Bebeklerin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besin ‘ANNE SÜTÜ’dür. Anne sütünün bileşimindeki prebiyotik lifler, bebeğinizin hastalıklara karşı direncini arttırır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk 1 yıl anne sütünün önemini vurgularken, 1 yaşına kadar kesinlikle inek sütü önermiyor.
0–6 aylık bebeklerin, sadece anne sütü ile beslenmesine “doğal beslenme” denir. Doğal beslenme ilk 4–6 aylık bebekler için en iyi beslenme şeklidir. 6 aydan büyük bebeklerde (bazen 4. aydan sonra) anne sütü tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle diyete hafif katı besinleri eklemek gerekir. Bu aylarda ek besinlere başlanmasının bir diğer nedeni de bebeği diğer besinlerin tadına alıştırmaktır. Bebeğin kilo alma durumuna göre ek besinlere 4–6. aylar arasında başlanması sağlanmalıdır. Başlangıçta anne sütünü tamamlayıcı olarak verilen bu besinler, 9 – 12. aylarda esas besin olarak bebeğin beslenmesinde yer alır.
Ek besinlere geçerken, besinlerin çocuğun sindirim sistemine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. İshal, kusma veya alerjik belirtilere neden olan besinleri belirleyebilmek için şu kurallara uyulmalıdır:
- Bir günde birden fazla yeni besin verilmemelidir.
- Her yeni denenecek besinin miktarı, birkaç tatlı kaşığı olmalıdır.
- Herhangi bir sorun olmadığında besinin miktarı, sonraki günlerde artırılmalıdır.
- Yeni verilen besin, çocuk aç iken verilmelidir.
- Lezzeti beğenilmeyen, kusma ya da ishal gibi durumlara neden olan besinler birkaç gün beklenip tekrar denenmelidir.
- Çay, gazlı içecekler, hazır çorbalar bu yaş grubu çocuklara verilmemelidir.
- Çocuklara su, kaynatılmadan verilmemelidir!
İlerleyen yaşlardaki beslenme alışkanlıklarınız bebeklik döneminin bir aynası olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlıklarını aşılamak sadece onlara bu besinleri vermekle değil bu besinleri sevdirmekten de geçer. Bu nedenle besinleri hazırlarken onların çocuk olduğunu unutmayın ve sunumlara her zaman dikkat edin…
Yumurta yemeyi reddeden çocuklar için krep en keyifli kahvaltı alternatifi…
Labneli Ballı Krep
Malzemeler:
½ sb tam buğday unu
½ sb süt
¼ sb su
1 yumurta
Çay kaşığı ucu ile çok az tuz
Fındık yağı
Yapılışı:
Un, süt, yumurta, tuz ve su karıştırılır. Böylelikle krep hamuru elde edilmiş olur. Ocağa konan tava bir müddet ısınınca çok az fındık yağı damlatılır. Ardından krep karışımından 1 kepçe dolusu alınarak tavaya yayılır. Tavayı sağa-sola eğerek karışımın tavanın yüzeyini kaplaması sağlanır. Bir tarafı piştikten sonra çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.
Porsiyon miktarı 3 adettir. Her krepin içine labne peyniri ve bal sürerek yanında süt ile tüketilebilir.
Tam buğday unundan yapıldığı için besleyici ve B grubu vitaminlerinden zengindir. Bal, basit şekerli reçelleri vermektense doğal bir şeker olduğu için çok daha sağlıklıdır. Yumurta ile gerekli sabah kahvaltısı proteinini vermiş olacaksınız ve aynı zamanda labne peyniri az yağlı ve lezzetlidir. Kalsiyum bakımından peynir ve süt ile zengindir.
Et yemeyi reddeden ufaklıklar için eğlenceli köfteler…
Mini köfte tabağı
Malzemeler:
100 gram dana kıyma
¼ soğan
½ çay kaşığı kimyon
2 dilim ekmek içi
Çok az maydanoz
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılıp yoğrulur, fındık tanesi kadar büyüklükte toplar haline getirilir. 2 yemek kaşığı kanola veya fındık yağı içerisinde çevrilerek pişirilir.
Tabak içerisinde haşlanmış bezelye ve havuç küpleri, sebze garnitür olarak yerleştirilir; yanında bulgur pilavı ile servis edilir.
Her çocuk günde 2-3 köfte kadar et tüketmelidir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılarken gerekli demirin bir kısmını da vermiş oluruz. Köfte yanında kızarmış patates vererek hem bol nişasta hem de bol yağ vermiş olursunuz. Bu nedenle yanında bezelye ve havuç küpleri, bulgur pilavı çok doğru bir seçim olacaktır.
Ara Öğünleri Keyifli Hale Getirin
Eğer bebeğiniz meyve tüketmiyor ise mevsim meyvelerinden püre yapın ve bu püreleri buz kaplarında dondurun. İçlerine sivri uçlu olmayan kalın kürdanlar saplayın ya da plastik minik kaşıklar koyup buzluğa atın. Donduktan sonra bebeğiniz keyifle dondurma gibi tüketecektir.
Örneğin; ½ elma , 2 kayısı, 1 şeftali ile yapılmış meyve püresi karışımı; hem mineral ve vitamin yönünden hem de lif açısından zengindir.