Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Yolları

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Bu günlerde et tüketimi artarak ve sağlıklı beslenme oranı biraz azalabilir. Peki, Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Yolları Nelerdir? İşte cevabı…

 

Yaklaşan kurban bayramı ile tatlı tüketiminin yanında et tüketimi de artacaktır. Havaların sıcak olması ile birlikte yediğimiz ağır yiyecekler bizi çok daha fazla etkileyecektir. Özellikle kronik hastalıkları olan kişiler için önem taşısa da her birimizin yediklerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Öncellikle tatlı tüketimini minumda tutmaya özen gösterin. Şerbetli tatlıların yerine hafif sütlü tatlılar, şekersiz meyve içeriği ile hazırlanan tarifler, meyve salataları alternatif olarak sunulabilir. Tatlı yanında gazlı içecek ya da şeker içeriği yüksek meyve suları yerine su, soğuk bitki çayı, ev yapımı az şekerli limonata şeker alımınızı azaltmanızı sağlar.

Et tüketimine geçmeden önce etin kesim sonrasında dinlenmiş olması daha kolay sindirilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle etin bir süre buzdolabında dinlenmesi faydalı olacaktır. Havanın sıcak olması nedeniyle etlerin herhangi bir kontaminasyona uğramaması için en kısa sürede buzdolabına konulması gerekmektedir. Etleri küçük porsiyonlar halinde derin dondurucuya koymak daha sonraki tüketimlerde kolaylık sağlayacaktır. Çözünmüş etler ise yeniden dondurulmamalıdır.

Günlük olarak 200 gr geçemeyecek şekilde et tüketimi yapılabilir. Pişirme tekniği olarak kızartma yerine fırın veya haşlama şekillerini tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Kurban bayramının vazgeçilmezi kavurma için öğün planlaması yapmak ve porsiyonu küçültmek zararı azaltacaktır. Önceki öğünde veya sonrasında daha az yiyerek dengeleme yapılmalıdır. Akşam öğünü yerine öğlen yemeğinde yemek daha uygun olacaktır.  Etin yağlı kısımları ve sakatat bölümleri tüketilmemelidir. Doymuş yağ içeriği çok yüksek olduğundan kalp hastalıkları ve hipertansiyon açısından tehlikeli olabilmektedir. Tuzlu yiyeceklerin fazla tüketimi sunucu oluşabilecek ödemi engellemek adına bol bol su içilmelidir. Yağlı et veya kıyma ile yapılan yemeklere ekstra yağ ilave edilmemelidir. Et yemeklerinin yanında koyu yeşil yapraklı sebzelerle yapılmış salata eklenmesi vitamin ve antioksidan alımı açısından faydalı olacaktır.

Izgara ve mangal pişirme tekniği özellikle kanserojen madde üretimine neden olmaktadır. Bu etkiyi azaltmak adına etlerin 15 cm yukarıda pişirilmesi gerekmektedir. Bol limonlu koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi antikosidan alımı açısından önemlidir. Aynı şekilde etlerin pişirme öncesi baharat, sirke, defneyaprağı ile marine edilmesinin kanserojen etkiyi azaltmak adına yarar sağlamaktadır.

Ve tabii ki spor yapmayı atlamamamız özellikle çok yediğimiz bu dönemde vücudumuzu dengelemek, ödem oluşumunu engellemek adına iyi gelecektir. Gün içinde yapılacak en az yarım saatlik spor yediğiniz kavurma sonrasındaki pişmanlığınızı bir nebze olsun azaltacaktır.

Sevdiklerinizle sağlıklı daha çok bayramlar geçirebilmek için porsiyon küçültmenizi ve yediklerinize dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Sağlıkla Kalın

Diyetisyen Sinem GENÇ

İnstagram pidiyet

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo