Kilo Kontrolüne Kış Aylarında Başlayın

Kış ayları özellikle de Ocak-Şubat dönemi en çok yağlandığımız ve göbeği, beli ve baseni kalın kıyafetlerle kapatılıyor. Ayrıca kışın günlerin kısa oluşu, soyunup giyinmenin zor olması, spor yapılmaya üşenilmesi ve hava koşulları gibi birçok etkenden dolayı depresif, düşük enerji ile kilo kontrolünün üstüne gidilmemesinden dolayı toksin birikiyor. İlkbaharda çok sert diyet programı ve detokslar yapılması yerine kış aylarında dikkat edilirse sonraki aylarda sorun yaşanmaz.

Lahana Çorbası Tarifi

Lahana Corbasi Diyeti
Lahana Corbasi Diyeti

Malzemeler;

– 1 tane beyaz lahana

– 1 çay kaşığı tuz

– ½ yemek kaşığı zeytinyağı

– 1 silme tatlı kaşığı kimyon

– 1 silme tatlı kaşığı toz zencefil veya 1 parça taze zencefil rendesi

– 1 çay kaşığı toz zerdeçal

– 1 büyük boy kuru soğan

– 3-4 tane acı sivri biber

– 3-4 diş sarımsak

Yapılışı;

– Tüm malzemeleri iyice yıkanır.

– İri parçalara bölünerek bir tencereye alınır.

– Bol miktarda su eklenerek önce yüksek, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişirilir.

– Malzemeler beyaz lahana tam olarak yumuşayıncaya dek kaynatılır.

– Daha sonra blenderdan geçirilip servise hazır hale getirilir.

Lahana detoksu iki türlü yapılabilir. Akşamları hiç yemek yemeyerek iki kase lahana çorbası içilecek. Diğer seçenek ise hafta da bir gün hiç yemek yemeyerek sabahtan akşama kadar 2.5 litre lahana çorbası içilmeli. Lahana çorbasını içerken yanında ekmek vs. başka hiç şey tüketilmemeli. Yağ yakan ve zayıflatan bir çorba.

Soğan Çorbası Tarifi

Malzemeler;

– 1 adet açık kahverengi kabuklu kuru soğan

– 2 bardak içme suyu

Yapılışı;

– Soğanın kabukları kırmızı, mor ya da beyaz kabuklu olanlardan seçmelisiniz.

– Bunlar yapılacak kürde etkili oluyor.

– Soğan kök ve buğdayla birlikte kullanılacağından dolayı yıkadıktan sonra sirkeli suyun içinde 4-5 dakika bekletmelisiniz.

– Bu şekilde dezenfekte olmasını sağlarsınız.

– Suyu bir tencerenin içine koyarak, ocağın üzerinde kaynamaya bırakın.

– Kaynadıktan sonra kuru soğanı dört parçaya bölerek içine atın.

– Bu şekilde yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynattıktan sonra kür hazır hale gelecektir.

– Kullanıma hazır olması için biraz ılınmasını bekleyin.

– Sabah akşam aç karnına 1 büyük çay bardağı içiniz.

Soğan kürünü ise bir hafta boyunca akşamları iki kase içilebileceği gibi hafta da bir gün sabahtan akşama kadar başka hiçbir şey yemeyerek 2.5 litre soğan kürünü tüketebilirsiniz. Gün boyunca içilecek soğan kürünün yanı sıra gün içerisinde bol sıcak su ve gazı önlemesi için rezene çayı içilmeli.

Enginar Çorbası Tarifi

Malzemeler;

– 5-6 adet enginarın dış yaprağı (en dış yaprağı atılarak)

– 2-3 adet sap yaprağı (eğer taze yerine kuru yaprak ise 3 avuç ekleyin)

– 3 avuç kuru hindi bağ veya bulunabilirse yarım demet taze hindi bağ

– 3.5 çorba kaşığı deve dikeni

– 1 parça rendelenmiş kök zerdeçal

– ½ tatlı kaşığı lavanta

– 2 kabuk tarçın

– 2 adet limon

Yapılışı;

– Tüm malzemeler 7 litre suya atılıp 5 dakika kaynatılacak.

– 15 dakika dinlendikten sonra süzülüp serin bir yere konulacak.

– Her sabah ve akşam 1 küçük boy su bardağı içilecek.

– 40 gün boyunca bu kür yapılacak.

Kış ortasında karaciğer yağlanabiliyor. Karaciğerdeki yağlanmayı azaltması için 40 gün boyunca Enginar detoksu uygulanması durumunda karaciğerdeki yağlanmayı azaltacaktır.

Kışın çok geç ve ağır yememek oldukça önemlidir. Sabah karbonhidrat ağırlıklı değil de protein ağırlıklı beslenilmeli. Örneğin kahvaltıda çökelek peyniri, bazen yoğurt, yumurta, soğuk et, kavurma, pastırma, bir dilim tam buğday veya tam tahıllı ekmek, roka, kuzukulağı, dereotu, tere, maydanozdan oluşan kahvaltı tabağı bol proteinli bir öğün olur. Öğlen yemeğinde ise; balık, et veya tavuk yiyerek akşam sadece detoks çorbası içilerek toksin atılır incelerek zayıflamanızda yardımcı olur.

Detoksa Yardımcı Çay Tarifi

yasemin cayi
yasemin cayi

Malzemeler;

– 2 çay kaşığı beyaz çay veya yeşil çay

–  2 tatlı kaşığı iri kıyılmış zencefil

– 5-6 tane karanfil

– 1 tane çubuk tarçın

– 3-4 tane saplarıyla beraber maydanoz

Yapılışı;

Bunları kaynar suda 30 saniye kaynattıktan sonra ateşin altını kapatın ve 4-5 dakika demleterek süzün. İçerisine şeker koymadan 2 litreye çeyrek limon suyunu ekleyerek gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Bu çay kışın hastalanmayı önler, ödem atmanızda, yağ yakmanızda ve zayıflamanızda yardımcı olur.

Dr. Ender Saraç
Dr. Ender Saraç
Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo