Yaşam kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan evimizin, benim yorumumla su odaları veya Spa merkezleri; kısacası banyolarımız…
Alaturka veya alafranga olarak kendi içinde ayrım yapmak yerine, bugün için benim bakış açımla bir salon kadar gösterişli, bir mutfak kadar işlevsel ve bir yatak odası kadar rahat olması gereken banyolar…
Günün her saati tüm aile fertleri tarafından kullanılan banyolar, özellikle stresli bir günün ardından, hem fiziksel bir Spa merkezi olurken hem de daha ülkemizde yaygınlaşmamış olan zihinsel Spa merkezleri olarak evimizde bize hizmet verebilirler. Bunu yaşayabilmeniz için banyolarınızda köklü değişikliklerin yanı sıra, ufak dokunuşlar yapmanız yeterli olacaktır. Banyonuzda Spa keyfini yaşamak için güzellik merkezlerinden randevu almaya çalışmanın gereği kalmadı! Spa merkezlerinde uygulanan doğal bakım yöntemlerinin çoğunu evde kendiniz de yaparken, dekorasyonun etkileyici havasıyla, ruhunuzu da dinlendirebileceksiniz.
Böyle Bir Banyoya Sahip Olabilmek İçin Neler Yapılmalı?
Banyolarda öncelikle kapı açılır açılmaz aynanın görünmesi, mekânı geniş ve zengin gösterir. Ayna tercihinizi banyo dolabından bağımsız tercih etmeniz estetik olarak etkiyi artırmanızı sağlar. Geniş tezgâh, günlük kullanımınıza fayda sağlarken öte yandan mekânın daralmasına sebep olur. Banyo zemin ve duvarlarında birçok farklı malzemeyi bir arada kullanmak, gerçek anlamda alışılagelmiş banyolara ayrı bir kimlik kazandıracaktır. Örneğin; zeminde parke kullanırken, duvarlarda duvar kâğıdı kullanabilirsiniz. İyi bir havalandırma, banyonuzda buhar banyosu yapmanıza bile imkân sağlar. Bu sayede gerçek bir Spa merkezine sahip olabilirsiniz.
Taze Çiçekler ve Müziğin Ruhunuzu Dinlendirmesine İzin Verin
Artık kendinizi şımartma zamanı geldi. Sevdiğiniz çiçeklerin saplarını keserek banyo suyunuza atabilirsiniz. Sıra geldi buhar banyosuna… Buhar banyosu yapmak için kaynar suyu açın ve yaklaşık 10 dakika boyunca akıtın. Bu arada mümkünse küvetin etrafındaki perdeyi ya da kapıyı sıkıca kapatın. Suyu da kapattıktan sonra, buharla dolan banyonun içine girin ve buharın cildinizi rahatlatmasına izin verin.
Vazgeçilmez Mumlar…
Mum yakmak ve mum ışığından yararlanmak stresle savaşmak için etkili bir yol. Nefis bir banyonun yanında mum yakmak, müzik dinlemek ve tamamen rahatlamak, bu keyfi yaşamak elinizde. Uzak Doğu ülkelerinde mumun yaşam mekânlarında yakıldığı taktirde mekânın aurasına iyi geldiğine ve iyi şans getirdiğine inanılır. Aromaterapi mumları, stres giderme, canlandırma ve rahatlatma gibi çeşitli amaçlarla da kullanılabilir. Ancak mum satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var: Öncelikle, aldığınız mumların standartlara uygun olmasına çok dikkat etmeniz gerek. Çünkü mum üretilirken kullanılan kalitesiz parafinin teneffüs edilmesi sağlığa zararlı olabiliyor.
Banyo keyfinden sonra dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: O da dinlenmek. Evet, yanlış okumadınız, dinlenmek. Uzanıp en az 10 dakika tüm zihninizi ve vücudunuzu dinlendirmek yaşam enerjinizi üst seviyelere çıkartacaktır. Hemen arkasından bir bardak meyve suyu ya da bitki çayı eşliğinde de en az 10 dakika dinlendikten sonra, kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz.
Her su ısısının vücudumuza etkisinin farklı olduğunu biliyor muydunuz? Banyo suyu sıcaklığı ısısına göre dinlendirici ya da canlandırıcı olabilir. Bu sıcaklıkları ve etkilerini şöyle sıralayabiliriz:
38-48 dereceye çok sıcak diyebiliriz. Bu sıcaklık enerjimizi azalırken, cildinizi kurutur. Ayrıca dolaşım sorunlarına neden olabilir. Yüzdeki ince damarların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
29-38 dereceye sıcak diyebiliriz. Dinlenmek için en uygun sıcaklıktır. Şifalı bitkiler, yağlar ve kokular katarak daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Ancak bu suyun içinde 20 dakikayı aşmamanız sizin kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.
24-29 derece ılık sayılır. Dinlendirir, canlandırır ve tazelik verir. 10-15 dakikalık bir banyo kan damarlarında genişleme sağlayacağı için cilt yoluyla ısı kaybetmenize neden olabilir.
24-18 dereceye ise serin diyebiliriz. Yoğun geçen günlerden sonra canlanmak için ideal bir ısıdır. Bu ısıda 10 dakikadan fazla kalmamak gerekir. Soğuk, (18 dereceden aşağı) insanı gerçekten canlandırır. Ancak hızlıca girmek ve çok çabuk duş alıp çıkmak gerekebilir.