Kendini herkesten üstün olarak görme, kendini dünyanın en güzeli sanma ve diğer bireyleri çirkin bulma ya da etrafındakileri aşağılama gibi belirtileri olan kibir, bir hastalık mı yoksa bir hastalığın belirtisi mi? İşte cevabı….
KENDİNİ OLUMLU OLUMSUZ HER ŞEKİLDE KABUL EDEN KİŞİDE KİBİR OLMAZ
Kendini gerçekçi bir şekilde analiz eden bir insanda kibir olmaz. Her insan biriciktir, hiçbir insanı küçük görmemek gerekir. Narsistik kişiler kendilerini üstün, diğerlerini küçük görür. Bu durumu kişilik haline getirmişlerdir.
MODERNİZM BİZLERE FARKINDA OLMASAKTA KİBİRLİ OLMAYI EMPOZE EDİYOR!
Narsistik kişinin kendine hayranlık hastalığıdır. Kişiliğindeki en büyük ana tema da büyüklük duygusudur. Modernizm, kapital sistemde özgüven adı altında gururlu ve kibirli olmayı bizlere empoze ediyor. Kendini övmeyi beceri olarak sunuyor.
KİBİRLİ KİŞİLER KENDİLERİNİ KUTSALLAŞTIRIYOR
Kibirli kişiler, başkalarını küçük görmez ama kendini büyük görür. Bu tarz kişiler mütevazı gibi gözükür. Fakat yakın ilişkilerde anlaşılır ki kişi kendini kutsallaştırmıştır. Bu tarz büyüklük kendine tapmaktır. Sahip olduğu birçok nimeti kendinden bilmektir.
KİBİRLİ KİŞİLER ZAMNLA ETRAFINDAKİ HERKESİ KAYBEDERLER
Büyüklük hastalığı olan kişiler sınırlarını ve nerede duracaklarını bilmezler. Ben en iyi liderim diyen kişilerdir. Büyüklenerek konuşan kişilerdir. İnsanlar anlamasa da bu davranışlar ahlaka zıt düşer. İnsanlar sevmez ve soğurlar o kişilerden. Bu tipler farkında olmadan sevilmezler. Kibir itici ve soğuk bir duygudur ve onun için kibirli kişiler yalnız kalır. Başarılı oldukları zaman etrafları dolu ve kalabalıktır. Emekli olduklarında veya başarılarını, güçlerini kaybettikleri zaman bu kişiler yapayalnız kalırlar.
KİBİRLİ KİŞİLER, SIRADANLIKTAN KORKAR VE SEVMEZLER
Kibirli kişilerin arkasında sıradan olma korkusu vardır. Onun için ‘Sıradan olmaktansa hiç yaşamayayım’ der. Narsistik yaralanma dediğimiz yaralanma yaşar. Başarısız olduğu zaman ‘Ben başarısızım neden yaşayayım ki?’ diyerek intihar eder, narsistik yaralanma yaşayanlar. Onun için başarısızlığı tolere edemezler. Dünyada intiharın artış sebeplerinden birisi de narsisizmin bir illet şeklinde küresel olarak yayılmasıdır.
HERKESİ KONTROL ETMEYİ ARZULARLAR
Narsistik insanın en büyük özelliği ‘Ben her şeyi kontrol etmeliyim, hep benim dediğim olsun’ der. Aşırı kontrol duygusu vardır. Çocuğunun, eşinin gördüğü rüyayı bile kontrol etmek ister, bu davranışın arkasında narsisizm vardır. Mütevazı rolü oynasa bile iç dünyası öyle değildir. Sıradan olma korkusu nedeniyle devamlı çalışırlar. Kapital sistem bu kişileri çok iyi kullanır. ‘Başarısız olmaktansa ölmem daha iyi’ diyerek ölümüne devam ederler. “Ya ölüm ya başarı” yaşam felsefeleri budur. Çok çalışır, çok üretirler hep parmakla gösterilen, özel, üstün olmak isterler.