Kıl Batması Nedir?
Kıl batması ağda veya tıraş yapılmış bölgelerde meydana gelen ve çoğu zaman kıl batığına yatkın kişilerde oluşur. Kıl batması ve kıl dönmesi genellikle birbirine karıştırılır ancak birbirinden çok farklıdır. Kıl dönmesi ve kıl batması arasındaki en büyük fark vücutta görüldüğü bölgelerdir. Kıl batması nedir, kıl batması neden oluşur, batık kıllar nasıl çıkarılır gibi sorularınız var ise bu yazı sizin için.
Kıl Batması Neden Oluşur?
Kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olan kıl batması, tıraş ve ağdanın yapıldığı bölgelerde meydana gelir. Kıl batığına yatkın kişilerde görülebilen hastalık, kadınların kol, bacak, koltukaltı ve bikini bölgelerinde görülür. Erkeklerin tıraş bölgelerinde görülebilen kıl dönmesi, kadınlar da daha az görülür ve bu problemle karşılaşan bir kişinin ihmal etmeden doktora başvurması gerekir.
Kıl batması, ölü derinin kıl köklerinin çıkmasına engel olarak yana doğru çıkmasına ve kılların kıvrılarak derinin içerisinde uzamasına neden olur. Müdahale edilmemesi durumunda enfeksiyon kapabilen batık kıllar, iltihaplanması durumunda doktora başvurulması gerekir. Fakat iltihaplanma durumu yoksa batık kıllar genellikle kendiliğinden geçer.
Batık Kıllar Nasıl Çıkarılır?
Vücuda yapılan epilasyon veya ağda sonucunda kılların deri yüzeyine çıkmasının engellenmesi sonucunda oluşan batık kıllardan kurtulmak için evde kolayca uygulayabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik…
- Batık kılların bulunduğu bölgelere jilet yaparak genellikle ağda sonucunda oluşan batık kıllarınızdan kurtulabilirsiniz.
- Ağda sonrasında batık kıl oluşumunu engellemek için zeytinyağı uygulanabilir.
- Duş sırasında ıslak vücudunuza yapacağınız kese ile batık kılların ortaya çıkartmasında etkili olacak.
- Kıllarınız uzamadan ağda yapılmalı. Aksi takdirde uzun kıllar kökten çıkamayarak cilt altında kalabilir ve batığa neden olur.
- Batığın üstündeki ölü deriyi kaldırmak amacıyla peeling uygulanabilir.
- Cımbız yardımı ile batık kıllar dışarı çıkarılabilir.
Yukarıda yazılan kolay ve ekonomik yöntemlerle batık kıllarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak bölge enfeksiyon kapmış ve iyileşmiyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.