten tohumu 27 gr diyet lifi ve 1,6 gr şeker oranına sahiptir.
- Özellikle kalsiyum açısından oldukça zengindir.
- 100 gr keten tohumunun içerisinde 255 mg kalsiyum bulunmaktadır.
- 392 mg magnezyum ve 5,7 mg demir oranı ile oldukça güçlü bir vitamin içeriğine sahiptir.
Keten Tohumunun Sağlığa Zararları Ve Yan Etkileri
- Keten tohumu oldukça kısa süre içinde bozulmaya yatkın bir yapıya sahiptir. Bunun için azar azar alınmalı ve kısa süre içinde de tüketilmelidir.
- Keten tohumu alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilmektedir.
- Aşırı tüketimi bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına neden olacağı için ishal sorunu meydana getirebilir.
Sonuç
Keten tohumunu tüketirken nasıl ve ne kadar tükettiğinize dikkat etmenizde fayda olacaktır. Günlük olarak keten tohumunun en uygun tüketimini ise şu şekilde yapabilirsiniz:
Sadece iki su bardağı ölçüsündeki suyun içerisine bir çorba kaşığı keten tohumunu iyice ezerek katın. Ardından iyice karıştırarak suyun kaynamasını bekleyin.
Sadece 10 dakika kadar keten tohumunu bu şekilde kaynattıktan sonra soğutarak keten tohumunu içebilirsiniz.