Uzman Diyetisyen Zehra Bora
Siz de yaz ayları bittiğinde içini hüzün kaplayanlardan mısınız? Kışın habercisi olan çiseleyen yağmurlar, içimizi ürperten rüzgarlar sahneye çıktığında ‘Eyvah!’ diyorsanız bu yazı tam size göre!
Kış aylarında hava erken kararır ve maalesef hava şartları kötüdür, bu yüzden çoğumuz bir an önce evimize gidip sıcacık battaniyemize kavuşmak isteriz. Sosyalliğimiz azalır, hareket etmemiz kısıtlanır. Bu durumda beynimiz mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini arttırmaya çalışır, e işin ucunda mutluluk varsa ilk aklımıza gelen basit karbonhidratlar olur dolayısıyla kilo artışı yaşarız. Kış aylarında kat kat giyinmenin de verdiği rahatlıkla saklanan göbeğimiz yaz aylarının yaklaşmasıyla gün yüzüne çıktığında ise iş işten geçmiş olur ama nafile…
KİLO ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN MÜDÜR?
Tabii ki evet! Öncelikle öğün atlamamaya özen gösterilmeli. Öğünlerimiz düzenli ve zamanında alınmalı. Böylelikle tokluk süremiz uzayacak ve dolaptaki çikolata artık eskisi gibi ilgimizi çekmeyecek. Ziyadesiyle öğün atlamamak kan şekerimizdeki ani iniş çıkışlara engel olarak sağlığımızı da korumuş olacak.
Yine soğuk havaların gelmesiyle vücudumuz kendini korumak için bazal metabolizma hızını düşürmekte, vücut ısısını arttırmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duymakta, bu durumda daha yağlı ve kalorili yemeklere eğilim göstermemize neden olabilmekte. Aman dikkat! Oyuna gelmeyin…
KİLOMUZU KORUDUK, YA HASTALIKLAR?
Kara kışı hastane kapılarında değil de en sağlıklı şekilde karşılamak istemez misiniz? İsteriz dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için altın değerinde özellikle A vitamini, C vitamini antioksidan kaynağı besinlerden faydalanın derim.
C vitamini vücut direncini artırmakta, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamakta. E daha ne yapsın? İşte bu nimetlerden faydalanmak istiyorsak turunçgiller (limon, portakal…) ve yeşillikleri dolabımızdan eksik etmememizde fayda var.
Kış aylarında özellikle nar, avokado ve ananas güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirip bomba etkisi yaratan bu mucize yiyecekleri yeteri kadar neredeyse her gün tüketebilirsiniz.
BESLENME TÜYOSU…
Mevsim sebze ve meyvelerini tercih etmeliyiz. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler A, C, K vitaminleri ve folik asit açısından zengindir.
Balkabağı; hem düşük kalorili hem de A, C, B6, K vitaminleri, folik asit ve potasyumdan zengindir. Çorbaların içine katıldığında tadın enfes olması da garanti!
Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane; birçok vitamin ve mineralden, antioksidan yönünden zengindir, yorgunluğa iyi gelir. Ancak porsiyona dikkat!
Kış aylarında hastalıklardan korunmak ve cilt sağlığımız için bol sıvı tüketilmelidir.
Çay ya da kahve yerine bitki çayları tercih edilmeli. Aynı zamanda bitki çaylarına koruyucu kalkanımız olan zencefil de eklenebilir.
HATIRLATMAKTA FAYDA VAR
Kış meyveleri; nar, greyfurt, kivi, portakal, mandalina, elma, ayva, armut…
Kış sebzeleri; karnabahar, kereviz, kabak, ıspanak, turp, brokoli, havuç…
Hastalıkların sizden uzak olduğu, mutlu ve sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğiyle…