Çocuğunu Doğru Besle!

Çocuğuna onu çok sevdiğini söyleyip, hazır tatlılar, kızartmalar, fast-food, şekerli ve asitli içecekler verdiğin zaman çocuğunu sevmiyorsun, onu mahvediyorsun demektir.
 

çocuklar nasıl beslenmeli

 
Çocuğuna, yeğenine, torununa fasf-food, beyaz un, beyaz şeker, mısır şurubu, zararlı ve hızlı şişmanlatan hazır, katkı maddeli ürünleri veren anne, baba, hala, teyze, anneanne, dede, babaanne kötü anne, kötü baba, kötü akrabadır. İleride onu tüp bebeğe götürecek, obezite ve şeker hastası yapacak, erken yaşta hormonlarını bozacak, görüntüsünü çirkinleştirip onu rahatsız edecek kötülükler yapıyorsun böylece çocuğuna. Bir de bunların üzerine bir sürü hazır sanayi içinde glikoz şurubu olan tatlı ürünlerden, pastalardan yediriyorlar…
 
O ileride tüp bebek için uğraştığında üzülme, senin yüzünden. Mezuniyet töreni için elbise seçerken morali bozulduğunda üzülme, senin hatan. Erken yaşta insülin direnci, şeker yükselmesi olduğunda üzülme, senin hatan. Yüzü sivilceler, yaralar içerisinde olduğunda da üzülme. Çünkü o çocuğa kötülüğü sen yaptın!
 
İyi bir anne baba çocuğunu doğru besler, ona egzersizi hareketi öğretir ve de emek verir. Burada en büyük sorun artık kadınlar mutfağa girmiyor. Hemen dışarıdan pizza, köfte, kebap söylüyor. Ya da evde pratik ve sağlıktan uzak bir şeyler yapıyor. Yani sağlıklı sulu yemekler, ev yapımı ve kalorisi nispeten düşük sağlıklı atıştırmalıklar, kurabiyeler, yoğurtlar, şerbetler, kompostular, pestiller, salçalar, ev yapımı ekmekler…  yapılmaz oldu.

Sen çocuğunu en uç lezzetlere, dildeki tat reseptörlerini de buna alıştırırsan o çocuk ıspanak, kereviz, brokoli, Brüksel lahanası yemez ki… Kızarmış patatese, bol ketçap ve mayoneze, pofuduk beyaz ekmeklere, sürekli kızartılmış köftelere, bol yağlı kebaplara alışan bir çocuk ıspanağı niye yesin? Yediremezsin de artık bunları o çocuğa. Öbürlerini de hiç yemesin demiyorum, ama onun için de ya iyi bir yere gidin ya da evde yapın o köfteleri, yoğurdu. Çocuklar organik yumurta, doğal serbest gezen tavuk yemiyorlar, taze sıkılmış posalı meyve suyu içmiyorlar. En azından şeker dolu içecekler yerine evde taze sıkılmış katkısızlarını içebilirler. Sonra sürekli poğaça, ekmek, kurabiye, cips vb. yiyen çocuk bu kadar karbonhidratı nasıl yakacak? Akıllı tablet veya telefonların başlarında da oldukları için kalori harcamıyorlar. Enerji harcaması düştü, alınan kalori ise arttı, gıdaların da kalitesi değişti, solunan hava daha kirli, içilen sular daha bozuk… Bu çocuk nasıl sağlıklı olsun ki?
 
Anne Sütü Müthiş Bir Teknoloji
 
Anne sütünü hiçbir şeyle kıyaslayamazsınız. Burada Allah’ın teknolojisi var. Kan memeye geliyor, memedeki süt bezlerinde inanılmaz bir işlem gerçekleşiyor. O kırmızı sulu olan kan, bulanık ve beyaz renkte bambaşka bir tatta ve kalitede bebeğin ihtiyacı olan ve ağız yoluyla alınabilen bir gıda maddesine dönüşüyor. Burada çok büyük bir mucize var. Dünyadaki en harika teknoloji ürünü anne sütü oluyor bu işlemlerle. Anne sütü, aynı annede bile hep sabit değil. Bebek büyüdükçe değişiyor kalitesi sütün. Hatta anne ile bebek arasında bir bluetooth bağlantısı var. Bebek ishal olduğunda sütün formülü değişiyor veya bebeğin ihtiyacına göre sütün formülasyonu değişiyor. Bilinçaltı biliyor bunu, orada bilgelik var, o yüzden anneler gerçekten çok kutsal. Müthiş bir teknoloji yüklenmiş onlara. Anne zaten bebeği ile ilgili şeyleri kodlanmış olarak biliyor ve anne sütü de bebeğine göre bir formülasyona dönüşüyor. O yüzden emzirmenin ve anne sütünün yerini hiçbir şey tutamaz diyoruz. Ama, günümüzde kadınlar da kadınlıklarını kaybettiler. O eski süt fışkıran kadınların yerini daha narin, hemen hastalanan, adetleri sancılı geçen bir kadın türü aldı. O yüzden kadınların da bir fabrika ayarlarına dönmeleri lazım. Bu her şeyde var; erkekte de, havada da, suda da, ette de var tavukta da var…
 
Devam Sütlerinden Korkmayın!
 
Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda devam sütüne geçmek gerekiyor. Devam sütüne geçerken de iyi ve kaliteli bir firmanın, düzgün ve iyi korunmuş, mümkün olduğunca doğal bir şekilde üretilmiş ve içinde kimyasal koruyucu kakı maddesi olmayanını seçmekte fayda var. Devam sütlerini ilk 6. aydan önce önermiyoruz ama tabii ki annenin süt durumuna göre başlanabilir. O zaman da aylara göre zaten bunun formülleri var. Ya da mesela laktoz intoleransı olanlara göre formüller var veya bazı özel durumlarda farklı fonksiyonel mamalar var. Yani bunlara göre devam sütleri bu şekillerde kullanılabiliyor.
 
Devam sütünde çok önemli bir nokta, insanlar bunu çok sentetik ve olmadık bir şey gibi görüp bir an önce ek gıdaya başlamak istiyorlar. Erken ve fazla miktarda ek gıdaya başlamak da çocuk obezitesine yol açabiliyor. Mesela insanların yarım köfte yedirmesi gerekirken, çocuk nasıl olsa yiyor diye verdikçe veriyor. Halbuki önce devam sütünü vereceksiniz, o çocuğun sindirim sistemi için çok daha uygun bir formül. Sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçmek gerekiyor. Çocuğun sindirim sistemi zorlanıyor, yağlanma başlıyor ve çocuk obezitesi oluyor. Yağ hücrelerini büyütüyorsunuz çünkü.
 
0-2 yaş arası çok önemlidir. Bu dönemi doğru bir şekilde atlatmak çok önemli, sonrasında zaten çocukları çok fazla koruyamıyorsunuz zararlı yiyeceklerden ama en azından binanın temeli sağlam olmuş olur. Kısaca; devam sütünden korkmayın, tam tersi devam sütüne öncelik verin. Ek gıdayı da ayına göre ve önerilen miktara göre verin.
 
Oyun Çocuğunun Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
 
2-5 yaş arası çocuklara genellikle ‘oyun çocuğu’ denir. Bu dönemde çocuklarda tablet, tv karşısında yemek yeme alışkanlığı ileride dikkat dağınıklığı, ders başarısızlığı veya psikolojik sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Ve yine bu dönemde yapılmaması gereken en önemli noktalardan birisi de çocuklara gezerek yemek yedirmek. Çocuk hangi işi yapıyorsa o işe konsantre olmalı. Hepsi aynı anda olunca çocuk hiçbirine tam konsantrasyon sağlayamaz. Ayrıca bu dönemde çocuğun dil reseptörleri erişkinlerinkinden farklıdır. Kereviz, bamya, pırasa gibi yalın tatları sevemeyebilir; yaş ilerledikçe çocuk bunları yemeye başlayacaktır. Eğer siz çocuğu daha nötr tatları tam kavramamışken; çikolata, şeker gibi uç tatlara alıştırırsanız çocuk normal tatları yemeyi reddeder. Çocuğa yemek karşılığında ödül de vadetmemelisiniz. Yemeğini yemezsen şöyle olur, böyle olur gibi söylemler de oldukça yanlış.
 
Okul Çocuklarının Beslenmesinde Dikkat Edilecekler
 
Okul çocuklarına mutlaka kahvaltı verilmeli. Öğlen yemeği ise okulda olduğu için sıkıntı. Bu aralıkta kan şekerleri hızla yükselip düşebilir. Bu nedenle çocuğun beslenmesine ceviz, badem, fıstık, kuru kayısı gibi doğal tatlılar koyulabilir. Hazır kekler, kurabiyeler, ve şeker ilaveli meyve suları çocuklardan uzak tutulmalı. Okul çocuklarında mutlaka besleyici bir ara öğün olmalı. Kaliteli günlük süt ve ayran, haşlanmış yumurta bunun için ideal. Çocuğun kan şekerinin düşmemesi çok önemli, ders başarısına kadar etkileyici olur.
 
Mevsimine Göre Meyve ve Sebzeler
 
Bugün hangi mevsimde hangi meyve ve sebzenin olduğunu birçok yetişkin bilmiyor. Bu nedenle yaptığım gruplandırmalara dikkat etmeniz ve hep akılda tutmanız önemlidir.
 
İlkbahar; çilek, yeşil erik, limon, elma, enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, radika, rezene, kişniş…
 
Yaz; kiraz, şeftali, üzüm, vişne, kavun, karpuz, incir, patates, marul, kabak, taze fasulye, dolmalık biber, sivribiber, mısır, salatalık, domates, börülce, iç bakla, patlıcan…
 
Sonbahar; nar, portakal, mandalina, muz, hünnap, mantar, ıspanak, pırasa, turplar, kapya biber, brokoli, ıspanak, pazı…
 
Kış; ayca, portakal, greyfurt, kestane, armut, kivi, yer alması, lahana, balkabağı, karnabahar, kereviz, brokoli…
 
KEÇİ YOĞURDU TARİFİ
 
Malzemeler:
1 litre keçi sütü
1yemek kaşığı yoğurt
Kalın bir masa örtüsü veya ince bir battaniye
 
Yapılışı:
Tencereye sütü boşaltın, altını açın ve kaynatmadan ısıtın. Isı, süte parmağınızı değdirdiğinizde elinizin dayanacağı sıcaklıkta olmalıdır. Yoğurdu ufak bir kasede çok iyi  karıştırarak kıvamının yumuşamasını sağlayın. Yoğurdu süte ekleyip çok iyi karıştırın, tüm süte yayıldığından emin olun. Tencerenizi uygun boy elekle kapatın. Kapattıktan sonra örtüye sarın, mayalanma için ısıya ihtiyacı olacak. Sardığınız tencerenizi asla kıpırdatmayacağınız bir yere alın ve yaklaşık 4-5 saat hiç dokunmadan bekletin. 5 saat sonra kontrol edip buzdolabına alın. 1 gece dolapta bekletip ertesi gün tüketirseniz daha lezzetli olacaktır.
 

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo